regis221 Napisano 31 Sierpnia 2014 Napisano 31 Sierpnia 2014 Przedstawiam na zdjęciu miesięczna dętkę Schwalbe Extralight Dętka strzeliła sama z siebie - rower stał przez jeden dzień na balkonie nieosłonięty od słońca.Dętkę napompowałem parę dni temu do 4 barów. Zalecane ciśnienie w oponie 3.0-5.0.
Looser Napisano 31 Sierpnia 2014 Napisano 31 Sierpnia 2014 wątpie zeby to mialo cos wspolnego ze sloncem... jak jedziesz w sloneczny dzien to trzymasz parasole nad kolami? Rozerwalo ja od strony opony czy obreczy? moze po prostu sobie strzelila, ale istnieje opcja ze jest cos nie tak z obrecza/opona i kolejna tez strzeli
Mod Team safian Napisano 31 Sierpnia 2014 Mod Team Napisano 31 Sierpnia 2014 wątpie zeby to mialo cos wspolnego ze sloncem... jak jedziesz w sloneczny dzien to trzymasz parasole nad kolami? Dlaczego? Jak jest gorąco to może pęknąć, na forum już bywały historie, kiedy od hamowania V-kami na długim zjeździe obręcz tak się nagrzewała, że dętka strzelała.
beskid Napisano 31 Sierpnia 2014 Napisano 31 Sierpnia 2014 wątpie zeby to mialo cos wspolnego ze sloncem... jak jedziesz w sloneczny dzien to trzymasz parasole nad kolami? Nic z tych rzeczy. Co innego jak kolo jest w ruchu a co innego jak cały czas operuje na niego słońce. Opona się nagrzewa, rośnie ciśnienie i taki może być efekt. Po rozdarciu jednej z opon wyszedł przy kordzie mały balon. Tak z 3 cm. Jechałem wiele km i dało radę do czasu pozostawienia roweru w słońcu na parę minut. Dętkę rozwaliło po kilku min.
Looser Napisano 31 Sierpnia 2014 Napisano 31 Sierpnia 2014 okey, moj blad, i admit.zajalem sie odrazu strzelaniem bo mialem dziwna sytuacje, wracam z jakiejs wycieczki, chowam rower, nastepnego dnia wyciagam a tu detka kaput, a w pomieszczeniu gdzie rower stoi to temperatury raczej piwniczne.nie podejrzewalbym ze od slonca moze wysadzic detke
Marjanek Napisano 8 Września 2014 Napisano 8 Września 2014 Był 1 bar zapasu, temperatura zrobila swoje i tego bara przekroczylo - proste, latwe i przyjemne, no moze chociaz nie do konca
jasinski21444 Napisano 9 Września 2014 Napisano 9 Września 2014 Przedstawiam na zdjęciu miesięczna dętkę Schwalbe Extralight Dętka strzeliła sama z siebie - rower stał przez jeden dzień na balkonie nieosłonięty od słońca. Dętkę napompowałem parę dni temu do 4 barów. Zalecane ciśnienie w oponie 3.0-5.0. Z moją dętka schwalbe stało sie to samo przy lekko powyżej 2 bar , identycznie jak u ciebie . Widocznie ten typ tak ma
FigoiFago Napisano 9 Września 2014 Napisano 9 Września 2014 Kupiłem taką samą dętkę. Po jednym dniu jazdy złapałem kapcia.
beskid Napisano 9 Września 2014 Napisano 9 Września 2014 Przecież jest napisane extra lekka więc co takie zdziwienia??
detonator Napisano 9 Września 2014 Napisano 9 Września 2014 Ona ma coś koło 95 gram, więc wentyl waży więcej niż cała guma
Tomek21001 Napisano 9 Września 2014 Napisano 9 Września 2014 19A to drogi szajs,czy na słońcu,czy w lodówce.Zresztą jak ktoś jeżdzi na dętkach,to do 29 najlepsze 26 ok150g.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.