plou Napisano 27 Sierpnia 2014 Napisano 27 Sierpnia 2014 Do tej pory jeżdziłem tylko na BMX i MTB, a czeka mnie kupno nowego więc zastanawiam się czy może jednak kupić coś innego niż mtb (który do tej pory wydawał mi się oczywistym wyborem) Nie planuje startu w maratonach ani jazdy po górach, najczęściej ubijam trasy w Jurze krakowsko - częstochowskiej i okolicach Krakowa. Sporo asfaltu ale też szutrów, kamieni, łąk i innych takich No i nie wiem czy kupić jakiś MTB czy może postawić na jakiegoś crossa lub trekinga (chociaż bardziej widzi mi się cross), za przemawia głownie wygodniejsza pozycja niż na MTB oraz to że w przypadku crossa na asfalcie będzie się lepiej jechało, ale obwiam się jak to będzie po za asfaltem. Będę wdzięczny za wszystkie podpowiedzi.
seraph Napisano 27 Sierpnia 2014 Napisano 27 Sierpnia 2014 Mógłbyś podać dla ułatwienia ile możesz przeznaczyć na rower? Może niezłym wyborem (jeśli budżet przekracza 2000 zł) byłby MTB 29er i zmiania opon na semislicki skoro teren lekki. Na asfalcie dałby radę, a nie byłoby dylematu, że nie da sobie rady na kamienistej polnej drodze. 29er mają też zazwyczaj lepsze amorki - nawet te tanie. Oczywiście dobry cross też poradzi sobie w lekkim terenie, a zawsze możesz założyć mu szersze opony jeśli takie klasyczne 35 mm Ci nie wystarczą. Crossy są też tańsze i za cenę budżetowego 29era dostaniesz bardzo przyzwoitego crossa już z dobrym amortyzatorem. Cross będzie też zawsze szybszy na asfalcie i wygodniejszy do takiej jazdy - podobnie na szutrze. Osobiście kupiłbym crossa, ale ja jestem z tych którzy na rowerze bez amortyzatora po polach i leśnych ścieżkach jeżdżą
plou Napisano 27 Sierpnia 2014 Autor Napisano 27 Sierpnia 2014 A no tak, zapomniałem o budżecie Planuje się w 4000 zamknąć. Teraz śmigam na pożyczonym 29erze, jest fajnie (po za badziewnymi hamulcami, ale to inna sprawa), i jak bym decydował się na mtb to tylko na 29'' kołach, niemniej coraz bardziej skłaniam się w stronę zakupu crossa. Tylko że nigdy nie miałem okazji jechać na żadnym crossie i tak nie do końca wiem czego się po nim spodziewać ja jestem z tych którzy na rowerze bez amortyzatora po polach i leśnych ścieżkach jeżdżą Karbon czy stal ?
rodszyld69 Napisano 27 Sierpnia 2014 Napisano 27 Sierpnia 2014 może ten Cube http://bikepark24.pl/pl/p/Rower-crossowy-CUBE-NATURE-PRO-2014-CZARNY/4594
plou Napisano 27 Sierpnia 2014 Autor Napisano 27 Sierpnia 2014 Raczej chodziło mi nie tyle o polecenie jakiegoś konkretnego modelu co o informację jak się crossy spisują w niekoniecznie utwardzonym terenie Niemniej ten Cube całkiem fajny i godny wzięcia pod uwagę.
rodszyld69 Napisano 27 Sierpnia 2014 Napisano 27 Sierpnia 2014 Jeżeli do crossa jest moźliwość założenia opon 50 mm to mozna nim jeździć w trudnym terenie jak rowerem mtb, Nie mniej jednak trzeba zwrócić uwage na to że w crossach sa montowane słabsze amortyzatory od wideł do mtb,
seraph Napisano 27 Sierpnia 2014 Napisano 27 Sierpnia 2014 Karbon czy stal ? Stal, ale prawdopodobnie będzie karbon w drugim rowerze na wiosnę zamiast amorka - chyba, że zmienię ramę na stalową, bo stalowy wideł z alu ramą mi się nie widzi... A co do tematu to za te pieniądze dostaniesz porządnego crossa z powietrznym amortyzatorem, który niczym oprócz skoku od tego z MTB odstawał nie będzie. Ten cube takiego ma już, a węższe opony wymuszą troszkę bardziej techniczną jazdę - więcej zabawy. No i na długą trasę z przewagą asfaltu i żwiru to tylko cross wg mnie, bo ma twardsze przełożenia dużo lepsze do "łykania" kilometrów i wygodniej się siedzi.
plou Napisano 28 Sierpnia 2014 Autor Napisano 28 Sierpnia 2014 No i pięknie Podjadę dziś do sklepów i potestuje jak się jedzie, dzięki za rady. A stalowa rama jest całkiem fajna, mój znajomy od ok 6 mc-y na takiej śmiga i sobie chwali
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.