Skocz do zawartości

[korba] starszego typu

zuczek222

Rekomendowane odpowiedzi

Jaką korbę chcesz dokładnie zamontować do tego łańcucha 10s?

Wszystko zależy od tego jak grube tarcze (a dokładniej zęby) ma ta stara korba. Łańcuch 10s jest bardzo wąski i na korbie dedykowanej do napędów 7,8,9s może podskakiwać albo nawet się zakleszczać.

Wszystko zależy od tego jak grube tarcze (a dokładniej zęby) ma ta stara korba. Łańcuch 10s jest bardzo wąski i na korbie dedykowanej do napędów 7,8,9s może podskakiwać albo nawet się zakleszczać.

Nie prawda.łańcuchy 9,10 i 11 rzędowe mają identyczna szerokość  wewnętrzną - 11/128'. Natomiast łańcuchy 5, 6, 7, 8 rzędowe są o całe 1/128' szersze czyli o 0,2 mm :woot: Tylko jeśli korba jest jednorzędowa to będą problemy.

Ludzie z powodzeniem stosują łańcuchy 9 rzędowe na kasetach 8 biegowych, więc na pewno nie będzie problemu :thumbsup:

Mam korbę na kwadrat Shimano Exage M500 z lat 90-tych, która pewnie była pod napędy z kasetami 7-rzędowymi projektowana (o 9sp pewnie dopiero w Shimano myśleli luźno).

Współpracuje ona bardzo dobrze z kasetą 9 rzędową i takim też łańcuchem, a łańcuchy 10sp mają taką samą szerokość wewnętrzną (jedynie cieńsze ogniwa), więc też nie byłoby problemu.

Jako ciekawostkę dodam też, że tylna przerzutka to Acera M291, która teoretycznie obsługuje do 7 rzędów i wg niektórych nie powinna działać z tak dużą kasetą :whistling:

Na forum też są opisywane przykłady stosowania korb 8 i 9 rzędowych w napędach 10sp z takimi też łańcuchami i dlatego przerabiając rower z 3x7 na 3x9 nawet nie pomyślałem o zmianie korby. Bardziej zastanawiała mnie ta przerzutka, ale na szczęście może mi dalej służyć.

łańcuchy 9,10 i 11 rzędowe mają identyczna szerokość wewnętrzną

Tutaj się nie zgadzam. Wystarczy kilka łańcuchów zmierzyć i zobaczysz jakie są fakty. Nawet nie trzeba mierzyć bo to widać na pierwszy rzut oka.

Współpracuje ona bardzo dobrze z kasetą 9 rzędową i takim też łańcuchem

Może współpracować bo ten model był 7,8 biegowy już w systemie HG. Więc najprawdopodobniej był to prekursor 9s. Więc i łańcuch może mieć tę samą szerokość. Dlatego chodzi bez problemu ze współczesnymi łańcuchami.

Na dzień dzisiejszy przyczep fragment łańcucha 9s do korby np FC-M171 (KORBA 7,8S). Rezultat? Wejdzie ciężko w nią i ciężko wyjdzie. Nie wspomnę o tym jak zaczniesz pedałować i łańcuch pod odpowiednią siłą będzie się nabijał na ząbki. Zacznie Ci podbierać łańcuch u dołu tarczy. Bardzo często spotykane właśnie po wizytach ludzi w serwisach gdzie dają łańcuch 9s do korby 7,8s.

Jak nałożysz łańcuch 10s na korbę 7,8s to będzie to samo (niektóre będą wyglądały jak by wisiały na czubeczku ząbka w korbie)

Żeby łańcuch prawidłowo funkcjonował musi mieć odpowiedni luz na korbie. Po to też korba jest odpowiednio żłobiona a łańcuchy profilowane aby łatwiej się "zrzucało" i "wrzucało".
Nie widziałeś jak łańcuch nie HG się ślizga po korbie HG. Wejść wejdzie ale nie tak jak powinien.

Łańcuch NEXUS
031%2B%28Kopiowanie%29.JPG032%2B%28Kopiowanie%29.JPG

Łańcuch UG51 - 2,55mm
033%2B%28Kopiowanie%29.JPG036%2B%28Kopiowanie%29.JPG

Łańcuch HG-X - 2,30mm
044%2B%28Kopiowanie%29.JPG050%2B%28Kopiowanie%29.JPG

Łańcuch HG73 - 2,30mm 9s oczywiście
062%2B%28Kopiowanie%29.JPG067%2B%28Kopiowanie%29.JPG

Łańcuch HG53 9s - 2,30

069%2B%28Kopiowanie%29.JPG073%2B%28Kopiowanie%29.JPG

Łańcuch 7701 10s - 2,15mm
053%2B%28Kopiowanie%29.JPG055%2B%28Kopiowanie%29.JPG

Łańcuch 5701 10s - 2,30mm (ten może i by poszedł na korbie 9s)
056%2B%28Kopiowanie%29.JPG061%2B%28Kopiowanie%29.JPG

A to ciekawe. Widać jakieś felerne źródło informacji a o tych wymiarach łańcuchów miałem :sweat:

Mój łańcuch HG53 siedzi na tej korbie z takim luzem, że spokojnie wszedłby i 10sp, bo na pewno jest tego luzu więcej niż 0,15 mm.

Aż z ciekawości zmierzę jutro grubość zębatek Exage, drugiej Alivio pod 9sp i w korbie siostry, która ma jakiegoś Prowheel chyba pod 7sp :teehee:

Po tym wykładzie to chyba najbezpieczniej będzie jak autor tematu zmierzy grubość zębatek suwmiarką i wtedy podejmie decyzję czy można zaryzykować wąski łańcuch :whistling:

A nie opłacalniej byłoby zmienić korbę jednak i cały napęd przerobić na tańszy 9sp np.? Skąd ciśnienie na 10sp? Bo rozumiem, że ktoś modernizuje napęd, a na korbie chce przyoszczędzić?

Mój łańcuch HG53 siedzi na tej korbie z takim luzem, że spokojnie wszedłby i 10sp, bo na pewno jest tego luzu więcej niż 0,15 mm

No wiesz, jak napęd miał obsłużyć kiedyś 8 biegów a późniejsze łańcuchy 9s miały tę samą szerokość wewnętrzną to u Ciebie to będzie chodziło elegancko na starej korbie.

Ale nowe generacje są specjalnie robione tak aby były kompatybilne tylko z danymi typami części pod określone napędy, ilości biegów.

A to są tylko łańcuchy Shimano. A co jak ktoś chce założyć u siebie Srama, KMC, KCNC, Connexa? Wówczas zaczynają się dopiero cyrki...
Dlatego ja zawsze trzymam się katalogu Shimano jak tylko się da. Ciężko jest potem zrobić coś słysząc "Panie coś mi cyka", "Panie coś mi przeskakuje" itp. chciałbym ale się nie da... (mimo, że były trener a teraz nawet nowy szef, że wszystko się da :laugh:  )

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...