Skocz do zawartości

[amortyzator] Pace RC 40

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Mam możliwość zakupu używanego roweru z Anglii z wyżej wymienionym amortyzatorem - Pace RC 40.

Ktoś coś może powiedzieć na temat tej firmy/tego amortyzatora ? Na polskich stronach dowiedziałem się niewiele, na angielskich również (słaby angielski).

Przeszłości roweru nie znam i nie poznam, mam tylko kilka jego zdjęć.

Osprzęt roweru, w większości ze zdjęć odczytany

- amortyzator Pace XC 40 
- rama Specialized 19" Rockhopper SL
- Hamulce hydrauliki jakieś Shimano

- manetki, przerzutki Shimano

- kaseta 9 biegów

Jak szybko przetestować rower przed zakupem ? Jak sprawdzić sprawność amortyzatora ?

Proszę o pomoc :)

Napisano

Części zamiennych raczej nie dostaniesz - firma nie istnieje od 6-8 lat jeśli dobrze pamiętam; została kupiona wraz z całym kramem przez dt. Nowe dt odziedziczyło po pejsie konstrukcję (podkowa z tyłu) i niektóre bebechy (tłumik launch control).

Znalazłem informacje że firma zniknęła przed rokiem 2007, więc to 8 lat. 

Sprawność widelca: działanie regulacji/pokręteł, sprawność zaworu powietrza, płynność ugięcia, stan goleni. 

Napisano

Sprawność zaworu powietrza jak sprawdzić ? Tam zwykły wentyl samochodowy jest ? Napompować i słuchać, czy są jakieś lepsze metody ?

Rower za 1600 zł, rama w dobrym stanie nie obita, nieodrapana, opłaca się ? :)

Dzięki za odpowiedź :)

Napisano

Sprawność sprawdzić w tym momencie jedynie przez pompowanie widelca, czy zawór na to pozwala. Potrzebna do tego pompka do amortyzatorów. 

Teoretycznie problemy z widelcami to przede wszystkim nawalające uszczelki, uszkodzenia innych części dużo rzadziej. Gorzej jeśli uszczelki są o specjalnym kształcie i nie da się ich nabyć w zwykłym sklepie. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...