pankracy1991 Napisano 4 Września 2014 Napisano 4 Września 2014 Witam Udało mi się zakupić Lazaro Senatore V3 Cross Man http://allegro.pl/na...4555520002.html poza allegro u producenta. Dziś rower przyszedł, skreciłem go i przetestowałem na odcinku 22 km. Zauważyłem kilka problemów, których sam nie moge i nie wiem jak rozwiązać. 1.Czy można zmienić wysokość kierownicy, a jak tak, to jak bo mi się nie udało? 2.Na 7 i 8 biegu tylnej przerzutki, gdy przednia przerzutka ustawiona jest na 3 biegu, słuchać dźwięk jakby tarcia łańcucha o przerzutkę przednią. Na 6 biegu jest idealna cisza, na 7 już coś słychać a na 8 jest o wiele wyraźniejszy hałas. Jak rozwiązać ten problem (podejrzewam regulacje przerzutek ale nigdy mi to nie wychodzi) sa dwie śruby i pewnie jedna trzeba dokręcić lub odkręci na przedniej przerzutce aby nieco przesunąć przerzutkę? 3. To pytanie może błache ale chce poznać opinie. Po przejechaniu tych 22 km dość mocno bolały mnie dolne partie pleców, sądzę że to wina wysoko ustawioneko siodełka (bo kierownicy nie udalo mi sie podwyższyc) ale nogi pracuja dobrze bo nie dochodiz do pelnego wyprostu w stawach kolanowych. Tak się zastanawiam czy lepiej obniżyć nieco siodełko ( w sumie chyba plecy nie powinny bolec) czy tu juz kwestia kierownicy? plecy były proste przy takim ustawieniu siodelk. Jedno wrazenie takie ze kierownika moglaby byc nieco tak z centymetr blizej mnie Co poradzicie?
Mod Team mrmorty Napisano 5 Września 2014 Mod Team Napisano 5 Września 2014 ad 1 - to zalezy od sterów i długości rury sterowej. Wygląda mi to na 1 1/8 więc wszystko się rozbija o długość rury sterowej i czy nad mostkiem masz jakąś podkładkę. Jeśli jest, to przekładasz pod mostek i jest git; ad 2 - musisz wyregulować sobie przednią przerzutkę - vide forumowe poradniki; ad 3 - znajdź sobie poradniki na forum - są przyklejone, trochę wysiłku przy szukaniu nie zaszkodzi i ustaw sobie wysokość siodła wg nich. Musisz też sprawdzić czy masz dobrą pozycję na rowerze czyli czy nie jesteś za bardzo rozciągnięty lub czy plecy nie układają się w łuk. Wszystko można wyregulować mostkiem (kąt mostka i jego długość) - zerknij do poradnika jaka powinna być długość mostka oraz siodełkiem - przesuwasz na sztycy przód/tył.
pankracy1991 Napisano 5 Września 2014 Autor Napisano 5 Września 2014 Ad.1 tam mam 3 takie czarne pierścienie i żadnego mi nie dolaczono wiec jak miałbym zrobić żeby podnieść kierownice. Chodzi o wysunięcie rury. Ale z drugiej strony jak wyciągnę to te pierścienie mogą podskakiwać na nierównościach tak? Ad.2 podejrzewalem przednia przerzutke ale jak zawsze biorę się za regulacje to cos zepsuje. Chodzi mi tylko o to ktora śrubę musialbum zakrecac lub odkręcać żeby wyeliminować to tarcie ten halas Ad.3 nie mam lukowatych pleców. Jestem prosty. Może mam wrażenie jakby tylek troche wysoko nylbi to może powodować bol w dolnych partiach. Czy za bardzo wyciągnięty? Może o de obine ale to tak jak mówiłem ze z ok 1 cm kierownica mógłby być do przedu. Pozycja nóg jest dobra. Nie ma pelneho wyprostu w kolanach.
Piehursson Napisano 5 Września 2014 Napisano 5 Września 2014 ad. 1 jesli pierścienie (podkładki) masz pod mostkiem to już nic z nimi nie zrobisz czyt. nie podniesiesz kierownicy. Wyjściem w tej sytuacji może być zakup mostka z regulowanym kątem lub kupno krótszego mostka z większym wzniosem i/lub kierownicy z większym wzniosem ad. 2 jesli to alivio z tego roku to możesz mieć problem z poprawnym wyregulowaniem przerzutki (narzekają na to także użytkownicy Maestro z tego roku oraz Lazaro Integrala). W tym roku zamontowano przerzutkę alivio pod napęd 9-cio rzędowy a jak wiadomo napęd w Twoim rowerze (łańcuch, kaseta) jest 8-mio rzędowy. Da się to wyregulować ale trza się pobawić.
rodszyld69 Napisano 5 Września 2014 Napisano 5 Września 2014 ad. 1 jak wyzej. ad. 2 http://www.forumrowerowe.org/topic/42083-regulacja-przerzutki-przedniej/ ad.3 jeżeli masz za krótki mostkek to można dać dłuższy.
pankracy1991 Napisano 5 Września 2014 Autor Napisano 5 Września 2014 Kierownicy zaraz wrzuce foto a co do przerzutek to napisalem do producenta, który mi sprzedał rower i odpisał ze trzeba wykrecic o 2-3 obroty pokretło od manetki lewej przerzutki i powinno byc ok ale czy nie ściemnial? A co do tego alivio to rower jest lazaro senatore v3 cross niby z tego roku ale w specyfikacji jest przerzutka przednia alivio rdm 430 a tylna alivio fd 430 - to chyba spasowane sa tak ? Takie podkładki nic nie dadza? http://sklep.ottlik.pl/product_info.php?cPath=152_3_19&products_id=2152&osCsid=b234ec784162855b6dfd446b67f99220 Wyregulowałem siodełko, obniżyłem i przybliżyłem bo miałem cofnięte na maxa. Terz pozycja jest o wiele lepsza ( bardziej pionowa i prosta) noga lekko ugięta, przy pedałowaniu nie ma pełnego wyprostu dalej lekkie ugięcie ale jest ok. Wychodzi na to że nie muszę kombinować nic z kierownicą. Teraz jeszcze przerzutka przednia, czytałem poradnik ale czy wystarczy tylko tak jak producent zalecil na manetce wykrecic z 2-3 obroty? Sprawdzałem dokładnie i to łancuch trze o przerztke - na 7 biegu praktycznie tego nie widacale na 8 juz widać. Co poradzicie?
Piehursson Napisano 5 Września 2014 Napisano 5 Września 2014 Nie możesz już dołożyć podkładek pod mostek, długość rury sterowej Ci na to nie pozwala chyba, że w najlepszym przypadku chcesz stracić zęby. Przerzutka przednia alivio FD-430 jest przerzutką 9-cio rzędową i szerokość prowadnika jest przystosowana pod minimalnie węższe łańcuchy 9-cio rzędowe. łańcuch 8-rzędowy, który masz w rowerze jest szerszy stąd wyregulowanie przedniej przerzutki w Twoim przypadku może być problematyczne ale da się to zrobić.
pankracy1991 Napisano 5 Września 2014 Autor Napisano 5 Września 2014 Ok z kierownicą już damy spokój bo po regulacji siodełka jest ok. Co do przerzutek mówisz, że 9-cio jest minimalnie weższy łańcuch więc wychodzi na to ze musze tez minimalnie podregulowac przednia przerzutke aby wychylila sie na zewnątrz? Da rade zrobic to przy manetce tak jak mi producent napisał - że wykrecic ok 2-3 obroty ?
Piehursson Napisano 5 Września 2014 Napisano 5 Września 2014 pokombinuj wg tego tutoriala https://www.youtube.com/watch?v=GLAFCV_eFow
pankracy1991 Napisano 5 Września 2014 Autor Napisano 5 Września 2014 oglądałem już kiedyś ten poradnik całkiem spoko choć ja tylko na baryłce bede próbował moze mi sie uda bo jak zaczne kręcic w śrubach to rozwale bo ja tak potrafie ;D
Mod Team mrmorty Napisano 5 Września 2014 Mod Team Napisano 5 Września 2014 nie, no sorry, kolego ale nadal nie zadałeś sobie trudu zerknięcia do naszego FAQ i nadal zadajesz te same pytania. Temat zamykam.Szukajka nie kopie prądem!!!
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.