Skocz do zawartości

[stare rowery] kultowy romet - wasze opinie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

co sadzicie o starych, dobrych rowerach rometa (meteor, wigry itp)? czy wg was wstyd jest na nich jeździć i wolicie inne, nowsze, czy wrecz przeciewnie - trzeba na nicj jeździc, niech nie odejdą w zapomnienie... wypowiadac się.

wg mnie wersja 2 tzn mozna jeździc i nawet trzeba jeździć na nich żeby dokopac jakiemuś lalusiowi na giancie, kelly'sie że stary, dobry romet idzie jak huragan. (mam na myśli rowery "kolarzówki")

Napisano

Takie rowerki powinni dalej sprzedawać.. :033: tym bardziej w hipermarketach: brak jakichkolwiek przerzutek, amortyzacji, pseudo-ram. Za niską cenę można dostać rower, który moze jezdzić i jezdzic. Chociaż głowną grupą decelową by byli jedynie starsi ludzie, jednak sądze że takie rowerki powinno sie nadal sprzedawać. :P

Napisano

Ja jeżdżę na takim rowerze - niemiecki typu wigry 3 mniej więcej 18- letni. Nie ma to jak single-speed ;-) Od kupna nie było w nim NIC wymieniane - rowerek nie do zdarcia śmiga jak marzenie. Jeżdżę nim nawet na dłuższe wycieczki z dzieciakiem w foteliku. Jest to lekki hardkor, nie ma łatwo dlatego zbieram na coś nowszego. Ale i tak kocham mój rowerek! Swoją drogą jak tak czytam, że w nowych rowerach a to coś trzeszczy, rozregulowuje się, psuje to mi włosy dęba stają :) W moim nie ma się co popsuć a i nikt go nie ukradnie :D

Napisano

Wczoraj uruchomiłem mojej mamie jej starego rometa i już w wickend, o ile czas pozwoli, wybieramy się na przejażdżke po okolicy. Zaczynam zarażać mame cyklozą, może się uda :D Stare rowery mają w sobie to coś, dusze czy jak kto by to tam nazwał :)

Napisano

wagant sport 30 lat temu rządził

dopóki nie rozebrałem go do malowania

włamałi sie do altanki złodzieje

i wagant ...papapa :)

jak go ujeżdżalem 5 może 6 lat nie znałem słowa serwis

jedynie kliny na osi suportu sie dobijało toporkiem na pieńku

Napisano

Ja miałem białego Pelikana ma czerwonych oponkach.Miło go wspominam,ponieważ uczyłem się na nim jeździć na 2 kółkach.Aż łezka mi się kręci w oku na samą myśl...

Teraz podobają mi się Ukrainy,stare holendry i rowery przedwojenne.Jak dla mnie to klasa sama w sobie.

Napisano

ja również jak byłem młodszy jezdziłem na różnego typu rowerach rometa :unsure: do dziś w garażu stoi bodajże GIL( o ile takie były :P ) Co do jazdy na takich sprzętach uważam to za normalne tymbardziej jak są "odrestaurowane" :P i to żaden wstyd...

Napisano

Stare rowery nie mogą odejść w zapomnienie!

Sam chciałem właśnie założyć podony temat. Od dziś używam +/- czterdziestoletniej francuskiej kolarki turystycznej St. Etienne. Dostałem to cudo za 5 euro (właściwie to była "opłata dobrowolna", równie dobrze mogłem wziąć za free) od organizacji velorution.org w Paryżu. Dziś właśnie udało mi się przywrócić Etienkę do życia. Jeszcze jest porysowana, miejscami podrdzewiała dla niepoznaki i zniechęcenia złodzieja (ale zabezpieczona przed niszczeniem), ale może niedługo dzięki wskazówkom Eci doczeka się nowego lakieru :). Rama nie ma spawów, a rurki łączą się w ozdobnych elementach chyba na klej, czy coś w tym guście.

Etienka jest całkiem lekka mimo swej w pełni stalowej konstrukcji i całkowitej nieznajomości aluminium. Piasty toczą się tak lekko jak Alivio i Deore z mojej terenowej maszyny, chociaż mają już po czterdzieści lat (!).

Błyskawicznie przyspiesza i łatwo na niej utrzymać rozpęd (zaskakująco łatwo...).

Mam też w domu Wigry3, które od dwudziestu chyba lat jest na chodzie i wozi moją mamę na spacerki po parkach :) Na działce stacjonuje zawsze Wigry2. Najczęściej służy jako pojazd zakupowo-dostawczy (ma bagażnik z tyłu i koszyk na kierownicy :D Te maszyny są nie do zajechania - swego czasu ostro jeździłem po mieście na Wigry3... często skakałem z krawężników, przejeżdżałem bez podnoszenia przedniego koła przez +/- sześciocentymetrowe przeszkody z dużą prędkością itp. Jedyne uszkodzenia to skrzywiony błotnik i poluzowany klin przy lewej korbie.

Stare rowery są nieco ciężkawe, ale często bardziej niezawodne, wygodniejsze i szybsze, niż produkowany dzisiaj sprzęt. Zawsze też wiąże się z nimi jakaś historia (Etienka była na przykład tworzona w tej samej fabryce, co francuskie bomby lotnicze :P. Niech żyją rowery z duszą i własnym życiorysem!

Napisano

Ja miałem Wigry3 i BMXa z Rometu - niestety wszystko z biegiem czasu w ch*** zardzewiało i teraz już tylko na złom się nadaje... A gdzieś po zakamarkach mam jakieś częśći do rowerów bodaj z Czechosłowacji :) - może do muzeum to oddać? :)

Napisano

Byly proste jak budowa cepa i chyba dlatego musialy odejsc. Nie wyobrazam sobie zeby obecnie jakas firma wypuscila na rynek sprzet, ktory bedzie dzialal przez 10 - 15 lat bezawaryjnie.

Mam: Wagant i Lider (w czesciach), Flaming - na chodzie - modny kolor wściekły róż ;)

Mialem: Reksio, Pelikan, Wigry 3, Wiking

Napisano

Takie rowerki powinni dalej sprzedawać.. ;) tym bardziej w hipermarketach: brak jakichkolwiek przerzutek, amortyzacji, pseudo-ram. Za niską cenę można dostać rower, który moze jezdzić i jezdzic. Chociaż głowną grupą decelową by byli jedynie starsi ludzie, jednak sądze że takie rowerki powinno sie nadal sprzedawać. :)

bardzo trafna wypowiedz, bardzo dobre rowerki za dobra kase a nie jakies makrokesze

pozdro

Napisano

na komunię dostałem Rodeo taki wynalazek z długim siodełkiem ale ukradli

Potem Wigry 3

Jubilata miał mój ojciec.

Wigry sprzedałem i kupiłem waganta

BTW moja córka jeździ na rowerku z bydgoskiego Rometu

pic001760ya.th.jpg

Napisano

Może to dobry pomysł, żeby uruchomić produkcję prostych, tanich rowerów? ;)

Sam miałem kontakt z tego typu maszynami tylko raz, u kolegi, ale sądzę, że miłośników tych rowerów jest wielu wśród nas :)

Napisano

a pamieta ktoś z was takie rowerki na 24calowych kołach z ramami a'la mtb i sprzynia biegow z lewarkiem na gornej rurze?4biegi w ukladzie H?

Napisano

Powiem szczerze mam starego Rometa z przerzutka ala Torpedo i do dzis dziala niezle. To byly dobre rowery i moglyby stanowic swietna alternatywe dla fatalnej jakosci tzw. Makrokeszy, ale coz co Amery...wroc...Tajwanskie to lepsiejsze :|

Napisano

Mam 3 rowery ROMET w swojej stajni w tym jeden BMX pod nazwa producencka Kowalewo (to chyba tez romet bo nawet trzcionka ta sama co romet:P jedna kolarka i jeden potrzciwy turystyczny góral. Tego trzeciego juz to juz 3 życie( zostal przeze mnie 2-krotnie zajezdzony przez NFDMB:P - wymienione zostaly 2 razy tylnia oś) Co do moich spostrzezen... Kurcze no byly do niedawna okrutne ( po 2 latach uzytkowania nie mieli w sklepie Rometa wiankow do tylniej piasty-tlumaczylis ie ze to jakies TAJWANSKIE:P. Poza tym z oryginalnym osprzętem wazyl ze 24kg i 8 lat temu nikt nie myslał o dokladnym doborze ramy)...

Ale tak reasumujac i patrzac nań z perspektywy czasu to caly czas jezdzi- osprzet shimano sprawuje sie jak nowy choc z przodu nie ma nawet indeksowanych przełozen, kiera łapie luzy, ale rama jest nienaruszona(poza zerwanymi naklejkami dla "bezprzypałowej" jazdy).

Dzieki temu rowerowi polubiłem mechanike i dostałem cyklozy:D po 2 latach uzytkowania zdjalem wszystko, co zbedne (czyt. bagaznik oswietlenie dynamo błotniki osłony przedniej zębatki osłony tylnich przerzutek a nawet naklejki :P ) i zredukowalem masę do jakis 20 kg :lol: Teraz uzytkuje go moj ojciec i dalej to to jezdzi.... 12 lat... RESPECT!:)

PS

Wrzuce fotke bo to customized bike teraz jest:D

Napisano

Heh to ja was zaskocze :P

kupiłem od kolegi za magiczną cene 15 zł ;D ZZR (Zjednoczone Zakłady Rowerowe) UNIVERSAL :) kolor niebieski metalic ;)

z wygnięta fabrycznie górną rame ;)

leżał na strychu 10 lat przejechałem nim 2 km. Nasmarowałem łancuch i do jeżdze już miesiac.

ten rowerek ma 28 lat i jest jak nowy ;D nobla powinni dac ludziom którzy wymyslili takie maszyny ;) Mam też skladaka WIGRY 5 dostałem od cioci bo ona nim nie jezdzi WSYZSTKO sprawne światła, nic nie trzeszczy ale chce go z kolega przerobic na choppera z tyłu kolo od malucha D :)

wiec powiem wspaniałe motto :

" nie cena ani marka roweru świadczą jego super stanie ale Wiek" ;)

Napisano

Romet..... moj pierwszy goral <_< ach, mialem wtedy chyba z 7 lat, ale jaki to byl szpan, 18 przerzutek, licznik, wypas <_< A rewer sprawowal sie ladnych pare lat :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...