Skocz do zawartości

[V-Brake]Sprężyna, a jej miejsce.

BezKitu

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam !

Mam hamulce v-brake i dzisiaj chciałem je zainstalować, lecz nie mam miejsca "otworów" na sprężynę (były pęknięte) i czy można sprężyny umieścić bez tych specjalnych otworów ? Czy muszę kupić adaptery piwotów ?

Napisano

Te otwory są po to aby sprężyna miała punkt oparcia. Jeśli się nie będzie miała na czym zaprzeć, to nie będzie odbijać. Z tego co pamiętam z dawnych czasów, to miałem tam trzy otwory, żeby dopasować siłę odbicia.

Napisano

Tą siłę reguluję się śrubami przy v-brake'ach. Teraz jest jeden otwór, ale czasami zdarzą się trzy. Jak to były pęknięte? Zrób zdjęcie i pokaż. Można nawiercić swoje. Zależy jak to wygląda. I różnica jest, czy to w ramie, czy widelcu/amortyzatorze.

Napisano

Dobre ustawienie to takie gdzie przy maksymalnie wykręconych śrubach sprężyna jest tylko lekko napięta. Inaczej uszkodzimy sprężynę i będzie trzeba wymieniać hamulce, a jak nie będzie napięta to nie będzie odciągać. Napinanie na siłę sprężyny jest błędem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...