Rulez Napisano 2 Września 2014 Udostępnij Napisano 2 Września 2014 Nie wiem czy znajdę, ale wiem, że tak było, bo było to zrobione za moją radą ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bolunio Napisano 4 Września 2014 Autor Udostępnij Napisano 4 Września 2014 Panowie jeszcze raz dzięki wszystkim za pomoc !!! Amor żyje pracuje i co najważniejsze trzyma ciśnienie a co do miękkości i usuwania tego korka to jeszcze pomyśle Jak się zdecyduje na taki zabieg to będe pisał na PW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
triper Napisano 4 Września 2014 Udostępnij Napisano 4 Września 2014 Jak widać sukces ma wielu ojców. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lenon77 Napisano 11 Września 2014 Udostępnij Napisano 11 Września 2014 Bede wdzięczny gdybyś znalazł gdzieś link do tego tematu Chyba chodzi ten temat, post 7. Sam się zastanawiam nad tym sposobem, mam wprawdzie model Vogue, ale to ta sama konstrukcja. http://www.forumrowerowe.org/topic/158253-kupno-rst-f1rst-air-rl/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bolunio Napisano 14 Września 2014 Autor Udostępnij Napisano 14 Września 2014 W tamtym poscie mowa o skracaniu rurki z tłoczkiem a u mnie ten tloczek jest bez tej rurki i w sumie nie ma co skracać. Jedyny element jaki moglbym sprobować usunąć to ten plastikowy element ktory siedzi pod gornym korkiem z wentylem. Nie wiem tylko czemu on tam sluzy i czy nie uszkode widelca przy usuwaniu tego czegoś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 14 Września 2014 Udostępnij Napisano 14 Września 2014 Nie wiem jaką masz budowę, może jakaś fotka korka ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bolunio Napisano 14 Września 2014 Autor Udostępnij Napisano 14 Września 2014 Zdjecie znajduje sie na drugiej stronie. Widac tam to co siedzi pod korkiem A na stronie trzeciej jest fota tłoczka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
triper Napisano 14 Września 2014 Udostępnij Napisano 14 Września 2014 Służy tylko po to by komora powietrzna była bardziej progresywna. Zmniejsza jej objętość. Wywal to nic nie uszkodzisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bolunio Napisano 17 Września 2014 Autor Udostępnij Napisano 17 Września 2014 (edytowane) Panowie a czy to że amor nie kozysta ze 100 mm swojego skoku (przynajmniej tak mis sie wydaje) może być spowodowane rowniez tym że w prawej komorze jest za duzo oleju ?? Edytowane 17 Września 2014 przez Bolunio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
triper Napisano 17 Września 2014 Udostępnij Napisano 17 Września 2014 Może tak być, aby to sprawdzić spuść całkiem powietrze i skompresuj widelec. Jak się schowa cały to znaczy że ilość oleju jest ok. Niektóre widelce pomimo prawidłowej ilości oleju i całkowicie pustej komorze powietrznej nie chowają się całkiem. Pozostaje około 0,5-1,0 cm. Nie wiem czy RST Jest w tej grupie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bolunio Napisano 17 Września 2014 Autor Udostępnij Napisano 17 Września 2014 Zatem taka juz jego natura z tym skokiem bo po spuszczeniu do zera schował sie cały z wyjątkiem tego 1 cm jak wyżej napisałeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 17 Września 2014 Udostępnij Napisano 17 Września 2014 A wywaliłeś ten element który siedzi pomiędzy tłokiem a korkiem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
triper Napisano 18 Września 2014 Udostępnij Napisano 18 Września 2014 Zatem taka juz jego natura z tym skokiem bo po spuszczeniu do zera schował sie cały z wyjątkiem tego 1 cm jak wyżej napisałeś. Prawdopodobnie tak, ale zrobiłeś to z olejem w tłumiku i tym elementem między tłokiem a korkiem. A wywaliłeś ten element który siedzi pomiędzy tłokiem a korkiem ? Ja bym jeszcze się pokusił o wywalenie tego właśnie i zlanie oleju i sprawdzenie ile się schowa. Prawdopodobnie pozostanie ten 1 cm ale mnie by korciło dla 100 % pewności, taki już jestem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bolunio Napisano 18 Września 2014 Autor Udostępnij Napisano 18 Września 2014 Mnie też korci bo mówicie że praca sie poprawi ale tłukłem ten korek z gory i dość hardo siedzi Boje sie że jak go pieprzne mocniej to tam zostanie jakaś nierówność jakis mały wytłoczony rant bo musi on sie na czymś trzymać i jesli faktycznie tak będzie to tłoczek będzie miał rozpieprzone uszczelki po dwoch ugięciach. No chyyyyba że dajecie mi gwarancje że jak go wypitole to tam zostanie gładka powierzchnia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 18 Września 2014 Udostępnij Napisano 18 Września 2014 Tłukłeś go na dół ?, trzeba go wyjąć do góry . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bolunio Napisano 18 Września 2014 Autor Udostępnij Napisano 18 Września 2014 (edytowane) Jeśli powierzchnia ma zostac gładka to raczej nie ma to znaczenia w ktorą stronę go bedę tłukł. I w tą i w tą powinno sie zruszyć i dać sie wyjąć a za cholere nie chce stąd moja obawa czy oby na pewno środek zostanie idealnie gładki po wyjęciu tego korka. W innym przypadku amor do smietnika Edytowane 18 Września 2014 przez Bolunio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bolunio Napisano 21 Października 2014 Autor Udostępnij Napisano 21 Października 2014 (edytowane) Rulez zrobiłem jak mowiłeś i zastanawiam sie czy kiedykolwiek rozkładałeś ten amor. Okazało sie że po wybiciu tego korka pod wentylem kilka centymetrów niżej w ladze jest zwężenie ktore blokuje ten niższy tłoczek na ktorym wymienialem uszczelki co za tym idzie w żaden sposob nie powiększa mi komory powietrznej co mialo by wpływ na poprawe pracy amortyzatora. Z korkiem czy bez amor jest sztywny jak murzyńska pała 3 - element ktory radziliście usunąc 6 - element na ktorym wymienialem oringi Edytowane 21 Października 2014 przez Bolunio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czem Napisano 20 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 20 Listopada 2014 Bardzo fajnie, że pojawił się taki temat na forum. Też mam problem z uciekającym powietrzem. Wymienię te oringi i może coś pomoże. Druga sprawa to strasznie denerwuje mnie wysokość tego amora, jeździ się jak na choperze. Jest jakaś możliwość obniżenia go ?? Przy napompowaniu powietrza golenie wystają na 13 cm, czyli o 3 cm za dużo przez co psuje kompletnie całą geometrię. http://www.cyklon.eu/2011/03/przerobka-tuning-obnizanie-amortyzatora.html tutaj jest obiżanie wersji Platinum i chciałbym osiągnąć taki rezultat. Czy da się to zrobić w zwykłym Firstcie ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dran2 Napisano 21 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 21 Listopada 2014 (edytowane) Masz coś nie tak. Max dla firsta to 10cm. Obejrzyj go koniecznie. Tapatalk. Jak palnąłem głupstwo to to wina autokorekty! Edytowane 21 Listopada 2014 przez dran2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Poleczek Napisano 25 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2014 Wy naprawdę w życiu nie widzieliście rzeczy o których piszecie... Na przykład w First 29 (to samo co 32 tyle że do 29era), lagi wystaja na 128mm przy skoku 100mm. Wersję 30 jesteś w stanie ugiąć bez powietrza(amor skręcony tak jak do jazdy) tak że schowa się cały? Jeśli tak, to tuleja 20mm tam gdzie masz sprężynę negatywną i sprawa wysokości załatwiona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 25 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2014 Rulez zrobiłem jak mowiłeś i zastanawiam sie czy kiedykolwiek rozkładałeś ten amor. Okazało sie że po wybiciu tego korka pod wentylem kilka centymetrów niżej w ladze jest zwężenie ktore blokuje ten niższy tłoczek na ktorym wymienialem uszczelki co za tym idzie w żaden sposob nie powiększa mi komory powietrznej co mialo by wpływ na poprawe pracy amortyzatora. Z korkiem czy bez amor jest sztywny jak murzyńska pała 3 - element ktory radziliście usunąc 6 - element na ktorym wymienialem oringi Oczywiście, że powiększyła się objętość komory powietrznej, co powoduje zmniejszenie progresji ugięcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Poleczek Napisano 25 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2014 Nie wysilaj się, autorowi już wyjaśniłem cel a także to że piszesz dużo rzeczy "w ciemno" Wyciąganie tego plastiku hmm... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 25 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2014 No więc ty wyjaśniłeś (albo nie wyjaśniłeś) autorowi, a ja wyjaśniam ogółowi na czy polega powiększenie komory powietrznej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czem Napisano 26 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 26 Listopada 2014 Zrobiłem wszystko tak jak opiywaliście wcześniej w tym wątku. Wymieniłem oringi, zalałem olejem i powietrze przestało uciekać. Jednak nadal denerwuje mnie ta wysokość 128 mm (F1RST z 2011 r. golenie 30 mm). Pod sprężyną jest gumowa tulejka o wysokości 5 cm, może to ją trzeba skrócić żeby go obniżyć. Wybaczcie, nie znam się na tym więc proszę Was o pomoc. Wymianę oleju robiłem już kilka razy, ale to jest pierwszy raz kiedy zaglądałem do komory powietrznej. http://oi62.tinypic.com/5u32c0.jpg tak wygląda środek. Pod elementem nr 4 jest już tylko sprężyna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fenthin Napisano 26 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 26 Listopada 2014 Ode mnie pytanie, trochę retoryczne. Jaką wysokość masz od korony do osi koła? Wysokość, na jaką wystają górne golenie nie zawsze pokrywa się ze skokiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi