tomekr89 Napisano 4 Września 2014 Napisano 4 Września 2014 (edytowane) Problemy są , z czego pierwszy gorszy: W zakupionym rowerze miałem wsadzony amortyzator jak w temacie z uszkodzoną blokadą naprężenia wstępnego. Tzn. zablokowany na największej twardości. Zdjęcia "systemu" tu: http://www.forumrowerowe.org/topic/169470-rst-merida-hydraulic-lock-out-za-twardy-czy-uszkodzony/?p=1562678 Pytanie: Jak z powrotem "zmniejszyć" rozsunięty na maxa korek bez zepsucia go? Jak widać na zdjęciach, korek jest rozsunięty na maxa. Pokrętło kręci się z oporem, co kawałek coś zachrobocze, ale nie działa. Drugi problem: Zaniem doszedłem do tego, co jest problemem w amortyzatorze chciałem sprawdzić, czy blokada skoku nie jest uszkodzona. Odkręciłem pokrętło bez trudu, bez trudu również wkręciłem z powrotem, jednak - totalnie zjechała się przy tym śrubka, tzn. o odkręceniu powtórnym nie ma mowy. Czy macie pomysł, co z tym zrobić...? Mógłbym zostawić, ale założyłem pokrętło o ćwierć obrotu inaczej i teraz nie da się włączyć blokady, bo popychacz pokrętła haczy o koronę. Ewentualnie mogę obciąć popychacz, ale nie zmienia to faktu, że na ten moment nie da się tego rozebrać, w razie czego. Edytowane 4 Września 2014 przez tomekr89 Cytuj
Bolunio Napisano 4 Września 2014 Napisano 4 Września 2014 Co do pierwszego problemu bladego pojęcia nie mam ale skoro amor jest mega twardy i praktycznie sie nie ugina to chyba nie ma sensu sie stresować z powodu braku blokady Cytuj
tomekr89 Napisano 4 Września 2014 Autor Napisano 4 Września 2014 Dlatego to drugi, mniejszy problem Cytuj
tomekr89 Napisano 20 Września 2014 Autor Napisano 20 Września 2014 Kurcze, może jednak ktośmiał podobny problem? Jak wsunąć to z powrotem? Cytuj
tomekr89 Napisano 21 Września 2014 Autor Napisano 21 Września 2014 SPRAWA ROZWIĄZANA! Rozebrałem ten korek i okazało się, że był maksymalnie ściśnięty - można było go tylko rozsunąć (sam nie mogłem w to uwierzyć, co za debil zaprojektował ten widelec?). Przerobiłem korek, jest 2 razy krótszy i... inny amortyzator! Normalnie działa, pięknie pracuje. Teraz blokada skoku ma sens. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi