Skocz do zawartości

[szprychy] co mogło spowodować ich pęknięcie ?

Hildunio

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

mam pytanie bo nie mam czasu przeglądać wszystkich możliwych tematów

a więc mam problem w ciagu tygodnia pękła mi 2 szprycha - gdzie pierwszą już wymieniłem w serwisie koło wycentrowali ładnie tylko nie sram kasą by co tydzień biegać tam bo kolejna szprycha pękła - obie pękły przy piaście, pomiędzy pęknięciami zrobione ok 50km teren nie wymagający - w sumie ponad 1000 przejechane i właśnie przy tym 1000 zaczeły się problemy

rower to tegoroczny model Scott Sportster x30, koła 28"

czy powodem może być dość zużyta opona?

Napisano

Powodów może być kilka. Słabe szprychy, niepoprawny zaplot koła, niepoprawny naciąg szprych, słaba obręcz. Jak się sytuacja będzie powtarzać to poproś o ponowne zaplecienie koła na innych szprychach.

Napisano

no naciag chyba byl odpowiedni bo kolo mi wycentrowali po wymianie szprychy - troche sie obawiam ogolnego zmeczenia materialu bo sam tez swoje waże to koło przenosi troche obciążenia :)

Napisano

Wycentrowanie koła nie oznacza skorygowania naciągu szprych. Często jest tak że po montażu wymienionej szprychy koło wraca do prostego stanu i reszta szprych nie jest ruszana. 

Koło powinno zostać naprawione przez wymianę zestawu wszystkich szprych.

• Mod Team
Napisano

Jeżłe szprychy pękają i nie jest to jedna, tylko co jakiś czas, jest oznaka źle zaplecionego koła. Ja miałem koło, nawet nadal mam, któro jest zaplecione na komplecie szprych zdejmowanych z 5 razy. Ani razu żadnej nic sie nie stało mimo że nie było koło użytkowane najdelikatniej.

Widocznie naprężenia sa skrajne i szprycy poklei nie wytrzymują.

Napisano

Również stawiam na zaplot, a konkretniej szprychy ciągnące założone od zewnątrz (zakładam że to tylne koło). Co jakiś czas widuję w nowych rowerach tak zaplecione. Opiera się taka szprycha chamsko na kołnierzu piasty i nie dziwne że przy nierównomiernym naciągu pęka.

• Mod Team
Napisano

Może ktoś u nich sie uczył pleść ... albo wiedza ze te koła tak mają i po prostu w dbałości o klienta wiedza co robić, w każdym razie + dla nich.

• Mod Team
Napisano

reklamacja tak szybko rozpatrzona pozytywnie

Zdarzają się serwisy które tak mają - klient nasz pan, ale niestety nie jest to reguła.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...