mrSpock Napisano 27 Sierpnia 2014 Napisano 27 Sierpnia 2014 Planuję przesiadkę na Peak'a. Przy moich 176cm brałbym M'ke. Jednak ramy te mają bardzo krótką rure podsiodłową. Jezdze obecnie na Giant Rincon który podsiodłowa ma jak Peak w rozmiarze L, a górna rure jak M'ka. Czy dluga sztyca załatwi sprawe? Dodam, ze obecnie sztyce 350mm przy rurze podsiodłowej 48cm mam wyciągnięta na maxa, w Peak'u (M) podsiodłowa ma 44cm. Teoretycznie przy sztycy 400mm mam zapas 1cm. Czy przekłada się to na praktykę, czy diametralnie inna geometria wprowadza inne czynniki i nie można tego tak przeliczać?
adhed Napisano 27 Sierpnia 2014 Napisano 27 Sierpnia 2014 Mam 177cm wzrostu i właśnie kupiłem Peaka 26er w rozmiarze M i wczoraj go składałem. Dzisiaj jeszcze czekam aż przyjdą mi pancerze i dokończę robotę i sam jestem ciekaw jak będzie mi się na nim jeździć.
mrSpock Napisano 27 Sierpnia 2014 Autor Napisano 27 Sierpnia 2014 Jestem też ciekaw twoich odczuć. Sztyca to 400mm? Po jeździe napisz proszę ile masz zapasu. Pytanie z "innej beczki" - gdzie na tej ramie znajduje się oznaczenie wielkości? Muszę wytłumaczyć to mojej mamie, która odbierze przesyłkę, zweryfikuję czy wysłano dobry rozmiar i prześle mi dalej z resztą części.
sebaxgh Napisano 27 Sierpnia 2014 Napisano 27 Sierpnia 2014 Ja mam 175 cm i rozmiar M jak najbardziej mi pasuje. Sztyce mam 350mm i jeszcze mam zapas, ale sądząc po tym jak wysoko masz wysuniętą teraz sztyce to 350 może Ci nie wystarczyć. Oznaczenie rozmiaru jest na rurze podsiodłowej zaraz pod górną. Jeszcze z ciekawości zapytam, na jakiej wysokości masz teraz siodełko ?
adhed Napisano 27 Sierpnia 2014 Napisano 27 Sierpnia 2014 Dzisiaj jeździłem ale krótko, bo mam problem z piastą w starym kole. M-ka to mój rozmiar i na pewno do MTB nie zdecyduję się na nic większego. Jutro wypróbuję ramę w terenie, jak odbiorę koło z serwisu, to powiem coś więcej, bo na asfalcie ciężko cokolwiek wyczuć Aha, zauważyłem, że mam dosyć krótkie nogi dlatego też zawsze siodełka nie mam tak wysoko jak niektórzy (względem sterów), bo na zjazdach nie mógłbym czuć się pewnie.
MokryxD Napisano 27 Sierpnia 2014 Napisano 27 Sierpnia 2014 Adam, jaką masz odległość siodełko (góra) do środka suportu?
rett001 Napisano 27 Sierpnia 2014 Napisano 27 Sierpnia 2014 ja kupilem S-ke i sztyca 400 ma jeszcze 3cm "luzu", mam 170 wzrostu
mrSpock Napisano 28 Sierpnia 2014 Autor Napisano 28 Sierpnia 2014 sebaxgh - Jak mam zmierzyć ta wartość - od jakiego punktu do jakiego? adhed - Ja mam krótkie ręce w stosunku do nóg, więc L'ka odpada (ból nadgarstków to moja największa rowerowa zmora). Jeśli M'ka będzie za niska to muszę szukać innej ramy.
sebaxgh Napisano 28 Sierpnia 2014 Napisano 28 Sierpnia 2014 Podaj od środka suportu do góry siodełka, od samej podłogi też możesz (prostopadle)
mrSpock Napisano 28 Sierpnia 2014 Autor Napisano 28 Sierpnia 2014 Od ziemi 102cm, od srodka suportu +-75,5cm
sebaxgh Napisano 28 Sierpnia 2014 Napisano 28 Sierpnia 2014 No to powinno być dobrze bo ja od ziemi mam 101cm a sztyca wysunięta jest tylko 14cm. jednak myślę że bardziej bu Ci pasowała rama krossa http://www.kross.pl/pl/akcesoria/komponenty/ramy/ramy-rowerowe/rama-level-a8
mrSpock Napisano 28 Sierpnia 2014 Autor Napisano 28 Sierpnia 2014 75,5cm od środka suportu do siodła, ale wzdłuż ramy, nie dopisałem tego, ale to już chyba nie ważne. a8 jest fajna, rozważałem ją, ale... Kross M'ka ma górna rurę o 2cm dłuższą niż Peak M'ka, tylko 5mm krócej niż Peak L'ka. sebaxgh - piszemy o ramie na kołach 26''? jak na 101cm od ziemi sztyca ma dość zapasu, pójdę jeszcze jutro zmierzyć jej długość, ale wydaje mi się, ze mam wysunięte więcej niż 14cm, co przy dłuższej podsiodłowej w moim Giancie daje dziwny wniosek. Ale tak czy siak sztyca 400mm powinna załatwić sprawę. Mogę Cię jeszcze poprosić, żebyś napisał ile masz od ziemi do kroku?
sebaxgh Napisano 29 Sierpnia 2014 Napisano 29 Sierpnia 2014 Tak piszemy o 26" ( rower możesz zobaczyć u mnie w garażu ) Mam dość wysokie felgi i "tłuste" opony więc przez to też jest cały trochę wyższy. Do kroku mam jakieś 80cm.
mrSpock Napisano 29 Sierpnia 2014 Autor Napisano 29 Sierpnia 2014 ja mam 84cm. Sam już nie wiem. Rower oglądałem, faktycznie masz wysoki profil, do tego stopnia, że zastanawiałem się czy rama to nie s'ka
sebaxgh Napisano 29 Sierpnia 2014 Napisano 29 Sierpnia 2014 Najlepiej by było jak byś przymierzył się gdzieś w sklepie ew. szukał czegoś z innym geo.
mrSpock Napisano 29 Sierpnia 2014 Autor Napisano 29 Sierpnia 2014 Wcześniej głupio napisałem. Jeśli sztyca ma 350mm i jest wyciągnięta do górnej granicy to musi to być więcej niż 14cm. Przymiarki nie zrobię niestety, nie znajdę jej w Niemczech - gdzie mieszkam. Swoją drogą rynek tu jest trochę inny, mają swoje marki i trudno mi się rozeznać. Analizując dalej, u mnie dochodzą jeszcze buty SPD które są dość wysokie, kiedy jadę w "cywilnych" siodełko jest dla mnie faktycznie trochę za wysoko. Nie pozostaje mi nic innego jak kupić i nieć nadzieję, że będę mógł "wyciągnąć nogi" W najgorszym razie ramę sprzedam, a sztyca pójdzie do roweru dziewczyny. Nie znalazłem w specyfikacji średnicy zewnętrznej rury podsiodłowej, jakiej średnicy jest zacisk?
sebaxgh Napisano 29 Sierpnia 2014 Napisano 29 Sierpnia 2014 Ale może być jakaś rama o podobnej geometrii zacisk 34,9mm
mrSpock Napisano 29 Sierpnia 2014 Autor Napisano 29 Sierpnia 2014 Cały czas poszukuję, jednak nie znalazłem nic.Zwróciłem uwagę też na Author'a Traction. Przy 19'' ma górna rurę 2cm dłuższą od obecnie posiadanej. Teoretycznie mogę dać sztyce prostą bez tego mini layback (20mm) jaki mam w Ritchey WCS, ale czy to się wyrówna, wątpię. Mostka wolałbym nie ruszać. I znów wracam myślami do Peak'a :/ Pisałem do autora tego tematu, ale już chyba dawno nie aktywny.
biegacz1 Napisano 12 Września 2014 Napisano 12 Września 2014 Mam Peaka 26 w rozmiarze L, wiec moge wam odpowiedzieć na pytania.
mrSpock Napisano 12 Września 2014 Autor Napisano 12 Września 2014 OK, wiec ile masz wzrostu ile w kroku, jaki długi mostek, kierownica gięta czy prosta i jak się to wszystko ma przy 610mm górnej rury. Ja cały czas stoję przed dylematem, wszystko inne kupione oprócz ramy.
Furian Napisano 23 Listopada 2014 Napisano 23 Listopada 2014 Stoję przed wyborem nowej ramy 26. Nie chciałem zakładać nowego tematu więc pisze tu. Czytałem, że peaki się sprawdzają w stosunku do ceny ale mam problem z wyborem. Mój wzrost 185cm noga 95cm (jeśli dobrze zmierzyłem;p) czy L będzie odpowiednia?1. http://velo.pl/czesci/ramy/accent/peak2 .http://velo.pl/czesc.../accent/peak-263. http://velo.pl/czesc...accent/el-norte
mariusz231 Napisano 23 Listopada 2014 Napisano 23 Listopada 2014 Tak L bedzie dobra dla Ciebie, bo M'ka jest do okolo 180cm.
DEVILEK Napisano 23 Listopada 2014 Napisano 23 Listopada 2014 Podałeś także El-Norte, której sam jestem użytkownikiem. Mam 175cm wzrostu i wybrałem ramę 17", czyli M. Pasuje idealnie, a patrząc na to, że jesteś znacznie wyższy, niż ja, to bez wahania odpowiem, że rozmiar L będzie dla Ciebie odpowiedni. Chyba, że lubisz mniej wysuniętą sztycę, to możesz pomyśleć o rozmiarze większym.
Furian Napisano 23 Listopada 2014 Napisano 23 Listopada 2014 Tak podałem te 3 typy ram bo nie wiem którą wybrać. Skłaniam się ku najnowszej z 2014r. El norte jest 200gram cięższa a z tego co czytałem te ramki z 2014 są całkiem całkiem lecz dla pewności chcę jeszcze zasięgnąć rady u szpeców z forum
pietrushkin Napisano 23 Listopada 2014 Napisano 23 Listopada 2014 Jak na moje, to Peak 26 w rozmiarze L będzie na Ciebie przymały.. Jeżeli rzeczywiście masz nogę długą na 95 cm (dla pewności zmierz jeszcze raz dokładnie) to przy podsiodłówce 480 mm może Ci zabraknąć sztycy..
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.