r3tr0 Napisano 29 Sierpnia 2014 Napisano 29 Sierpnia 2014 Witam, Zabrałem się za budowę roweru na starej ramie. Niestety koła były o takim wymiarze, że opon do nich się nie dostanie i byłem zmuszony do wymiany kół. Postanowiłem więc samemu złożyć koła z wybranych przez siebie części. Posłużyłem się kalkulatorem sapima do określenia długości szprych. Koło zaplotłem według dostępnych filmów na Youtube. Niestety problem w tym, że są szprychy, które wystają za obręcz a są takie które bardzo mocno naciągnięte nie dochodzą do główki nypla. Co może być przyczyną tego?
s00pher Napisano 29 Sierpnia 2014 Napisano 29 Sierpnia 2014 Zluzuj te mocno naciągnięte i sprawa powinna się rozwiązać
r3tr0 Napisano 29 Sierpnia 2014 Autor Napisano 29 Sierpnia 2014 To nic nie zmieni... jak poluzuję ta co nie dochodzą do końca to nie dość, że będa luźne to jeszcze będę słabo siedziały a te co wychodzą dużo z obręczy też nie zmienią od tego położenia.
paweloko Napisano 29 Sierpnia 2014 Napisano 29 Sierpnia 2014 A czy to w tylnym kole? Szprychy krótsze dałeś po stronie kasety a dłuższe z drugiej strony?.
r3tr0 Napisano 29 Sierpnia 2014 Autor Napisano 29 Sierpnia 2014 Nie, to jest przednie koło. Piasta jest prosta, symetryczna.
Mod Team Puklus Napisano 29 Sierpnia 2014 Mod Team Napisano 29 Sierpnia 2014 Niestety problem w tym, że są szprychy, które wystają za obręcz a są takie które bardzo mocno naciągnięte nie dochodzą do główki nypla. Co może być przyczyną tego? Jeżeli tylko niektóre szprychy takie sa a szprychy były tych samych długości to koło popsułeś
lukeps Napisano 29 Sierpnia 2014 Napisano 29 Sierpnia 2014 Jeżeli piasta jest symetryczna a nie masz tarczy hamulcowej i wszystkie szprychy mają tę samą długość to musiałeś popełnić jakiś błąd podczas naplatania. Albo źle zacząłeśdrugą stronę albo pomyliłeś krzyże.A wymiary wszystkie dobrze wpisałeś w kalkulator Sapima?
r3tr0 Napisano 29 Sierpnia 2014 Autor Napisano 29 Sierpnia 2014 Jechałem dokładnie z filmem więc raczej nie ma mowy o pomyłce. Tak, wymiary dobrze wpisałem, no chyba, że źle zmierzyłem ale to też raczej odpada. Te szprychy już się nie nadadzą do ponownego zaplątania? Nic się już z tym zaplotem nie zrobi?
Mod Team Puklus Napisano 29 Sierpnia 2014 Mod Team Napisano 29 Sierpnia 2014 Do zaplątania nie Ale zapleść można spokojnie. Ale nyple uważnie pooglądaj. Uszkodzone wymień na nowe.
lukeps Napisano 29 Sierpnia 2014 Napisano 29 Sierpnia 2014 Napleść możesz spokojnie ponownie ale sprawdź gwinty na szprychach i nyple. A co masz za szprychy? Zwykłe czy cieniowane?
r3tr0 Napisano 29 Sierpnia 2014 Autor Napisano 29 Sierpnia 2014 Szprychy mam zwykłe. No to próbuję ponownie zapleść...
djzatorze Napisano 29 Sierpnia 2014 Napisano 29 Sierpnia 2014 Przy moim pierwszym kole też tak mi wyszło, nie mogłem zrozumieć dlaczego Rozplotłem, zaplotłem jeszcze raz - niewiarygodne, wszystkie równo Tak jak mówił Puklus, namieszane w zaplocie. Na filmie z jutuba może być obręcz z "odwrotnymi" otworami, tj. czasem idąc pierwsza dziura przy zaworze jest na lewo, a czasem na prawo, zależy od obręczy; wtedy trzeba zapleść niejako "lustrzanie".
lukeps Napisano 29 Sierpnia 2014 Napisano 29 Sierpnia 2014 No to próbuję ponownie zapleść... Daj znać jak Ci poszło.
djzatorze Napisano 30 Sierpnia 2014 Napisano 30 Sierpnia 2014 http://sheldonbrown.com/wheelbuild.html#lacing
r3tr0 Napisano 30 Sierpnia 2014 Autor Napisano 30 Sierpnia 2014 Nie wiem czy to coś da ale dam zdjęcia poglądowe na problem.
ugupu Napisano 30 Sierpnia 2014 Napisano 30 Sierpnia 2014 Jeżeli wszystko dobrze pomierzyłeś, jeżeli zaznaczyłeś odpowiednią ilość krzyży, jeśli sklep się nie pomylił i przysłał ci szprychy o właściwej długości to źle zaplatasz.
lukeps Napisano 30 Sierpnia 2014 Napisano 30 Sierpnia 2014 Jak na pierwszy rzut oka to chyba pomyliłeś się przy zaplataniu. Szprychy są powsadzane nie do tych otworów co trzeba ale mogę się mylić bo zdjęcie po przyblżeniu nie ma dobrej jakości
djzatorze Napisano 30 Sierpnia 2014 Napisano 30 Sierpnia 2014 Pewnie co 4. szprycha wystaje, bo jest skopana jedna strona. Rozpleć tę stronę z za długimi szprychami, złap za piastę i naciągnij szprychy obracając obręcz zgodnie z kierunkiem przyszłej jazdy (jak to pod V-brake to w dowolnym). Nyple mają powpadać w otworki. Będziesz miał takie coś: Teraz druga strona, tutaj robisz błąd. Zaczynasz nie z tego otworu w piaście i potem nie możesz dociągnąć do właściwych dziur w obręczy. Właściwy otwór w kołnierzu znajdziesz tak, że jest on niemal na wprost otworu już zajętego po jednej stronie. Możesz spróbować przełożyć szprychę w poprzek piasty, przez oba kołnierze - zobaczysz, że czasem da się to zrobić łatwo, a czasem trudno; tam gdzie wchodzi łatwo, jest nasz niemal-naprzeciwległy-otwór od którego trzeba zacząć pleść drugą stronę Ech, trudno to wytłumaczyć. W każdym razie Twój problem wygląda tak: http://fcdn.mtbr.com/attachments/wheels-tires/679477d1331133174-wheel-lacing-problem-stucked-some-weird-problem-please-come-help-lacing-problem.jpg
Mod Team Puklus Napisano 30 Sierpnia 2014 Mod Team Napisano 30 Sierpnia 2014 Zaplatanie jest tak naprawdę proste, choć może wyglądaj jak horror . Fajnie mieć zalecone koło na wzór jak sie człowiek uczy. Zaczynasz od wentyla, nie musisz ale tak jest łatwiej, Następnie kotwiczysz pierwsza i tylko później odliczasz ilość otworów w obręczy i tak w kółko, aż zapleciesz
r3tr0 Napisano 30 Sierpnia 2014 Autor Napisano 30 Sierpnia 2014 No właśnie wiem, że proste i robię dokładnie tak jak jest pokazane w przewodniku, a mimo to wychodzi jakbym miał różnej długości szprychy...
Mod Team Puklus Napisano 30 Sierpnia 2014 Mod Team Napisano 30 Sierpnia 2014 Jak masz koło gotowe jakiekolwiek, któro ma tyle samo szprych i ten sam zaplot co ty chcesz to na nim sie wzoruj, powoli, bez pośpiechu
r3tr0 Napisano 30 Sierpnia 2014 Autor Napisano 30 Sierpnia 2014 Mam, ale za dużo zabawy ze ściąganiem a w inny sposób mi jest trudno porównać. Dziwne... zmierzyłem ERD jeszcze raz innym sposobem (dwie szprychy z nyplami połączone gumką i wyszło mi jeszcze wiecej) zatem szprychy powinienem mieć jeszcze dłuższe a te już wydają się za długie...
djzatorze Napisano 30 Sierpnia 2014 Napisano 30 Sierpnia 2014 Daj fotkę piasty w zbliżeniu pod lekkim kątem, żeby było widać szprychy do 3-go krzyża.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.