empe Napisano 30 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2014 Kiedy pedałuję słychać trzeszczenie, ale tylko w momencie wciskania lewego pedału i tylko pod obciążeniem. Jest to praktycznie nowy rower (przejechane dopiero ok 150 km) dla tego trochę mnie dziwi że coś już tam trzeszczy :/ Co może być tego powodem? Napęd SLX/XT Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 30 Sierpnia 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2014 Korba to SLX? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
turysta Napisano 30 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2014 Może lewe ramie korby się lekko poluzowało, albo pedał. Wykręć pedał, nanieś odrobinę towotu na gwint i wkręć z powrotem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
empe Napisano 30 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2014 Korba to: FC T551 Czy masz jakieś podejrzenia co do tych odgłosów? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrpiotr Napisano 30 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2014 Mam właściwie taki sam problem, również lewy pedał klika mi jak się dociska. Dwa razy czyściłem i smarowałem towotem i dalej to samo. Pedały mam z łożyskiem maszynowym. Wpadłem na pomysł przełożenia łożysk pomiędzy pedałami, żeby wyeliminować zepsute łożysko w razie braku klikania po podmianie. W zasadzie korba trzyma mocno, ramię też, luzów raczej brak. Coś jeszcze można sprawdzić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
turysta Napisano 30 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2014 Masz pewność, że to lewe ramię?U mnie też strzelało i trzeszczało, dałbym sobie głowę odciąć, że dźwięk dobiega z korby. Okazało się, że to piasta http://www.forumrowerowe.org/topic/165477-naped-trzeszczenie-strzelanie/?do=findComment&comment=1530586 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrpiotr Napisano 30 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2014 Ja sprawdzałem na prostej drodze pedałując parędziesiąt metrów tylko prawą i to samo lewą nogą. Odgłos jest słyszalny tylko przy używaniu lewego pedału. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 30 Sierpnia 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2014 Korba w systemie HT2 nie powinna skrzypieć ale ... jeżeli tak jest, i leżeli to lewe ramie to sprawdź to czym predzej bo będziesz musiał kupić nowa korbę jak to sie okaże jednak to. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
empe Napisano 30 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2014 No dobrze, ale co ja mam w tej korbie sprawdzić? Na razie zamówiłem kluczyk do wewnętrznej śruby korby. Będę chciał to zdemontować, wyczyścić, przesmarować i jak nie pomoże to nie wiem specjalnie co jeszcze mogę zrobić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzegorz1988wroc Napisano 30 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2014 Jeździłeś po wodzie? Sprawdzałeś sztyce? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 30 Sierpnia 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2014 Co sprawdzić ... jeżeli korba skrzypi znaczy sie ze jest luz, jak jest luz to na wieloklinie będzie to widać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzegorz1988wroc Napisano 31 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2014 Pare ziarenek piasku w rurze podsiodlowej sprawiło, że suport "skrzypial" przy skrętach w jedną stronę jak i przy naciskaniu na jeden pedał, gdy przy regulacji sztycy dostało się więcej piasku to "skrzypiał" cały czas. Każdy kto jeździł był przekonany, że to suport a nie sztyca. Innym razem cykał po zamoczeniu, sytuacja miała miejsce po przeglądzie gwarancyjnym(200km po zakupie) i żadnego luzu nie było. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
empe Napisano 5 Września 2014 Autor Udostępnij Napisano 5 Września 2014 Panowie jestem załamany i bezradny, wydaje mi się że coraz bardziej zaczyna trzeszczeć :/ Sztyce sprawdziłem, była czysta i dobrze dociśnięta. Wyczyściłem w benzynie ekstr. łańcuch, kasetę, wykręciłem korbę - również przeczyściłem i wzrokowo skontrolowałem i wydaje się być wszystko OK, ale ciągle coś tam skrzypi :/ Nagrałem film, może komuś przyjdzie jeszcze jakiś pomysł co tak może tam trzeszczeć? Nowy rower, chyba tak nie powinno być. Kamerę skierowałem na korbę, ale ręki nie dam sobie uciąć że to właśnie stamtąd dochodzą te dziwne dźwięki. https://www.youtube.com/watch?v=NIqVXWSpNDE&feature=youtu.be Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leniwyzaskroniec Napisano 5 Września 2014 Udostępnij Napisano 5 Września 2014 ja miałem w kross level a2 to samo po jakiś 200km. Okazało się, że to pedało strzelało. Spróbuj złapać pedało i poruszać góra dół, ewentualnie wymień na inne. Dźwięk miałem prawie identyczny jak Ty. U mnie po wymianie pedała dźwięk na chwile ustał, ale później co jakiś czas znów bylo słychać, ale rzadko, po wymianie na spd nie ma już tych dźwięków. Jak się tak głębiej przyjrzałem to miałem gwint troszke zcharatany w korbie, też możesz go sprawdzić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzegorz1988wroc Napisano 5 Września 2014 Udostępnij Napisano 5 Września 2014 Masz możliwość wkręcić inne pedały? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zgodny Napisano 5 Września 2014 Udostępnij Napisano 5 Września 2014 W zeszlym tygodniu też mi trzeszczało po deszczu w moim domniemaniu w suporcie, okazło się, że to sztyca, zacisk mocniej dokręciłem i cisza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
empe Napisano 5 Września 2014 Autor Udostępnij Napisano 5 Września 2014 Tak, mam na podmianę pedały. Co prawda zwykłe plastikowe, ale też praktycznie nowe i różnicę na pewno da się wychwycić. Jak tylko to sprawdzę to napiszę. Jeśli to nie to, to sprawdzę jeszcze raz tą sztyce. !!! No dobra, mamy winowajcę :yes: Podmieniłem lewy pedał i... nastała upragniona cisza. Dziękuję wszystkim za chęć pomocy. Oczywiście każdego wynagradzam punktem a tych co trafili w "pedał" dodatkowo czteropakiem (niestety odbiór osobisty ) Teraz mam jeszcze pytanie: Co z tym zrobić? Rower jest na gwarancji. Niestety kupowałem go w innym mieście i osobiście jechać i reklamować to trochę nie opłacalny interes :/ Jak to w ogóle wygląda w praktyce? Uwzględniają tego typu reklamacje? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leniwyzaskroniec Napisano 5 Września 2014 Udostępnij Napisano 5 Września 2014 Ja reklamowałem. Dali w sklepie nowe pedała bez gadania i czekania. Jeśli jesteś z okolic Krosna chętnie odbiore Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
empe Napisano 5 Września 2014 Autor Udostępnij Napisano 5 Września 2014 Jestem z Płocka a rower kupowałem w Warszawie, ale dziękuję Po niedzieli skontaktuję się telefonicznie ze sprzedawcą i dowiem się jak to bliżej wygląda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leniwyzaskroniec Napisano 5 Września 2014 Udostępnij Napisano 5 Września 2014 Jeśli to zwykłe pedała za 20zł to chyba wiekszego sensu nie ma włóczyć całego roweru, koszty wysyłki też to samo mniej wiecej wyjdzie. Wiec moim zdaniem lepiej kupić nowe, bo szkoda zachodu na to wszystko, czekanie, załatwianie. ale to Twoja decyzja zrobisz jak chcesz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
empe Napisano 5 Września 2014 Autor Udostępnij Napisano 5 Września 2014 hmm, no właśnie nie wiem co to za pedały (w specyfikacji roweru podane jest tylko: "Cube Cross Aluminium") i czy się z nimi dalej cackać, czy może od razu szukać jakiś porządniejszych? Ale żeby Cube taki bubel robiło na dzień dobry? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nemo2009 Napisano 5 Września 2014 Udostępnij Napisano 5 Września 2014 Ale żeby Cube taki bubel robiło na dzień dobry? Cube nie produkuje tego,zamawiają w Chinach z logo Cube. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzegorz1988wroc Napisano 6 Września 2014 Udostępnij Napisano 6 Września 2014 Ja do swojego kubka kupiłem za 50zl, lżej się obracały i lepsza przyczepność niż na fabrycznych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jurekz1978 Napisano 6 Września 2014 Udostępnij Napisano 6 Września 2014 No jeśli u Ciebie to pedały to masz już problem z głowy. Ja mam identyczne stukanie jak Ty i niestety pedały odpadają bo zmieniałem na drugie i nadal było. Będę jeszcze sprawdzał korby, jeśli to nie pomoże wykręcę suport. Jeśli to nadal nie będzie to to zmienię łańcuch. Czemu łańcuch? Bo jak poprawiałem naciąg łańcucha to jest jakby trochę lepiej czyli stuka mniej a nawet prawie wcale przez pewien czas. Nie wiem czy dziś nie wpadłem na trop tego stukania. Bo jak napisałem po poprawieniu naciągu łańcucha problem prawie znikał na pewien czas. Dziś dokręcając koło z tyłu to nakrętki nie wytrzymały. Zerwał się gwint w nakrętkach. Na oście jest w porządku. I ja nie jestem jakimś siłaczem. Dokręcałem normalnie kluczem. Założyłem stare nakrętki od starego roweru i dziś jest ok. Myślę, że koło przez to, że nakrętki nie trzymały "ściągało się lekko z ramy" łańcuch się luzował i co według mnie może być powodem stukania - nie było równoległe do kierunku jazdy czyli także tylna zębatka. To mogło powodować według mnie zazębianie łańcucha jakby z ukosa i może ząb mógł zazębiać ocierając o ogniwo w łańcuchu i powodować stukanie co obrót. Na razie to hipoteza zobaczymy jak wyjdzie jak pojeżdżę kilkadziesiąt km. Ja dodatkowo mam z tyłu przekładnię planetarną, a przy takiej przekładni podobno bardzo ważne jest właśnie dokładne ustawienie koła. Ps. Też jestem z okolic Płocka i też rower kupiłem w innym mieście - w Gorzowie, więc też nie za bardzo mam jak skorzystać z gwarancji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
empe Napisano 6 Września 2014 Autor Udostępnij Napisano 6 Września 2014 No u mnie to na bank lewy pedał. W poniedziałek jedzie na gwarancję. Jestem bardzo ciekawy czy zostanie uwzględniona?? Ale nawet jeśli to i tak zastanawiam się nad kupnem lepszych pedałów bo do tych fabrycznych straciłem zaufanie. Cena katalogowa roweru 4400 a po 200km pada pedał. śmiech na sali. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.