Skocz do zawartości

[osłona pod łańcuch] Wybór, propozycja opinie.

pawciok

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, jako, że czekam na nowy rower chce zainwestować w dobrze się sprawującą ale zarówno ładna pod względem estetycznym osłonkę pod rower. 

Jako przykład daję fotkęz galeri 29er. http://img254.imageshack.us/img254/7923/0311g.jpg

Ta osłonka wygląda ładnie, na allegro znalazłem taką: http://allegro.pl/oslona-pod-lancuch-xc-mark-ii-sport-i4570524264.html

Co do propozycji z allegro to nie do końca jestem przekonany do przyklejania tego. Fajna była by nakładana i pasująca do ramy. Jak pokazana na fotce. 

Oczywiście mam ograniczony budżet, proszę o jakieś w miarę przystępnych osłonek.

Koła mam 29'

Napisano

Dzięki za propozycje, w ostateczności coś wybiorę z polecanych, jednak szukam czegość co chroni ramę ale jednak widać przez tą osłonkę ramę. Jest wycięte w nie potrzebnych miejscach.

Wiem, wiem....wybrzydzam  :whistling:

Napisano

No to w takim przypadku jedynym rozwiązaniem jest folia przeźroczysta przylepna. 

Z reguły to miejsce jest jednak brudne od łańcucha, na neoprenie tego nie widać.  Do tego wytłumia on częściowo dźwięki uderzania łańcucha o rurę.

Napisano

@@pawciok, ja mam owijkę którą się stosuje na kierownice do szosy. Dźwięk jest dobrze tłumiony i też dobrze spełnia swoją funkcję. Jedyny minus dla mnie to taki że się dość brudzi.

Napisano
Z reguły to miejsce jest jednak brudne od łańcucha, na neoprenie tego nie widać.  Do tego wytłumia on częściowo dźwięki uderzania łańcucha o rurę.

Otóż to! Każde rozwiązanie ma swoje wady i zalety. Neopren jest dobry, bo tłumi drgania i masz ciszę. Jednak ciągnie wodę i się brudzi. Trzeba go czyścić jakoś. Niekoniecznie prać, ale są i tacy. W dodatku ciągnie wodę jak jeździsz niezależnie od pory roku i pogody to wada. W dodatku się niszczy i trzeba go zdejmować przy myciu roweru, bo będzie mokry tygodniami. W dodatku może się zsuwać i drzeć. Dlatego zrezygnowałem z niego i owinąłem ramę taśmą izolacyjną. Jest głośno i dużo głośniej niż neopren, bo nie tłumi w ogóle uderzeń łańcucha. Za to nie muszę w ogóle jej czyścić, zdejmować i pamiętać o niej. Jest 100% bezobsługowa. Raz założyłem i mam ją już ponad rok, a może nawet i dwa lata.  :whistling: I z taśmą izolacyjną masz ten komfort, że możesz wybrać jaki chcesz kolor. Osobiście uważam jednak, że jaki kolor by rama nie miała to czarny zawsze w modzie. :D Taką też mam mimo, że kolor ramy to biało-niebieski.

Napisano

Ja mam jakiś neopren z napisem Rockrider a nie mam Rockridera :D Dobrze tłumi. Rama pod nim cała, tylko musiałem go w okolicy suportu przyzipować bo opona za szeroka i tarła o niego wydając irytujące dźwięki. Jednak jeśli nie miałbym osłony to zrobiłbym z dętki zipów i izolacji. Najlepszy patent.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...