bart2005 Napisano 27 Sierpnia 2014 Napisano 27 Sierpnia 2014 Witam jak w tytule, niestety ze względów zarówno zdrowotnych jak i własnego lenistwa zapuściłem się do takiej wagi. Kiedyś dużo jeździłem na rowerze, obecnie od 10 lat praktycznie w ogóle, moja kondycja jest zerowa. I tutaj właśnie zaczyna się problem, ponieważ jest dużo tematów o tym jak wybrać rower, ale praktycznie nigdzie nie spotkałem się z uwzględnieniem takie czynnika jak otyłość kupującego. Poszukuję zatem roweru górskiego przede wszystkim dobranego pod moją wagę (oraz wzrost 176cm) do spokojnych przejażdżek przede wszystkim po mieście oraz okazyjnie po leśnych ścieżkach. Budżet jaki chciałbym przeznaczyć to 1500 do 2500zł aczkolwiek wolałbym w dolnej granicy.Z góry dziękuję za pomoc
rodszyld69 Napisano 27 Sierpnia 2014 Napisano 27 Sierpnia 2014 Na Twoją wagę bedzie dobry Unibike, jeszcze się mieścisz w granicy dopuszczalnej wagi dla tego roweru. co do ramy to 19' powinna byc dobra ale proponuję przymierzyc się w najbliższym sklepie do roweru z tym rozmiarem. http://www.unibike.pl/fusion29.html
plou Napisano 27 Sierpnia 2014 Napisano 27 Sierpnia 2014 Od siebie dodam tylko że dobrze zwracaj uwagę na hamulce, bo taką wagę nie łatwo zatrzymać jak się już rozpędzisz, wiem z własnego doświadczenia Trochę mi wagowo do Ciebie brakuje ale i tak przekraczam 100 kg i już kilka razy na zjeździe miałem taki dylemat - albo się położyć albo zaliczyć blieskie spotkanie z drzewem lub polecieć parę metrów w dół Dopuszczalna waga dla roweru najczęściej nie odpowiada stanowi właściwemu, np taki Kross ma zapis że max waga dla MTB to 96 kg (rower + rowerzysta + bagaż) co jest całkowitą bzdurą, zakładając że rower waży ok 14 kg to na rowerzyste i bagaż zotaje 82 kg, głupota. Pamiętaj tylko o podnoszeniu zadka na większych nierównościach. Też bym proponował cośna 29 calowych kołach, ten unibike wydaje się być fajny, ewentualnie coś z oferty Krossa, akurat zaczyna się sezon przecenowy.
rodszyld69 Napisano 27 Sierpnia 2014 Napisano 27 Sierpnia 2014 W Unibike całkowita masa dopuszczalna wynosi 140 kg http://www.unibike.pl/pliki/kartagwar.pdf
bart2005 Napisano 27 Sierpnia 2014 Autor Napisano 27 Sierpnia 2014 Dziękuję Wam za odpowiedzi, co do Kross'a wizualnie bardziej podoba mi się ten Unibike (z Kross'a w tym przedziale mieści się tylko B2 i B3). Zapomniałem dodać jeszcze jednej. istotnej dla mnie rzeczy. Zależy mi na pozycji jak najbardziej wyprostowanej z racji problemów z kręgosłupem (oraz nie ukrywajmy, brzucha piwnego).
zdrower Napisano 28 Sierpnia 2014 Napisano 28 Sierpnia 2014 176 cm i rama 19" ? W rowerze MTB w tym rozmiarze człowiek o takim wzroście będzie wyglądał dość groteskowo, że nie wspomnę o zbyt wysokim przekroku. 18" to maks. I pozycja też będzie bardziej wyprostowana na mniejszej ramie. A jeśli nadal będziesz czuł się mało komfortowo to możesz zmienić mostek na krótszy o 1 cm lub 1,5.
bart2005 Napisano 28 Sierpnia 2014 Autor Napisano 28 Sierpnia 2014 PS. Nie wiem czy ma to na tym etapie znaczenie, ale długość nogi 92cm po pomiarze.
rodszyld69 Napisano 28 Sierpnia 2014 Napisano 28 Sierpnia 2014 Chyba źle zmierzyłeś stajesz bez obuwia wyprostowany,nogi w lekkim rozkroku, przykładasz do jajec , książkę lub poziomicę lekko dociskając i mierzysz od podłoża do górnej krawędzi książki czy poziomicy
bart2005 Napisano 28 Sierpnia 2014 Autor Napisano 28 Sierpnia 2014 Przepraszam faktycznie. 82cm zmierzone w sposób jak podaleś.
rodszyld69 Napisano 28 Sierpnia 2014 Napisano 28 Sierpnia 2014 Długość mojej nogi wynosi 85 cm i jeżdzę na rowerze 19" więc powinieneś się przymierzyć do jakiegoś roweru mtb 19" i 17" i będziesz wiedział jaki rozmiar potrzebujesz
bart2005 Napisano 28 Sierpnia 2014 Autor Napisano 28 Sierpnia 2014 W zasadzie to już zdecydowałem się na ten Unibike mam nadzieję, że to będzie dobry wybór, pozostaje mi dobranie rozmiaru ramy. Chciałbym także zapytać jak radzicie czy kupić teraz czy poczekać parę tygodni na jakieś promocje?
rodszyld69 Napisano 28 Sierpnia 2014 Napisano 28 Sierpnia 2014 Szukaj po sklepach tego roweru i pytaj sie o rabat. Jak dobrze będziesz rozmiawiał ze sprzedawcą to masz możliwość wywalczenia 10-15% rabatu
ugupu Napisano 28 Sierpnia 2014 Napisano 28 Sierpnia 2014 A nawet więcej. Niektóre sklepy, szczególnie te nieposiadające dużych powierzchni magazynowych, oferują naprawdę znaczące zniżki. Kumpel ostatnio wyrwał rower z 25% upustem.
bart2005 Napisano 28 Sierpnia 2014 Autor Napisano 28 Sierpnia 2014 W takim razie zaczynam rozglądanie, przepraszam że tak co chwilę pytam, ale czy waszym zdaniem jest w moim przypadku sens dołożenia do Evo albo FLITE? Widzę że różnią się osprzętem, ale dla mnie jako laika nic to nie mówi.
rodszyld69 Napisano 28 Sierpnia 2014 Napisano 28 Sierpnia 2014 Według mnie tak, flte ma najlepsze hamulce z tej trójki i ma korbę na octalinku co w Twoim przypadku jest bardzo przydatne ze względu na większą sztywność
bart2005 Napisano 3 Września 2014 Autor Napisano 3 Września 2014 Zdecydowałem się na Unibike Expert model 2012 za 2600zl mam nadzieję, że będzie to dobry wybór. Pozdrawiam
mapmen Napisano 7 Września 2014 Napisano 7 Września 2014 Poszukuję zatem roweru górskiego przede wszystkim dobranego pod moją wagę (oraz wzrost 176cm) do spokojnych przejażdżek przede wszystkim po mieście oraz okazyjnie po leśnych ścieżkach. Mógłbyś to jakoś wyjaśnić?
Maaciek10 Napisano 8 Września 2014 Napisano 8 Września 2014 Może chodzi o to że cross, czy coś innego by nie wytrzymało takiej wagi, MTB to chyba pewniejszy wybór.
bart2005 Napisano 15 Lutego 2015 Autor Napisano 15 Lutego 2015 Witam rower w końcu kupiłem - Unibike Expert 2012, niestety po zimie zmienił on "właściciela" i na odzyskanie nawet nie liczę :/ W temacie zmieniło się w zasadzie tylko jedno - waga obecnie 115kg może teraz łatwiej będzie coś dobrać.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.