Skocz do zawartości

[rower] GIANT ESCAPE nexus 8

Shedi

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mam na oku owy rower , jeżeli to możliwe chciałbym poznać opinie bardziej doświadczonych i być może posiadaczy tego roweru :

Jest to model z 2014

koła 28''
rama: ALUXX Fluid Forming
amortyzator przedni: ALUXX
przerzutka tylna: SHIMANO Nexus 8 w piaście

piasta : SHIMANO Nexus 8
manetki: SHIMANO Nexus Revoshift 8 bieg.
opona : GIANT S-X2, 700x32C
obręcz : GIANT GX-02, aluminiowe, dwuścienne
siodło: GIANT Comfort Road

Dziękuje z góry.

Napisano

http://www.giant-bicycles.com/pl-pl/bikes/model/escape.n8/17676/75885/#specifications

O takim mowa?

Moim zdaniem fajny rower, piasta nexus zwiastuje długą bezproblemową eksploatację, podobnie jak hamulce v-brake. Jedyne do czego bym się przyczepił, to regulowany mostek - niestety szybko łapią luzy i trzeszczą. Nie należy się jednak zrażać tym jednym elementem, zawsze można go za drobną kwotą wymienić.

Napisano

Tak , chodzi dokładnie o ten. Mój główny dylemat dotyczy właśnie tej piasty. Czy opłaca się brać rower z piastą (jak to wygląda pod względem awaryjności i wydajności)?

Czy nadae się ona do wypadów za miasto ? Ścieżki betonowe + ewentualnie kawałki niezbyt stromego terenu ?

Napisano

Jeszcze nie słyszałem żeby ktoś narzekał na piastę wielobiegową. Tego typu rozwiązanie uchodzi za zdecydowanie najtrwalsze (kosztem zwiększonej masy).

Jeżeli nie jeździsz szybko i agresywnie, nie próbujesz atakować podjazdów powyżej 10% nachylenia powinieneś być zadowolony.

Napisano

Dzięki za pomoc ;) jeżeli ktoś jeszcze ma jakieś doświadczenia z piastami prosiłbym o opinie . Im więcej tym lepiej.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...