pankracy1991 Napisano 5 Września 2014 Napisano 5 Września 2014 Siema Kupiłem Lzaro Senatore V3 Cross http://allegro.pl/nastepca-king-of-the-road-lazaro-senatore-v3-cross-i4555520002.html ale chce do niego dokupić błotkini (plastikowe) i jakieś oświetlenie (teraz wszedzie są ledowe na baterie) i moje pytanie jest takie: 1. Błotniki są pod rozmiar koła ? bo mam stary blotnik z 26 calowego MTB gdzie wydawal sie długi na 28 cali wydaje sie krótki. Są różne rozmiary błotników czy uniwersalne? Jakie polecacie? Obecnie w starym mtb mialem takie cos <<załącznik>> 2. Jakie oświetlenie polecacie? czym się kierować? Sadze ze jak ledy to mało pobierają prądu więc na bateriach da się jakis czas pojeździć. Chodzi mi generalnie o lampke przednia zeby dawała jakąs wiekszą poswiate a tylna wystarczy ze bedzie widoczna dla innych.
cervandes Napisano 5 Września 2014 Napisano 5 Września 2014 Wiesz, są ledy i ledy, ja mam taką co 3A w diodę wciąga a obudowa po 10 minutach parzy. Na tył POLECAM serdecznie dwa produkty Mactronica: jeśli masz kasę, to http://www.hurt.com.pl/tylna-diodowa-lampa-rowerowa-mactronic-wall-e-bpm-2sl,p6761.html a jeśli chcesz oszczędzić to bardzo dobra relacja cena/jakość ma ta: http://www.hurt.com.pl/diodowa-tylna-lampa-rowerowa-mactronic-fe-5tl,p9015.html Mam obydwie i różnica w ilości światła jest oczywista, ale ta za 13pln świeci wystarczająco. Z kolei na przód... ile chcesz wydać?
pankracy1991 Napisano 5 Września 2014 Autor Napisano 5 Września 2014 Co do oświetlenia to dużych wymagań nie mam bo przeważnie w połowie trasy łapie mnie zmrok a po nocach za bardzo nie jeżdzę. Chodzi o to żeby z tyłu mnie samochód widział przynajmniej z 300m a z przodu żeby oświetlało mi z 5 metów chyba ze i dalej sie da. W kasie myślę, że nie ma co przepłacac do 50 zł. Byłem dzis w rowerowym i zestaw przednia i tylna jakiejs firmy galaxy proponowala mi za 28 zł. W przednia wchodz 4 baterie do tylnej 2. Na allegro znalazłem samą przednia za 21. http://allegro.pl/lampka-przednia-galaxy-led-5-diod-srebrna-jy-808-i4573937301.html A błotników w rozmiarze 28 cali nie bylo, same 24-26 w cenach 24-29 zł ale zajechałem do sklepu budowlanego i tam mieli błotniki po 15 zł takie same jak w rowerowym ale tez nie bylo 28 calowych. troche lipa
Pablo59 Napisano 5 Września 2014 Napisano 5 Września 2014 Błotniki masz zamiar założyć na stałe, czy też mają być łatwo demontowalne przy słonecznej prognozie przed tygodniowym wyjazdem ? Jeśli wariant 1. to np plastikowe orion 28 x 53 (średnica w tym wariancie MUSI pasować do średnicy kół , 53 to szerokość w mm a bywają też węższe) powinieneś mieć wszystkie otwory montażowe do drutów napinających, a jeśli nawet nie ma wszystkich - problem dotyczy przodu - to są na ich montaż metody opisane na forum. Osobiście do wariantu 2. nie mam przekonania - nie lubię jak mi się coś nadmiernie kolebie - ale są na forum ich zwolennicy.
pankracy1991 Napisano 5 Września 2014 Autor Napisano 5 Września 2014 W sklepie rowerowym byłem i powiedziała mi że maja 28" metalowe i jakieś winylowe ja nie chce takich metali, dla mnie brzydko to wygląda jeszcze trzeba w widełki wkręcac te druty trzymające.Plastik jest spoko, czarny ładnie wyglada zamontowac raz a dobrze i można jeździć. W tym crossie mam dośc cienkie opony ale to nic jak błotnik będzie szerszy. Póki co z tyłu założyłem z 26 cali i ładnie zasłania opone tylko ze nie ten rozmiar i musze kupic nowe
zekker Napisano 5 Września 2014 Napisano 5 Września 2014 bo mam stary blotnik z 26 calowego MTBPrzymierzałeś, czy koło się mieści? Długość błotnika, to kwestia jak dobrze ma chronić, im więcej koła obejmie, tym mniejsze szanse na ochlapanie. Rozmiary są różne i można wyróżnić: -długość - kwestia potrzeb i gustu -szerokość - trzeba przekroczyć szerokość opony, żeby był sens -rozmiar koła (im mniejsze, tym mocniej zakrzywiony) - czasem daje się nagiąć i 26" wejdzie na 28" lub odwrotnie Odnośnie przedniej lampki, to ciężko mi określić, co uważasz za wystarczające oświetlenie. Przedstawiona przez Cibie coś oświetli, choć w moim przekonaniu to lampka pozycyjna. Jeżeli możesz wydać więcej, to proponowałbym (też bez wypasu w moim odczuciu): Sigma Roadster - 60zł Trelock LS350 - 65zł Sigma Lighster - 90zł http://www.rowerystylowe.pl/p-4446/lampka-rowerowa-union-un-170-usb-30-lux 80-100zł w zależności od pojemności akumulatora (niestety nie znam kompletnie rozkładu światła) Trelock LS750 - 130zł Najlepiej w miarę możliwości prosić w sklepie o prezentację jak świeci (o ile mają ciemny kąt), bo być może wystarczy coś słabszego i tańszego.
pankracy1991 Napisano 5 Września 2014 Autor Napisano 5 Września 2014 Tak się prezentuje stary błotnik z koła 26 calowego na kołach 28 calowych. http://zapodaj.net/fac1fad20301e.jpg.html Wg mnie błotnik jest za krótki jak od dołu tak jak od końca. Co wy na to? a może 26 w zupełności wystarczy ? tylko czy przedni bylby ok?
Szymekk Napisano 5 Września 2014 Napisano 5 Września 2014 Co do lampek, to polecę te z Lidla. Jedni je chwalą, drudzy nienawidzą. Ja zaliczam się do tych pierwszych Na moje potrzeby wystarcza. Po przeczytaniu Twoich wymagań wnioskuję, że też wystarczą. No i mają 3 lata gwarancji.W Lidlu będą od 08.09. http://www.lidl.pl/pl/oferta.htm?action=showDetail&id=20625 Myślę, że warto przemyśleć.
pankracy1991 Napisano 5 Września 2014 Autor Napisano 5 Września 2014 wskaźnik wymiany baterii i zintegrowane gniazdko do ładowania akumulatora - jak mam to rozumieć? że wypina się część z bateriami i się je ładuję? nie ma info czy sa baretie w zestawie ? Jakby była możliwośc ładowania to biore je ;D Tylko nic nie jest napisane czy przednia lampa jest LED a z fot nie moge tego wywnioskować...
Szymekk Napisano 5 Września 2014 Napisano 5 Września 2014 W poprzednim rzucie: Wskaźnik wymiany baterii jest, ale tylko w tylnej. Zintegrowane gniazdko do ładowania akumulatora- w dolnej części lampki jest, ale brak kabla w zestawie. Na moje oko jest to gniazdko ze starych nokii, ale mogę się mylić. Akumulatora nie ma w zestawie, są baterie 4x AA do przedniej lampki i 2xAAA na tył. Przednia lampka u mnie jest na diodzie LED.
pankracy1991 Napisano 5 Września 2014 Autor Napisano 5 Września 2014 no tak baterie tansze niz akumulator ale przynajemniej są ;D skoro z przodu jest led i z tyłu też to można by je kupić...a takie pytanie czy w każdych innych lampkach mozna zastosowac własne baterie akumulatorki ? to chyba zaden problem ? Bo szczerze wolałbym sobie naładować i włożyć niż latac i kupowac baterie. i np jak długo na baterii wytrzymuja takie lampki?
Szymekk Napisano 5 Września 2014 Napisano 5 Września 2014 Jasne, można włożyć akumulatorki i śmigać. Co do czasu działania to nie wiem dokładnie ile wytrzymają, bo baterie dodane do kompletu jeszcze mi się nie wyczerpały. A lampki były użytkowane dosyć często i długo.
pankracy1991 Napisano 5 Września 2014 Autor Napisano 5 Września 2014 Szymekk - bardzo dobre info z twojej strony, a taki na oko ile juz masz te lampki, tydzien? dwa czy miesiąc? A co do błotników to na allegro sprzedawca lazaro w gratisach proponował błotniki simpla - na allegro widze lataja takie po 10 zł ;D są one coś warte ?
Szymekk Napisano 5 Września 2014 Napisano 5 Września 2014 No tak, wiedziałem, że coś miałem dopisać ale zapomniałem co Kupione były na początku czerwca.
pankracy1991 Napisano 5 Września 2014 Autor Napisano 5 Września 2014 No to poezja, 3 miechy jak na lampki i to jak używałeś to zadowalający wynik. Czyli problem lampek już rozwiązany i nie przepłace Panowie jeszcze tylko błotniki
grzech1991 Napisano 6 Września 2014 Napisano 6 Września 2014 Miałem te lampki z lidla, rozleciały się obie. Nie żałuje, że wpakowałem kasę w oświetlenie. Ale żałuje, że kupiłem te z lidla. U mnie świeci z przodu convoy s2 (miazga ) a do tyłu zamówiony mactronic z chin.
zekker Napisano 6 Września 2014 Napisano 6 Września 2014 Tak się prezentuje stary błotnik z koła 26 calowego na kołach 28 calowych. http://zapodaj.net/fac1fad20301e.jpg.html Wg mnie błotnik jest za krótki jak od dołu tak jak od końca. Co wy na to? a może 26 w zupełności wystarczy ? tylko czy przedni bylby ok? Od dołu za wiele nie zmienisz, można dojść do dolnych rurek, różnica niewielka. Z tyłu wygląda kuso, ale najlepiej sprawdzić na ile chronią. Z doświadczenia wiem, że takie błotniki lubią się bujać i idealnie nigdy nie osłonią. Masz to przymierz. Z doświadczenia wiem, że tego typu błotniki i tak nie chronią zbyt dobrze poniżej kolana. Buty i łydki będą mokre. Jeżeli szukasz maksymalnej ochrony, to tylko pełne błotniki na drutach, a z przodu jeszcze chlapacz. Zestaw prawie idealny, bo 100% osłony nie ma.
pankracy1991 Napisano 6 Września 2014 Autor Napisano 6 Września 2014 Ja na starym rowerze mialem ten plastikowy na tyl i bardzo dobrze się spisywal. To ze z czasem może złapać luzu i się chwiać atto nic zawsze można dokecic. Chodzi o to żebym przy jezdziw np qw bwdzcz czy po deszczu nie miał brudnych pleców. Z tego co szukałem to wszystkie na tyl są na ten chwyt do rurki nad mocowanoem przerzutki, ale są takie calkiem płaskie do domu co dobrze okrywają i chyba takie trzeba kupić. A pelne blotniki na drutach jakos mi się nie widza, rower juz by się nie prezentował tak agresywnie
Ribeiro Napisano 6 Września 2014 Napisano 6 Września 2014 Od siebie zaproponuję pod rozwagę coś takiego: http://bikershop.isklep24.pl/blotnik-zefal-r13-no-mud-244001,3,50900,10532
pankracy1991 Napisano 6 Września 2014 Autor Napisano 6 Września 2014 tylny błotnik chyba nie zapewnie wielkiej ochrony od dołu a tam leci najwięcej brudu, tyle ze mocowania takie fajne masywnie wyglądaja no ewentualnie jakieś plastki mocowane na druty żeby sie nie kolebotały też mogą wchodzić w gre, dziś mnie do tego ojciec przekonywał
zekker Napisano 7 Września 2014 Napisano 7 Września 2014 W ogólności woda i błoto wylatują stycznie do koła w kierunku obrotu, więc kusy dół to ewentualnie mokre buty. Od dołu najwięcej leci z przedniego. Jeżeli możesz sobie pozwolić na ubłocenie, to zrób test tego co masz. Będziesz wiedział czy wystarczą, a jak nie to ile im brakuje do preferowanej ochrony.
Szymekk Napisano 7 Września 2014 Napisano 7 Września 2014 Miałem te lampki z lidla, rozleciały się obie. A przepraszam, od czego są 3 lata gwarancji?
grzech1991 Napisano 7 Września 2014 Napisano 7 Września 2014 Kupujesz lampki po to aby działały czy oddawać na gwarancję?
Szymekk Napisano 7 Września 2014 Napisano 7 Września 2014 Po to aby działały. Ale jeżeli jest wyraźnie napisane, że są 3 lata gwarancji i rozwaliły się nie z Twojej winy (chociaż nie wiem, nie raczyłeś napisać), to nie rozumiem dlaczego od razu je odradzasz. Felerne sztuki się zdarzają
grzech1991 Napisano 7 Września 2014 Napisano 7 Września 2014 Tylko oba uszkodzenia wynikają z ich jakości o jestem pewien, że każde są takie same. W przedniej od drgań elektronika się rozleciała (miałem tak do tej pory w lampkach z tesco) a w tylnej odpadła pokrywka. Jak bym miał coś taniego polecić. To ultrafire 250lmn za 30zł z uchwytem z aliexpress i do tego podróbka walle. 45 zł i zestaw miażdży lampki z lidla.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.