Kostas Napisano 29 Sierpnia 2014 Napisano 29 Sierpnia 2014 Witam serdecznie. Jako, że jest to mój pierwszy post proszę o wyrozumiałość za lakoniczność i może dla niektórych temat banalny, jednak od tygodnia czytam, szukam i rezultat marny..... Na początku roku kupiłem rower trekkingowy - Kross Trans Solar i w zasadzie byłem w pełni zadowolony do momentu kiedy zacząłem wyjeżdżać na wyprawy w góry. Dodam, że zakup roweru tego typu był w pełni świadomy, jeżdżę na kilku-kilkunastodniowe wyprawy z całym sprzętem biwakowym, także za typowy rower mtb mnie nie interesował. Pytanie brzmi w jaki sposób mogę zmodyfikować napęd (wymiana korby lub kasety), żebym miał lżej na większych podjazdach. Do nachyleń 10% jest w porządku, ale przy większych zaczyna mi brakować przełożeń. Czy w ogóle jest sens coś grzebać w napędzie ? Czy będę czuł wyraźną różnice? Dodam, że zależy mi bardziej na pokonywaniu znacznych nachyleń niż na prędkości. Jako że nigdy nie jeździłem po górach, też trudno mi określić czy "wymiękanie" :-) na stromych, długich podjazdach nie jest związane z moim stopniem wytrenowania.... W chwili obecnej napęd jest zbudowany z następujących elementów : Korba : Shimano Deore FC-T611 48/36/26T Kaseta : Shimano HG62-10 11-34T Łańcuch : Shimano HG54 Przerzutka przód : Shimano XT FD-T780 Przerzutka tył : Shimano XT RD-T780 Mój pierwszy pomysł to wymiana korby na mniejszą, jednak nie mogę dobrać innej korby do 10-tki. Mogę prosić o jakieś wskazówki, porady?
Fenthin Napisano 29 Sierpnia 2014 Napisano 29 Sierpnia 2014 Temat usunięty. Powód: - pkt. 2b regulaminu - brak klamrowego nazewnictwa tematu. Zobacz tutaj, jak założyć poprawnie temat: http://www.forumrowerowe.org/topic/9018-zasady-pisania/ .
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.