Skocz do zawartości

[czyszczenie] Jak walczyć z rdzą?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Siejak widzisz autora postu i autora ironicznego pytania powyżej Twojej pisemnej wypowiedzi ?

Czy czegoś sobie nie pomyliles ?

Ludzie proszę was tylko o odpowiedz na proste 2 pytania.

Napisano

Tak więc chodzi mi o stalowe części z serii "badziew" a dokładniej o modele :6#%#65gt i dac5$$gr. Ludzie ! Proszę was no . Przecież niewazne jakie to części ważne że rdzewieja i nie są z aluminium . Będę wdzieczy komuś kto odpowie mi na pytania zadane w temacie . Dziękuję.

Napisano

Jak byś trochę pomyślał a nie spinał się jak guma w majtach to byś wydedukował, że jednak "jakie części" ma znaczenie. Obecnie coraz mniej albo prawie wcale nie ma części, które korodują. Wszystko zależy jaki to rower ale po co udzielić takiej informacji. Przecież to nie ma znaczenia. Najlepszym zabezpieczeniem jest lakier/smar.

Napisano

''beskid'' ... Chodzi mi o części stalowe ... Zresztą napisałem wszystko w mojej wcześniejszej , jakże ironicznej , pisemnej wypowiedzi i gdybyś ruszył mózgiem to byś się domyślił . Skoro domagam się odpowiedzi to widocznie posiadam takie części do roweru, które mi rdzewieją . Ekspertem nie jestem ,dlatego jestem na tym forum, ale chyba nie będę inaczej czyścił stali ani kierownicy ,a inaczej stalowych szprych czy rury podsiodłowej . Jeżeli nie umiesz mi odpowiedzieć to proszę, nie zabieraj już ''głosu'' w tym temacie. Dla bardziej zainteresowanych i myślących ludzi, którzy chcą mi pomóc dodam, że rower, który chcę wyczyścić z rdzy to stara kolarzówka marki ROMET. Nie wiem dokładnie ale wydaje mi sie ,że z lat 80.Dla zainteresowanych, w najbliższym czasie umieszczę również temat ze zdjęciami w dziale konserwacja.

Napisano

Bardzo wielu by Ci tu chciało i pewnie pomoże w renowacji ale muszą mieć informacje. Czy tak ciężko było po moim pytaniu udzielić informacji że rozchodzi się o kolarkę Romet?? Zapodaj fotkę bo wtedy łatwiej ocenić w jakim ten rower jest stanie.

Napisano

No fakt , przepraszam. A co do ''fotek'' to będą jak przestanie padać, bo u mnie leje całymi dniami i nie mam jak nawet zdjęć zrobić a co dopiero brać się za renowacje roweru . W dodatku za 4 dni do szkoły ... 

Ale jak zrobię zdjęcia to od razu robię temat w dziale konserwacja, a skoro też Cię to interesuje to napisze na pw :)

Napisano

Nie pisz na pw tylko daj normalnie to wtedy więcej osób się wypowie. Są tu spece od renowacji takich perełek i czynią cuda. Ciekawi mnie sam rower ale na przywróceniu mu blaski się za bardzo nie znam.

Napisano

ale chyba nie będę inaczej czyścił stali ani kierownicy ,a inaczej stalowych szprych czy rury podsiodłowej

Czyścić to je możesz tak samo (papier ścierny, szczota stalowa, włóknina) ale zupełnie inaczej zabezpiecza się przed rdzą elementy malowane (rama), ocynkowane (szprychy) czy chromowane.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Na elementy zardzewiałe lub zaśniedziałe najlepsza jest wełna stalowa - do czyszczenia oczywiście. Można bardzo łatwo wyczyścić nalot. Używam np. do elementów, które są niklowane i po jakimś czasie zaczyna wychodzić rdza. Wystarczy przetrzeć kilka razy i część wygląda jak nowa

Napisano

No nie mogę. Autor (MKBike) naprawdę ma problem z podstawową komunikacją i prostym sformułowaniem pytania. Jakaś myśl mu się kołata między uszami, a Ci co nie zgadli, tylko śmiali doprecyzować pytanie, są beee. Dramat!!

• 4 miesiące temu...
Napisano

WD-40 dobrze konserwuje części stalowe leżące na półce. Na youtube można natrafić na czyszczenie elektrochemiczne rdzy, wystarczy mieć mocny zasilacz, zrobić elektrodę ze stali nierdzewnej nawinąć na nią szmatkę bawełnianą (trochę tych gałganków będzie potrzeba, bo jednak się szybko zużywają) i jako elektrolit min. 30% kwas fosforowy (sprawdź skład chemiczny odrdzewiaczy w sklepie). Do tego środki BHP i możesz odrdzewiać nawet gwinty. Wełną takiego gwintu nie doczyścisz. Jeśli chodzi o konserwację, to tak jak napisali wcześniej - zależy co, bo łańcucha nie zakonserwujesz środkiem do profili stalowych a do środka ramy nie włożysz tony towotu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...