Roonin Napisano 11 Października 2014 Napisano 11 Października 2014 U mnie przez trzy sezony alu bębenek dostał tylko nieznacznych śladów od kaset bez pająka. Nigdy nie miałem kasety na pająku i jakoś nie widzę potrzeby używania takowej.
zdrower Napisano 11 Października 2014 Napisano 11 Października 2014 Zastanawia mnie dobór manetek i przerzutek. Powinno się zrobić odwrotnie. Lepiej kupić manetki jak najwyższej klasy a przerzutki mogą być niższej klasy. Za szybkość i kulturę zmiany biegów odpowiada bardziej manetka niż przerzutka. Np manetka XT z przerzutką Deore działa lepiej niż przerzutka XTR z manetką Deore.
Bejker Napisano 13 Października 2014 Napisano 13 Października 2014 Coś nowego ? Rozumiem że hamulce dalej nie są w domu ? Wydaje mi sie może 30 zł więcej, ale miałbyś pewność że dostaniesz je na czas i że wogóle dostaniesz.http://allegro.pl/hamulce-shimano-deore-br-m615-komplet-p-t-i4669285494.html tutaj jeszcze taniej ale przewody krótkie
Dark_Reaver Napisano 13 Października 2014 Autor Napisano 13 Października 2014 Dzisiaj po 14 dostałem maila z numerek wysyłki UPS. Tak więc jest jakiś pozytyw tego dnia bo cała reszta to raczej pogrom... oby wszystko się zgadzało. Obejrzałem też filmiki z wkręcania łożysk hollowtecha i ymm... lekko coś to idzie, a ja rąk nie czułem. Pewnie przegwintowałem wszystko Wszystko wyjdzie jak zajade obecne łożyska i trzeba będzie je wymienić. Póki co działa wszystko jak złoto. jutro rano pójde do serwisu nieopodal i sie zapytam ile koleś weźmie za montaż linek z pancerzami i regulacją. Pewnie też oddam mu stery do wsadzenia. Chyba, że ktoś z Lublina zechce mnie wspomóc fachową ręką za kilka piw
Roonin Napisano 13 Października 2014 Napisano 13 Października 2014 Wiesz co.... gdyby nie permanentny brak czasu to nawet chętnie ale jutro nie dam rady.
Dark_Reaver Napisano 14 Października 2014 Autor Napisano 14 Października 2014 Ja to pewnie zacznę składać na weekendzie dopiero Chyba, ze oddam do serwisu. Chociaż w weekend i tak będe miał dyżur więc kto to wie jak będzie.
Dark_Reaver Napisano 14 Października 2014 Autor Napisano 14 Października 2014 Dostałem już heble i stery. Wszystko jest git Chciałem nawet zamontować stery, ale nie dam rady... trzeba przebić miski na te z zestawu bo oryginalne mają inny kształt niestety. Sam tylko heble założę wychodzi na to Policzyłem na razie wagowo wszystko i wyszło mi 11884 gram, wynik chyba dość dobry? Dodam też, ze rama ma katalogowo ~1750 gram, a ja ją liczyłem 1900 bo nie mogłem jej dokładnie zważyć w domu..
Dark_Reaver Napisano 17 Października 2014 Autor Napisano 17 Października 2014 Utknąłem w martwym punkcie. Godziny mojej pracy uniemożliwiają mi wstawienie roweru do serwisu... Tak więc sam musze wybić miski sterów i nabić nowe, może nic nie spierdziele. Pancerze może przetne kombinerkami z pracy, wydają się solidne i ostre. Zobaczymy jak będzie Wkurza mnie to już lekko, jeszcze chwila i wcale go nie użyje w tym roku i to na finiszu robót :/ Koniec użalania się, jutro tworze narzędzia z deski do sterów. Gdzieś powinienem mieć ścisk stolarski też to może nim wcisne nowe miski (tak więc, że trzeba smaru nałożyć). Albo misja się powiedzie albo pokrzywie stare i nowe miski oraz główkę ramy i będzie zabawnie
Rulez Napisano 17 Października 2014 Napisano 17 Października 2014 Tam są stery półzintegrowane, łatwiej je wybić niż te z miskami zewnętrznymi, wbić też nie ma problemu ...
Roonin Napisano 18 Października 2014 Napisano 18 Października 2014 Co do sterów to wez miskę w kieszeń idz do obi kup pręt gwintowany dwie grube podkładki takie jak wielkość miski i dwie nakrętki. Takim zestawem łatwo wprasujesz sobie miski. Do pancerzy nie używaj kombinerek bo zepsujesz pancerz. Szlifierka kątowa lepiej by się tu sprawdziła, owijasz miejsce cięcia taśmą izolacyjną i tniesz.
Dark_Reaver Napisano 18 Października 2014 Autor Napisano 18 Października 2014 Tadam! Wspólnie z kumplem nabiliśmy nowe miski. Wszystko jest złożone, nie ma luzow i jest świetnie! Stare miski ważą 54 gramy, nowe 15 gram Zostały linki, ale to może jutro... teraz i tak coś chory się robie więc nie pośmigam. http://i.imgur.com/fgNeAnH.jpg
Bejker Napisano 18 Października 2014 Napisano 18 Października 2014 Zdjęcie nie działa. Czekam na efekt końcowy i odpowiedź dla niektórych na to czy faktycznie można żłożyć coś sensownego za 3k+. Jak widać można.
modrzew Napisano 18 Października 2014 Napisano 18 Października 2014 Być może się da, zwłaszcza jak ten "plus" doszedł, tylko sądząc po nazwie tematu miało być 2-2,5k... Jak zwykle istotą składania jest to, że ma się rower konkretnie "pod siebie", a nie oszczęności.
Rulez Napisano 18 Października 2014 Napisano 18 Października 2014 No to może zmiana nazwy tematu - "jak nie zmieścić się w zakładanym budżecie" od początku było wiadomo, że się nie da na pewno wielkim plusem jest poskładanie roweru zgodnie z preferencjami ... tyle czy na pewno, wszak nie wiadomo czy geometrie ramy będzie optymalna ...
Roonin Napisano 18 Października 2014 Napisano 18 Października 2014 Tego to nigdy nie wiadomo. Niezależnie gdzie jak i za jakie pieniądze się kupuje rower, bo tego się nie stwierdza po 5 minutach na rowerze.
Rulez Napisano 18 Października 2014 Napisano 18 Października 2014 Jak się kupuje za większe pieniądze, to można sobie na testy wypożyczyć, lub bikefitting zrobić ... to nie jest tak, że wszyscy są równi wobec niewiedzy ...
Dark_Reaver Napisano 19 Października 2014 Autor Napisano 19 Października 2014 Zdjęcie już powinno działać. Rower złożony i można nim jeździć Są tylko 2 problemy 1. nie mam czym uciąć nadmiaru linki (związałem tak, ze nie przeszkadza ) 2. regulacja przerzutek, kręcę tymi śrubkami, oglądam instrukcje i dalej jest źle... Tył na starcie działał mi w zakresie 2-8, teraz go zmusiłem do 2-9, ale pierwszy blat dalej nie wskakuje Nie mam siły do tego, niech ktoś to zrobi za mnie... Problem dodatkowy to zdrowie, chory jestem Ale rundkę pod blokiem chyba walne i tak
Rulez Napisano 19 Października 2014 Napisano 19 Października 2014 Ciekawi mnie, jak poskładałeś rower skoro nie zrobisz tak prostej rzeczy jak regulacja przerzutki.
Dark_Reaver Napisano 19 Października 2014 Autor Napisano 19 Października 2014 Może i proste, ale coś nie chce mi wyjść za nic... kombinuje, kręcę i ciągle jest źle. Nie pierwszy raz się do tego zabieram i nigdy mi to nie wyszło właściwie. Nie wiem dlaczego tak jest... Tak czy owak: http://i.imgur.com/zmIqz5k.jpg http://i.imgur.com/xITsqxQ.jpg Wreszcie wyprowadziłem rower na krótki spacer. Jeździe fajnie, heble szybo się docierają. Jest fajnie Aż chciało by się wsiąść i uciec gdzieś daleko przed siebie.
Bejker Napisano 28 Października 2014 Napisano 28 Października 2014 Fajnie wyszedł. Nie pasuje mi ten blat 44 i to siodełko.
zgodny Napisano 28 Października 2014 Napisano 28 Października 2014 No nie powiem, fajnie ci wyszedł, czas spędzony na forum widzę dobrze spożytkowany
Dark_Reaver Napisano 17 Marca 2015 Autor Napisano 17 Marca 2015 Witam was po dłuższej przerwie. Rower przebył niedawno swój dziewiczy rejs Szkoda jedynie, że w końcu nie wziąłem normalnego aparatu, ale trudno... Wszystko ładnie i pięknie już działa, jedzie się stosunkowo lekko. Pierwsze 16-17 km dało mi się we znaki już, o ile nogi dawały rade to płuca już wysiadały. Wczoraj wieczorem zamontowałem licznik Sigmy 16.12. Wymagało to pewnej finezji i zmysłu inżynierskiego, musiałem zrobić sporą podkładkę pod czujnik na goleni bo za daleko był od magnesu na szprychach, który okazuje się na domiar złego nie trzymać szprychy! W górnej części i dolnej się trzyma bo jest 2 mm średnicy, ale na środku jest 1,5 mm i spada swobodnie... oznaczało to kolejne podkładki i dalej jest źle :/ W planach już mam lekkie odchudzenie zestawu. Sztyca, dętki i kaseta idą na pierwszy ogień. Potem pomyślę nad oponami, ale myślę, że je zostawię jeszcze na długo. Jednak to musi poczekać aż znajdę nową pracę bo chwilowo jestem bezrobotny Przy okazji dziękuję wam bardzo za pomoc i wszelkie rady Sporo mi pomogliście przy tym "projekcie".
Roonin Napisano 17 Marca 2015 Napisano 17 Marca 2015 Molo z basenem koło kąpieliska ? Kocham tą zieloną wodę, wychowałem się nad nią . Przesuń czujnik niżej i nie trzeba będzie tych podkładek Zgubisz to w pierwszym porządnym błocie. Ja to tam w tym zielonym z drugiej strony raczej A jak będziesz mijał gościa na czerwono niebieskim NS-e to na 99% będę to ja
Dark_Reaver Napisano 18 Marca 2015 Autor Napisano 18 Marca 2015 Miejsce poznałeś bezbłędnie Pamiętam jeszcze zalew bez całego Słonecznego Wrotkowa. Było tam wtedy fajniej wg. mnie. teraz jakieś to zawalone wszystko, inne całkiem. Musiał bym czujnik z magnesem poprowadzić na druga goleń. Na obecnej nawet ustawienie nad tarczą nie wiele dawało, a znowu nie chce żeby łapało od niej ciepło. Wydaje mi się, że obecnie trzyma się to bardzo dobrze i nie powinno spadać, ale to się okaże. Magnes opadnie pewnie po pierwszym kilometrze ;/ Może uda nam się kiedyś złapać na trasie Rower masz dość znaczny więc nie przegapię Czy są jakieś specjalne osłonki na główkę ramy co by linki zaraz nie poprzecierały lakieru do żywego?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.