Enter100 Napisano 27 Sierpnia 2014 Napisano 27 Sierpnia 2014 Witam wszystkich. Jako że po tytule każdy wie z jakim problemem się tutaj znalazłem, nie będę się za bardzo rozpisywał. Jak widać na fotce dość nieprzyjemne pęknięcie ramy. Gwarancja straciła ważność w kwietniu. Jak na złość w czerwcu wymieniłem wolnobieg, mechanizm korbowy, łańcuch, opony... Rower stoi od miesiąca (co za ból!) a ja nie mam kompletnie pomysłu co z nim zrobić... Na inny w chwili obecnej mnie nie stać. Ktoś ma jakiś pomysł? radę? Pozdrawiam. http://i62.tinypic.com/zt9isi.jpg http://i58.tinypic.com/120i39s.jpg
alagor96 Napisano 27 Sierpnia 2014 Napisano 27 Sierpnia 2014 Najprościej będzie wymienić ramę. Innym sposobem jest specjalny serwis, który zrobi robotę dobrze, ale pieniądze też dobre weźmie. Jest tez opcja niskobudżetowa - naprawa przy pomocy kleju dwuskładnikowego i bandaża, może nie wydaje się pewne, ale takie jest.
Marjanek Napisano 27 Sierpnia 2014 Napisano 27 Sierpnia 2014 No rozwiązań zbyt wiele nie ma, albo spawanie, albo rzeźba. Jeśli spawanie to sprawa jasna, ale i dość kosztowna jeśli ma być dobrze zrobione.Jeśli rzeźba, bo przewiercić wiertłem na końcach pęknięcia, żęby nie szło dalej, wywiercić 4 dziury w ramie ( i w sztycy też ), dwie blaszki w których też po 4 dziury będą i śrubami to skręcić Bedzie trochę sztuka, ale do uzbierania na nową ramę powinno wytrzymać
rambolbambol Napisano 27 Sierpnia 2014 Napisano 27 Sierpnia 2014 A od kiedy to wymiana elementów zużytych eksploatacyjnych takich jak wolnobieg, mechanizm korbowy, łańcuch, opony ma oznaczać koniec gwarancji. Reklamuj uparcie, nie daj Krossowi po raz kolejny grać na nosie. AAAA doczytałem, że już po gwarancji ... no to lipa.
alagor96 Napisano 27 Sierpnia 2014 Napisano 27 Sierpnia 2014 rambolbambol nie chodzi o gwarancję, tylko o kasę na części do roweru, którym nie można jeździć.
ugupu Napisano 27 Sierpnia 2014 Napisano 27 Sierpnia 2014 Jezu, czytaj ze zrozumieniem! Gwara skończyła się w kwietniu, w czerwcu wymienił, miesiąc temu mu pękła. Na jakiej podstawie ma to reklamować u Krossa?
Peter105 Napisano 27 Sierpnia 2014 Napisano 27 Sierpnia 2014 Tak zapytam mimochodem z ciekawości - na ile miałeś wysuniętą sztycę w ramie?
Qugar Napisano 27 Sierpnia 2014 Napisano 27 Sierpnia 2014 Też mi tak rama pękła,dałem miejsciwemu kowalowi i zrobił to za 50 zł.Fakt że nie wygląda to pięknie ale moja rama ma 16lat i noszę sie z zamiarem zakupu nowego roweru wiec mi na wyglądzie nie zależało, byle wytrzymała do końca sezonu.
plou Napisano 27 Sierpnia 2014 Napisano 27 Sierpnia 2014 Ja swoją starą pękniętą ramę dałem do spawania (kosztowało to jakies 50 zł) i jeździłem na niej jeszcze przez ponad rok bez najmniejszego problemu do czasu aż mnie naszło na zmianę roweru. Jedyne co to trzeba było w moim przypadku zrobić, to po spawaniu zeszlifować w środku rurę podsiodłową bo inaczej sztyca ciężko wchodziła. Po spawaniu kup sobie dłuższą sztycę, tak żeby jak najwiecej jej było za spawem.
darty24 Napisano 28 Sierpnia 2014 Napisano 28 Sierpnia 2014 Wbrew faktom postąp absurdalnie: napisz do Krossa mail i opisz wszystko dokładnie. A nuż zmienili podejście i zgodzą się abyś im ramę wysłał. Piszę to ponieważ 5 lat temu też przechodziłem przez podobny dylemat. Wtedy rama Crow kilka razy pękała a oni wymieniali. I kiedy znów pękla i już nie wytrzymałem, ramę zawiozłem do wzmocnienia. Pomogło ale do pierwszych mrozów kiedy podczas upadku pękla powyżej tego wzmocnienia. Wtedy opisałem moje żale a ktoś, kto odpisywał na mail oświadczył, że po ingerencji w konstrukcję ramy nie będą w stanie podjąć się naprawy lub wymiany ramy pomimo tego, że gwarancja się skończyła. Także pisz, może coś ugrasz. Powodzenia!
bogusnawrot Napisano 28 Sierpnia 2014 Napisano 28 Sierpnia 2014 tez bym próbował pisać maila do Krossa... jesli by sie zgodzili na reklamację/wymianę to tylko lepiej dla renomy ich firmy...
zgodny Napisano 28 Sierpnia 2014 Napisano 28 Sierpnia 2014 Jak koledzy piszą napisz do krossa. A jeśli chodzi o małą robotke kup włukno szklane i żywice epoksydową, na szczycie wlotu sztycy zaciś to miejsce aby rurka wruciła do pierwotnego wyglądu. Nastepnie lekko oklej jedną warstwą włukna szklanego to miejsce pęknięte najlepiej kropelką, namieszaj żywicy i posmaruj, ze dwie warstywy wystarczą, mogę ci zagwarantować że to wytrzyma
Mod Team michuuu Napisano 28 Sierpnia 2014 Mod Team Napisano 28 Sierpnia 2014 Jak koledzy piszą napisz do krossa. Optymiści. Kros uwala gwarancyjne reklamacje to nad taką się nawet nie będą zastanawiać. Ale napisać nic nie kosztuje.
DANIEL111 Napisano 28 Sierpnia 2014 Napisano 28 Sierpnia 2014 Porządnej firmie zależy na tym aby klient był zadowolony. Napisałbym do centrali
rzezniol Napisano 28 Sierpnia 2014 Napisano 28 Sierpnia 2014 Z moich obserwacji wynika że Kross nie do końca jest porządną firma ... niestety :/. Wystarczy poczytać jakie "dupochrony" mają w swoich gwarancjach aby odbijać piłeczkę w ramach reklamacji. Taki kapitalizm po polsku ... Ja generalnie na miejscu właściciela felernej ramy ewentualnie bym napisał do Krossa ale bez złudzeń ... i skierował bym tory na poszukiwanie namiarów na dobrego spawacza alu w okolicy, której się mieszka. Tylko że do tego to należało by zdradzić lokalizacje w której się mieszka . Pozdro
PeGie Napisano 28 Sierpnia 2014 Napisano 28 Sierpnia 2014 Nie w takich miejscach widziałem spawane ramy które jeździły jeszcze długie lata. Popytaj w okolicy kto porządnie spawa, oddaj, jeździj i powolutku zbieraj na nową ramkę jeśli się boisz. Ja bym sie nie bał. Tak w ogóle to na ile miałeś schowaną sztycę? 3cm?
Enter100 Napisano 28 Sierpnia 2014 Autor Napisano 28 Sierpnia 2014 Witam ponownie. Na początek dzięki wielkie za odpowiedzi i wszelkie sugestie. Sam myślałem żeby napisać do Krossa i chyba tak zrobię po waszych radach bo w sumie nic do stracenia nie mam. Co do sztycy. Miałem ją wsuniętą na ponad 8,5 cm --> http://i62.tinypic.com/34grr7s.jpg Moja waga ok. 80 kg. Napiszę do Krossa poczekam na odpowiedź i wtedy dam ją do pospawania. Nowej ramy raczej kupować nie będę. Następny rower to na pewno nie będzie Kross. Pozdrawiam i szerokości życzę
Qugar Napisano 28 Sierpnia 2014 Napisano 28 Sierpnia 2014 Troszkę mało tej sztycy było w ramie, też tak miałem i tez mi tak rama pękła. Traz mam dłuższą sztyce żeby jej jak najwiecej w ramie siedziało
atizylak Napisano 28 Sierpnia 2014 Napisano 28 Sierpnia 2014 Moim zdaniem 8,5cm to w zupełności wystarczająco. Można by zebrać wszystkie tematy o pękniętych ramach krossa tylko z tego forum to pewnie z kilkanaście jak nie więcej by się ich uzbierało. Coś nie tak z tą firmą?
tobo Napisano 28 Sierpnia 2014 Napisano 28 Sierpnia 2014 Pisz list ale unikaj zarzutów, czy innych form werbalnego ataku na nich. Wyraź żal że rama pękła, że niestety stało się to PRAKTYCZNIE tuż po gwarancji, że byłeś/jesteś zadowolonym użytkownikiem itd. Napisz że jest Ci smutno z powodu niemożności dalszego użytkowania ulubionego roweru - bo chyba do tego momentu takim jego posiadaczem byłeś.
alagor96 Napisano 29 Sierpnia 2014 Napisano 29 Sierpnia 2014 tobo dobrze mówi, jak coś to pisz do działu w którym są mechanicy (nie pamiętam jak on się nazywa), jak ja miałem sprawę do Kross'a to tylko oni mi odpisali i byli bardzo pozytywnie nastawieni.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.