RafalxM Napisano 10 Września 2014 Udostępnij Napisano 10 Września 2014 przy doborze widelca weź pod uwagę: - materiał , najlepiej stal CrMO , ten HiTen będzie moim zdaniem dużo gorszy - średnicę , w starej szosie zapewne 1" będzie u Ciebie pasował - wysokość mufy sterowej, tam gdzie wchodzi rura widelca, w zasadzie jak wyjmiesz ten widelec co masz, to będziesz znał długość dokładnie. - rodzaj sterów jakie masz w tej ramie, pewnie skręcane - ale tego nie wiem z szosowymi - chodziło mi o to że jak zmienisz na canti to nie będziesz raczej zadowolony z siły hamowania i będziesz dalej kombinował z 'v-brake' lub 'mini v-brake', tak mi się zdaje - mi tak wyszło z porównań Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Herman88 Napisano 10 Września 2014 Udostępnij Napisano 10 Września 2014 Średnicę mam 1". Nawet jakbym zmienił ramę to w starych stalowych ramach i tak będzie 1". Tak myślałem, że CrMo byłby lepszy, ale pewnie trzeba by było szukać używki i był by problem z długością sterówki bo stery mam a-head na 1" czyli potrzeba nieco dłuższej rury niż w skręcanych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vitesse Napisano 10 Września 2014 Udostępnij Napisano 10 Września 2014 zalozylbym bym na poczatek szersze opony nawet 25c i juz odczujesz roznice, masz stara szose wiec jest szansa ze mozesz wejsc opona 28c pod seryjne hamulce, a na takiej oponie mozan juz smiala jezdzic po prawie wszystkim Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RafalxM Napisano 10 Września 2014 Udostępnij Napisano 10 Września 2014 na 23c i 8bar też można jeździć po wszystkim..co twarde , a to co miękkie i mokre to i 35c jest za cienkie się zapada.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Herman88 Napisano 10 Września 2014 Udostępnij Napisano 10 Września 2014 Rama stara, ale już alu i miejsca nie ma za wiele, zwłaszcza w widelcu. Do tego i tak jest na mnie za duża. Na szosie miałem krótki mostek i dało się jeździć, w terenie może być gorzej. Z szerszymi oponami do szosy mógłbym kombinować gdyby to był mój jedyny rower i chciałbym pojeździć po lesie, ale mi nie o to chodzi. Mam rower MTB, crossa i szosówkę, ale chciałbym spróbować jazdy na przełajówce Druga sprawa, że w mojej okolicy (Puszcza Notecka i Drawska) gdzie się nie pojedzie tam zawsze trafi się na mniejszy lub większy piach. A tam 28C na pewno by nie dało rady. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.