Skocz do zawartości

[licznik] GPS do 1000 zł

Paul13

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam
Zastanawiam się nad kupnem jakiegoś komputerka bardziej rozbudowanego i tu mam 2 upatrzone:
- Garmin Edge 500 Pack
- Sigma Rox 10.0 GPS SET

który z tych gpsów jest lepszy .
Ewentualnie czy można kupic coś innego lepszego do 1000 zł?

Napisano

Pobieżnie przeglądając funkcje - tak.

Dlatego pytam o zastosowanie, bo nie wiemy czy szukasz licznika do treningów, czy nawigacji do turystyki, czy prostego urządzenia do zapisu trasy.

Napisano

Pewnie nie wszyscy zdają sobie sprawę, że urządzenia na rower GPS to to samo co nawigacja w samochodzie. Zazwyczaj gps w wersji rower, to tylko tyle co odbiornik sygnału, czyli zazwyczaj urządzenia służą do nagrywaniu trasy ,a potem odczytu, nie do nawigowania. Więc najważniejsze i podstawowe pytanie, czy autor postu chce nabyć tylko gps czy nawigacje z którą będzie mógł się poruszać od punktu a do punktu b...z tym, ze sprawa też nie jest taka łatwa. Swego czasu sam interesowałem się taką nawigacją i okazało się, że aby to miało sens, pasuje zainwestować większą gotówkę, bo zazwyczaj urządzenia z gps, służą jedynie do zapisywania trasy, a jeśli już przejdziemy na urządzenia, które nie tylko zapisują, ale też wskazują dokładnie gdzie mamy jechać i co nasz czeka po drodze, to już trzeba dać dobrze 1000zł. No i niestety , nawet za tego tysiaka cudów nie ma. Grafika marna, wskazanie niezbyt dokładne..Oczywiście dużo zależy też od tego, gdzie będziemy używać naszego tzw "gps" czy jeżdżąc po mieście, po drogach, czy gdzieś lasy, góry. To ma znaczenie przy wyborze odpowiedniego urządzenia. Ja miałem brać któregoś z garminów, koszt ponad 2 tys zł...ale koniec końców po przeczytaniu kilkuset opinii użytkowników odpuściłem nawigacje i zakupiłem komplecik polara rcx5 wraz z gps. Aha no i o sigmie też rozmyślałem między 6 a 10....z tego co pamiętam, użytkownicy twierdzieli, że nie warto dawać te pare setek wiecej za 10, a i 6 nie sprawowała się tak jak by tego chcieli, ale z dwojga złego bardziej opłacalny był zakup rox 6.0

PS. Nie chciałem już kasować tego co napisałem, zostanie dla potomnych :), ale oczywiście autorowi chodziło o licznik z gps..... nie o nawigacje rowerową, mój błąd, sorry :)

Napisano

wiem , że chodzi o licznik ale od siebie dodam -bryton rider 50 , używam  , bateria trzyma długo i jestem zadowolony , nawigacja, licznik i innych multum opcji ;) liczniko-gps typowo rowerowy  :thumbsup:

Napisano

Właśnie szukam czegoś takiego jak Sigma bardziej niż takiego gpsu z prawdziwego zdarzenia

To ma być typowo pod trening, czyli masa dodatkowych czujników (puls, prędkość, kadencja, moc) i tryby treningowe?

Jeżeli tak, to przemyśl czego potrzebujesz, bo np. prędkość z GPS w lesie jest przekłamana, czasem dosyć mocno (mi kiedyś pokazał 120km/h jak się rozpędzałem na płaskim po podjeździe), więc czujnik prędkości może się przydać.

Stref i czasu chcesz pilnować sam, czy ma to robić licznik?

Przemyśl i określ czego tak naprawdę potrzebujesz.

Napisano

Myślę,że spokojnie wystarczy Ci Garmin Edge 500 Pack i masz nowy na gwarancji,w używki raczej bym się nie bawił bo przecież na dobrą sprawę nie wiadomo kiedy Ci padnie a już naprawy pokrywasz z własnej kieszeni. Teraz w sklepach internetowych można znaleźć ciekawe promocje,juz poza sezonem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...