maxbmx Napisano 25 Sierpnia 2014 Napisano 25 Sierpnia 2014 Cześć, ważę 110kg i chce mieć niezniszczalne koło. Wybór padł na Hope Evo Pro 2014 + no właśnie. Prawdopodobnie będzie to obręcz Spank, ale nie wiem który model wybrać. Czy możecie pomóc w wyborze? Waga nie jest dla mnie tak ważna jak wytrzymałość w przypadku tylnego koła. Rowerem jeżdżę po Beskidach, czyli korzenie, „telewizory” i inne wyrypy.
beskid Napisano 25 Sierpnia 2014 Napisano 25 Sierpnia 2014 Nie piszesz do jakiego sprzętu ale jaki by nie był to szarpnij się na tę z DH i FR. Co by nie mówić obręcz to nawet nie jest połowa sukcesu. Ważne są szprychy i konkretny zaplot kół.
maxbmx Napisano 25 Sierpnia 2014 Autor Napisano 25 Sierpnia 2014 @@beskid, Commencal Meta AM 2013. Szprychy bez cieniowania 2.0 planuje, polecisz jakąś konkretną markę/model? Zaplatać mam zamiar sam, a potem do fachowego serwisu, posiadającego oprócz wprawnej ręki mechanika tensjometr (np ) na „wykończenie” koła.
marcinek1992 Napisano 26 Sierpnia 2014 Napisano 26 Sierpnia 2014 To ma być obręcz 26 cali czy 28? Jeżeli do 26 to tak jak pisze Beskid. Weź cos do DH. może coś takiego?:http://rowerowy.com/sklep/czesci/obrecze-opaski/dirt-street/prod/excalibur-dh26
beskid Napisano 26 Sierpnia 2014 Napisano 26 Sierpnia 2014 Polecisz jakąś konkretną markę/model? Zaplatać mam zamiar sam, a potem do fachowego serwisu, posiadającego oprócz wprawnej ręki mechanika tensjometr (np ) na „wykończenie” koła. Miałem nie tak dawno w rękach dość charakterystyczne koło bo na niebieskiej obręczy a znajomy dosyć rzadko takie "kolorowe" składa więc się zaciekawiłem. Coś tam grzebane było przy piaście a obręcz to na bank była Spike Evo 35AL. Użytkownik był bardzo z niej zadowolony.
malutki Napisano 26 Sierpnia 2014 Napisano 26 Sierpnia 2014 Pozwolę sobie podczepić pod temat. Sam planuję składać koła dla ciężkiego kierowcy (115 + ciuchy/plecak). Jak że nie pisałeś jakich obręczy szukasz to zaproponuję Dartmoor Rocket (dostępna w 26 i 29) Mogę zapytać dlaczego akurat ta piasta?
maxbmx Napisano 26 Sierpnia 2014 Autor Napisano 26 Sierpnia 2014 @, Dartmoor u mnie odpada, bo jak już składać dobre koło to chciałbym już, aby było Tubeless ready. Co do piasty, to czytałem wiele opinii, pod uwagę brałem również DT Swiss 350, ale ostatecznie padło na Hope nie tylko z powodu podobno lepszego mechanizmu bębenka, ale po prostu, głupio - bardziej mi się podoba, hehe :-) na razie myślę o Spank Spike 35AL
malutki Napisano 26 Sierpnia 2014 Napisano 26 Sierpnia 2014 skoro ma być bezdętka to rozumiem, niezła szerokość tej felgi (29 mm wewnętrznie, tak?)
maxbmx Napisano 26 Sierpnia 2014 Autor Napisano 26 Sierpnia 2014 @, Tak dokładnie, szeroka bardzo, ale mi nie przeszkadza tak bardzo waga, chce mieć po prostu koło, które będzie na zawsze ;-) Jaką Ty piastę chcesz kupić?
malutki Napisano 26 Sierpnia 2014 Napisano 26 Sierpnia 2014 Nie zdecydowałem jeszcze bo mam wątpliwości dlatego założyłem temat ( http://www.forumrowerowe.org/topic/169253-kola-jakie-niedrogie-piasty-z-sztywna-osia-15mm-i-12mm-do-29er-a/ ) 350ki i hope są chyba dość sensownym wyborem jednak pod względem kolorystycznym dartmoory mi się podobają
Roonin Napisano 26 Sierpnia 2014 Napisano 26 Sierpnia 2014 Z tym "Tubeless ready" to bym się zastanowił. Skoro koło ma nie mieć lekko to pomysł raczej kaskaderski. Zwłaszcza ze piszesz że waga nie jest ważna i masz zamiar jezdzić po Beskidach. Złapiesz snejka w środku głuszy i pozamiatane. Obręczy jest cała masa, też celował bym w te pod FR/DH, do tego szprychy DT Alpine i nyple hexagonalne DT.
maxbmx Napisano 26 Sierpnia 2014 Autor Napisano 26 Sierpnia 2014 @@Roonin, możesz rozwinąć myśl? Obręcze Tubeless ready nie są mocne?
Roonin Napisano 26 Sierpnia 2014 Napisano 26 Sierpnia 2014 Nie o to mi chodziło. Skoro myślisz o Tubeless ready to myślisz o wykorzystaniu systemu bezdętkowego. System o tyle fajny że lekki ale nie raz widziałem gryzigramków którzy nie ukończyli maratonu bo im powietrze uszło. Po prostu system bardzo czuły na dobicia a twoja waga + góry=dobicie murowane. Masz kichę, łatasz jedziesz dalej a tutaj co? Mleczko itp... w środku lasu??
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.