Skocz do zawartości

[Amortyzator] Który ?

BGee

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
  W dniu 7.09.2014 o 22:07, sebaxgh napisał:

http://allegro.pl/amortyzator-spinner-sw-7-niska-waga-negocjuj-i4546763444.html

Tu masz najtańszy nowy powietrzny, ale ma cienkie golenie. Jak ma być pod tarcze to XCR Air lub używany Raidon czy Epicon

Co z tego że najtańszy... Spinner to jest totalna padaka. Szukaj Epicona i nie kombinuj lepiej dołożyć troszkę kasy niż być całkowicie niezadowolonym z zakupu. :-)
Napisano

To znajdź teraz Epicona z pivotami... a Spinner będzie lepiej pracował od XCRa, ale przy cięższych osobach będzie bujać bo ma cienkie golenie. Zostaje jeszcze szukać używek, ale ciężko trafić coś dobrego z pivotami.

Napisano

Akurat ten Raidon to też padaka. Stary model. Coście się uparli na te Raidony ? Nowe ze złotymi lagami to ok, ale te stare modele to dziadostwo jest. Mówię szukać Epicona to nie, można trafić czasem tanio w miare świeżego. 

Napisano

Ile razy jeszcze to powtórzyć ? :-) Epicon to najporządniejszy amortyzator z budżetowej opcji. Koniec , kropka.

Jeździłem na wielu amortyzatorach i Epicon jest naprawdę dobry w tej klasie cenowej.

Napisano

Ostatnio rzadko pojawiają się epicony w dobrych pieniądzach. Można również poszukać rock shox tora 302 lub 318 solo air, czasem można dostać w dobrych pieniądzach. Są trochę cięższe od epicona ale pracują równie dobrze.

Napisano

Kolego, a co ja napisałem wyżej ? Że jaka Tora jak już ? TYLKO 318 !!!! Ale to ostateczność.

Ja wiem że ci co nie jeździli na różnych amorach będą zaraz pisać że Tora jest OK. Nie jest bo:

1. Waży ponad 2 kg bo ma stalowe golenie górne, a większość egzemplarzy ma też stalową sterówkę...

2. 302 ma słaby tłumik TurnKey któy może się niechlubnie pochwalić wyciekami ( tak wiem, zaraz ktoś napisze że ma Torę i jest super, proponuję zacząć jej używać konkretnie a nie na popierdółki w lasku lub po polnych drogach)

3. Ma słabe uszczelki przeciwkurzowe,

4. Zdarza się że używana w zimie rdzewieje na goleniach górnych.

Epicon, dlaczego Epicon...

1. Tańszy od Tory,

2. lżejszy bo golenie górne i sterówka jest alu,

3. możliwość zmiany skoku w zakresie 100/120/140, tak wiem zaraz ktoś napisze że na skoku 140 jest wiotki, trochę jest, ale i tak lepiej pracuje niż Tora na skoku 100,

4. tanie części zamienne,

BGee, nie zadawaj poraz kolejny pytania co masz kupić, masz wyłuszczone raz na zawsze.

W dniu 9.09.2014 o 14:00, triper napisał:
Tora 302 ma bardzo liczy tłumik 318 jest ok ale tylko air

O.. widzę błąd się kwradł i nie mogłem tego edytować...

TO jeszcze raz powinno być tak: 

Tora 302 ma bardzo słaby tłumik, 318 jest ok ale tylko air

Napisano

Autor tematu pisał na początku, że szuka amortyzatora do jazdy po mieście i nie wymagającym terenie, więc nie ma co przesadzac że tora to złom bo jest to w miarę dobry amortyzator o ile się go nie katuje tak jak pisał poprzednik, bo nie jest to amortyzator w ciężki teren i nie należy wymagać cudów. NIe róbcie też z epicona nie wiadomo jakiego bóstwa bo, aż taki wspaniały to on nie jest. Jest dobry ale bez przesady.

Napisano

Tora to złom, Epicon jest lepszy. Oczywiście to też złom, ale skoro można wybrać mniejsze zło, to ja proponuję mniejsze. Ogólnie widelce do 1,5 k to złom.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...
Forumrowerowe.org korzysta z plików cookies
Prosimy o zapoznanie się z naszą polityka prywatności, w której informujemy o naszych zaufanych partnerach oraz o tym, czym są pliki cookies, pamięć podręczna przeglądarki, w jakich celach i jak je wykorzystujemy, a także jak nimi zarządzać i czyścić. Klikając 'Zaakceptuj' - wyrażasz zgodzę na korzystanie z pamięci podręcznej przeglądarki - plików cookies i podobnych technologii m.in. w celach marketingowych, umożliwiając jednocześnie wyświetlanie na Twoim urządzeniu reklam dostosowanych do Twoich potrzeb oraz zainteresowań. Zapoznaj się z pełną treścią zgody klikając w link Ustawienia.