Vigolec Napisano 31 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2014 Witam. Mam problem z hamulcem hydraulicznym Promax Deceipher. Rower merida 40d. Po 800 km przebiegu, tylny hamulec zaczął samoistnie zaciskać tarczę. Klamka jest twarda, więc chyba nie jest zapowietrzony. Ale gdy ruszę kołem, widać, że klocki zaciskają tarczę. Co z tym zrobić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rodszyld69 Napisano 31 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2014 Albo hamulec jest zapowietrzony albo za dużo płynu jest w układzie. Spróbuj troszke spuścić płynu, ale najpierw ściągnij koło, wyciągnij klocki i zblokuj tłoczki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
talento259 Napisano 31 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2014 A próbowałeś porządnej regulacji? Jeśli to nie pomaga to rozepchaj tłoczki (np nożem do smarowania), jeśli to nadal nie pomoże to musisz spuścić troszkę płynu z układu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vigolec Napisano 1 Września 2014 Autor Udostępnij Napisano 1 Września 2014 Hmmm... a jak je można regulować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rodszyld69 Napisano 1 Września 2014 Udostępnij Napisano 1 Września 2014 (edytowane) Spróbuj cofnąć tłoczki w zaciskach. Tak jak kolega wyżej pisał np. nożem do smarowania, ważne żeby nie było ostrych krawędzi. Ale ja bardziej stawiam albo na spuszczenie płynu, bądź na zapowietrzenie hampli. Tu jest trochę o regulacji http://ib.biz.pl/pdf/instrukcja.pdf tu jest więcej http://blogrowerowy.pl/wpis/wymiana-klockow-hamulcowych-i-ustawienie-zacisku-hamulcowego/ Edytowane 1 Września 2014 przez rodszyld69 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vigolec Napisano 1 Września 2014 Autor Udostępnij Napisano 1 Września 2014 Dzięki Spróbuję powalczyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vigolec Napisano 24 Maja 2016 Autor Udostępnij Napisano 24 Maja 2016 Witam, Chyba zamordowałem moje Promaxy. Tzn szlag trafił śrubkę do odpowietrzania w klamce. Wychodzi na to, że muszę spróbować kupić nową klamkę, lub też wymienić hamulce na inne. Jak myślicie - co lepiej zrobić? Czy gdybym kupił np https://www.centrumrowerowe.pl/czesci/hamulce-rowerowe/hamulce-tarczowe-hydrauliczne/p,hamulec-tarczowy-deore-br-m615-czarny-shimano,244094.html?skad=googlepla&gclid=Cj0KEQjw94-6BRDkk568hcyg3-YBEiQAnmuwklgimNkeWtw95ICrBWZbFDcPnXIjg5rWjUcsT4v_ht0aAp-b8P8HAQ to czy muszę zmieniać tarcze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotrek383 Napisano 24 Maja 2016 Udostępnij Napisano 24 Maja 2016 Leżą u mnie te Promaxy i mogę sprzedać jeśli chcesz. Deore 615 są dobre, ale mają ponoć słabe uszczelki i mogą wylać - mówią żeby dołożyć do SLX Mam 615 od krótkiego czasu i jestem zadowolony, nic więcej na tą chwilę nie mogę o nich powiedzieć. Tarcze możesz zostawić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vigolec Napisano 24 Maja 2016 Autor Udostępnij Napisano 24 Maja 2016 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi