Groniu Napisano 28 Sierpnia 2014 Napisano 28 Sierpnia 2014 Witam serdecznie, zakupiłem jako uszkodzony jak w temacie Trenażer Tacx I-Genius. Z uwagi na wykorzystaną już licencję nie mogłem sprawdzić jego ewentualnej sprawności Zakupiłem oryginalną licencję TACX TRAINER SOFTWARE 4 ADVANCED. Niestety podczas konfiguracji mogę wykonać wszystko prawidłowo do momentu kiedy powinien się skomunikować tylny układ z silnikiem i hamulcem po obróceniu koła o 90 stopni. Po rozebraniu urządzenia widać że były uszkodzone tam jakieś elementy związane z napięciem. Po przywróceniu tych parametrów nadal cisza jest to samo. Pozostałe elementy komunikują się i przechodzą instalację w systemie. Załączam link do filmiku producenta obrazujący instalację. Moje pytania są takie: 1 Czy ktoś miał może taki problem? 2 Czy natknęliście się w internecie może gdzieś na jakieś instrukcje serwisowe? 3 Czy w polsce jest jakiś serwis tych urządzeń? Z góry wielkie dzięki za jakieś pomysły i pomoc.
rzezniol Napisano 28 Sierpnia 2014 Napisano 28 Sierpnia 2014 Po rozebraniu urządzenia widać że były uszkodzone tam jakieś elementy związane z napięciem. Po przywróceniu tych parametrów nadal cisza jest to samo. To ja może zadam kilka pytań ... Wiesz jakie napięcie powinno być w którym punkcie układu ? Czy wykonałeś jakiekolwiek pomiary ? Co zostało przywrócone, przetwornica pracuje i daje prawidłowe napięcia czy powymieniałeś elementy na "takie same" ? Nie licz na instrukcje serwisowe i schematy tak "nietypowych" urządzeń ... Jedyne co cie ratuje to doświadczony elektronik ... ja ci nie pomogę bo mam trochę za daleko Pozdro
Groniu Napisano 28 Sierpnia 2014 Autor Napisano 28 Sierpnia 2014 Gdybym nie miał możliwości skorzystania z wykwalifikowanego elektronika to bym tego oczywiście nie rozbierał. Na szczęście pracuję w firmie elektronicznej więc podjęliśmy się tego zadania bo i tak nie mam gwarancji na to urządzenie. Wpisując w internecie dane modele elementów płytki elektroniki można sporo wywnioskować. Dzięki temu udało się usunąć zbędne zwarcia oraz wymienić drobne elementy które ograniczały prawidłowy przepływ prądu zgodny z ich specyfikacją techniczna. Na te moment zatrzymaliśmy się na tym etapie, podejrzewamy procka a to będzie większy problem lub same elementy komunikacji bezprzewodowej.
rzezniol Napisano 28 Sierpnia 2014 Napisano 28 Sierpnia 2014 To skoro pracujesz w elektronice to zakładam że macie ku temu wiedzę i narzędzia. Jeżeli już podejrzewasz procka to zakładam że sama radiówka będzie OK ... radio nie będzie "gadało" jak nie ma sterowania z procesora Skoro nie ogarnęliście tematu to odpowiadając na twoje trzecie pytanie z pierwszego tematu ... Dystrybutorem Tacx z tego co pamiętam jest www.Velo.com.pl z Gliwic. Pozdro
Groniu Napisano 28 Sierpnia 2014 Autor Napisano 28 Sierpnia 2014 Na ten moment zrobiliśmy co się dało. Nie wiem czy procek tak napisałem tylko może być zwalony układ komunikacji bezprzewodowej lub coś innego. Tak dystrybutorem jest Velo ale nic mi oni nie pomogą ja potrzebuje zewnętrzny serwis a nie kogoś kto mi nowy sprzeda . Pozdrawiam
rzezniol Napisano 28 Sierpnia 2014 Napisano 28 Sierpnia 2014 Dystrybutor w kraju też realizuje serwis ... Nie znam rozmiaru uszkodzeni i przyczyny usterki ... Niewykluczone że Tacx nie wypracował procedury serwisowej elektroniki i serwisuje na zasadzie wymiany całego modułu ... Niewykluczone też że sam ten moduł jest dostępny jako część zamienna ... Moim zdaniem jeżeli sam tego nie naprawisz / nie znajdziesz elektronika który temu podoła to pozostaje ci tylko kontakt z Velo. Z racji "popularności" rozwiązania nie liczyłbym na kogoś kto taki sprzęt na forum ma a co dopiero na kogoś kto miał taki sam problem. Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.