Skocz do zawartości

[opony] wyjazd

Maciek226

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

niedługo jade na wyjazd 4 dni rzeszów-dębowiec czyli pogórza + beskid niski i w związku z tym szukam opon o bardziej agresywnym bieżniku niż moje saguaro

budżet to ~100zł

na przód jestem prawne pewny rubena neptune 2,1

na tył waham się między maxxis ardent 2,25 , panaracer fire XC Pro , continental rubber queen/moutain king II w wersji 2,4

opony po wyjeździe będą podstawowymi w fullu więc też troche jazdy po szosie myśle że jakieś 40% całości więc nie chciałbym żeby po miesiącu były do wymiany

którą z tych opon byście polecili lub jaką inną byście mi polecili ??

Napisano

A takie pytanie do autora :) dlaczego szukasz opony szerszej na tył a cieńszej na przód?

Z tego co zawsze mi się wydawało korzystniej jest mieć większego papcia z przodu, którego nigdy nie damy rady dociążyć tak jak tyłu (dlatego potrzebuje większej trakcji). A oponę napędzającą, która zawsze jest lepiej dociążona szukać węższą aby zminimalizować opory toczenia na asfalcie (bo w terenie i tak się wgryzie).

Napisano

z doświadczenia , pare lat tak jeździłem i wg mnie w błocie lepiej mieć z tyłu szerszą

znalazłem jeszcze geax gato 2,3  która z nich najdłużej zniesie asfalt / najlepiej będzie trzymać na szlakach

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...