Skocz do zawartości

[szprychy] Jednakowe długości szprych na piaście z kasetą. Czy tak może być ?

bb2031

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Kalkulatory szprych dla mojego zestawu (Zac 2000 bez oczkowania + Shimano Claris fh-2400 - 32H) pokazują średnio 255mm na prawą stronę i 257mm na lewą stronę. Chciałbym kupić tanie szprychy paczkowane po 36szt za 15zł. Jednak nie chciałbym kupować dwóch zestawów a sprzedaż oddzielnie nie wchodzi w grę. Czy będzie okej (i czy jest to wogóle możliwe) jeżeli zdecyduję się na jeden rozmiar szprych i te 2mm skoryguję przy zaplataniu/centrowaniu ? Zdecydować się wtedy na 257 czy 255 ? Dodam że dopiero się uczę zaplatać a koło będzie służyło do spokojnej jazdy.

Napisano

Dziękuję za odpowiedź. Przy okazji obczaiłem że za 1zł są CNSpoke czarne plus nypel w długościach 254 i 256. Może lepiej zastosować te długości ?

Napisano

Generalnie różnica 1 mm nie ma żadnego znaczenia. Zaplatałem raz koło na szprychach o 4 mm za długich z jednej strony i o 2 mm za krótkich z drugiej :laugh: Niezbyt przyjemnie się plotło ale do zrobienia. Jeżeli połapiesz nyplami delikatnie na początku składania, spokojnie dasz radę zapleść na 254 i 256 mm. Jakby były idealnie wg kalkulatora to byłoby wygodniej, ale 1 mm nie robi różnicy. jakby obie strony były o 2 mm za krótkie, to już gorzej, ale zwykle i tak się da.

• Mod Team
Napisano

Jeżeli dobrze dobierze sie lewe i prawe szprychy bardzo łatwo jest zapleść koło równo, po środku, jeżeli te długości nie da idealne łatwo o koło przesunięte w lewo lub prawo.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...