Skocz do zawartości

[Buty] Pierwsze SPD

Tinder

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

mam zamiar kupić pierwsze buty SPD i nie wiem co wybrać ;) Budżet na buty to około 250zł. Jeżdżę amatorsko, głównie asfalt, szuter i drogi leśne. Pedały wezmę Shimano M520, myślę że na początek będą dobre. A co do butów to głównie nie wiem jaki system zapinania wybrać. Czy sznurowane, na rzepy czy może rzepy + klamra (choć w tej cenie ciężko takie znaleźć). Mam na oku kilka modeli:

M064

MT34

XC-30

Który z nich byłby najlepszy? Macie jakieś swoje propozycje? Z góry dzięki za pomoc.

Zależy od tego czy będziesz chciał się w tych butach ścigać czy raczej jeździć rekreacyjnie. Do ścigania lub szybkiej mocnej jazdy dla siebie czy że znajomymi weź sobie buty z klamrą i rzepami. Jeśli wolisz spokojniejsze przejazdy, częste schodzenie z roweru czy typową turystykę to kup buty sznurowane z rzepem. Mają one wygodniejszą podeszwę. Oba rodzaje dobrze trzymają nogę, jednak te pierwsze są bardziej dopasowane i można jest przy pomocy klamry spiąć tak że nie będzie dużo strat energi między butem a nogą. W ambitnym jeżdżeniu sportowym jest to niezbędne.

Czyli z tego co podałem MT34 mogę wykluczyć. Jutro pojadę do sklepu po przymierzać parę modeli.

http://rowertour.com...spd-czarne.html   Te sa super ale troszke drozsze choc cena jest promocyjna..Klamerka daje bardzo duzo bo po dluzszej jezdzie w ciezkim terenie nie ma mozliwosci poluzowania buta .Jezdze na nich i sa wygodne nawet podczas chodzenia..Polecam! 

Brałem je pod uwagę, ale właśnie wykraczają trochę po za mój budżet. No ale jeśli z tych tańszych nie będzie nic wartego uwagi to może do nich dołożę.

Zależy od tego czy będziesz chciał się w tych butach ścigać czy raczej jeździć rekreacyjnie.

Nie ścigam się w żadnych maratonach. Jeżdżę może trochę bardziej jak amatorsko, lubię szybko pojeździć rowerem :D 

Moje doświadczenia z tańszymi modelami Shimano które mają same rzepy są złe. W górach w błocie rzepy nabierały błota i się odczepiały, stopa się luzowała. W lżejszych warunkach było ok. Niestety odkleiła się podeszwa po dwóch sezonach... Akurat po gwarancji. Jeśli nie zamierzasz dużo w nich chodzić to bierze te z klamrą. Są z lepszego materiału i trzymają nogę jak beton.

Przede wszystkim wydaje mi się, że system dwóch rzepow nie bedzie dobrze dopasowywał całości do stopy, w porównywalnej cenie masz buty z choćby trzema rzepami. Trekkingowe MT43 mam jako zapasówki/awaryjne (moje pierwsze SPD) i są mega ciężkie w porownaniu do 087. Zgadzam się, że nie powinieneś rozważać samych szmurówek, przynajmniej jeden górny rzep, żeby przykryć sznurówki. Samo wiązanie sznurówek jest spoko, trzyma to stopę równie mocno jak klamra, tylko ogólnie but jest mniej sztywny, nie mówiąc o podeszfie.

Może mam farta, ale używam butów Shimano (MT43 i M087) od kilku sezonów całorocznie (zimą z ochraniaczami Endury), prane w pralce wielokrotnie i jeszce nic się nie odkleilo

Przymierzałem dzisiaj kilka par butów i zdecydowałem się na typowo rowerowy model. Te MT34 mogą mieć zbyt miękką podeszwę, a w butach mam zamiar głównie jeździć na rowerze, a nie chodzić na długie spacery. 

Mierzyłem też te XC30, całkiem fajne, 3 rzepy mocno trzymały buta na nodze. Myślę że jak dla mnie ten but byłby idealny i mieści się w moim budżecie. 

Dzięki za pomoc w wyborze :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...