Skocz do zawartości

[blog trasy] Wasze sugestie zmian w moim blogu

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Z zainteresowania kolarstwem, od dwóch lat po trochu eksploruje rowerowo moją najbliższą okolicę, to jest Kudowy-Zdrój i okolic. Szukając pomysłów na jakieś trasy w Internecie, spostrzegłem że brak jest jakiejkolwiek przyzwoitej bazy informacji na temat możliwych tras w naszej okolicy, wpiszcie hasło „trasy rowerowe Kudowa” albo „trasy rowerowe góry stołowe”. Wprawdzie jest trochę opisów wycieczek kolarzy z bikestat, albo z bikebrother. Jednak jest to wszystko nie uporządkowane, nie opisane i trudne do odszukania po prostym wpisaniu w Google „trasy rowerowe Kudowa”. Dlatego zdecydowałem że sam się za to zabiorę.

oto adres: http://trasyrowerowekudowa-zdroj.blogspot.com

jest też w opisie

Trasy zazwyczaj tworzę w ten sposób, że najpierw objeżdżam cały teren na którym planuje trasę wzdłuż i w szerz, dosłownie każdą ścieżynkę. Moja filozofia układania tras opiera się na tym, że szereguje odcinki według trudności terenu. I raczej staram się łączyć trasę tak, aby była w jednym stopniu trudności. To znaczy np. trasa Road tylko asfaltowa, trasa łatwo terenowa( łatwy teren, bez dużych przewyższeń), oraz trasy trudne ( trudne techniczne odcinki, dużo przewyższeń). Oczywiście trasy układam pod siebie, pod moje raczej krótkie ale szybkie wypady rowerowe.

Zazwyczaj na całej długości trasy robie zdjęcia z różnych miejsc, umieszczam je w Panoramio, albo w Google album. Zgrywam też ślad gps z smartfonu i umieszczam w Google maps, oraz w czeskim serwisie z mapami.

Po założeniu bloga spodziewałem się jakiś dyskusji pod kolejno dodawanymi trasami, odnośnie ewentualnych zmianam, ale pomimo już 14 tys. odwiedzin z całego świata, nie mam żadnych komentarzy odnośnie tych tras. Bardzo chciałbym poznać waszą opinię na temat mojego bloga, ewentualnie jakieś pomysły na zmiany…

Mam też kilka pomysłów, o które chciałbym zapytać, jak na przykład:

- czy warto wstawić filmiki z przejazdu nagrywane jakąś kamerą np.gopro?

- czy warto wstawiać filmiki z przejazdu w obydwie strony??

- czy wstawić zdjęcia z domalowanymi strzałkami w miejscach gdzie są jakieś skręty, skrzyżowania??

- czy warto dodawać dokładny opis, gdzie i którędy przejechać??

- czy powinienem oznaczyć trasę w rzeczywistości to znaczy malując jakieś strzałki czy coś podobnego, tutaj bardzo bym prosił o wypowiedzenie się w kwestii legalności takiej sprawy.

- czy wstawiać więcej takich tras asfaltowych lub terenowych ale bardziej wycieczkowych, to znaczy z jakimiś ciekawymi miejscami do zwiedzania??

- czy zamieszczać kilka wariantów jednej trasy??

- czy zmienić szatę graficzną i interfejs?

- czy zamieszczać trasy z bardziej oddalonymi trasami, do których można by było podjechać autem, lub cyklobusem czy pociągiem??

- czy może w ogóle zaprzestać dodawania nowych tras, bo i tak każdy układa sobie trasy po swojemu??

Napisano

czy warto wstawić filmiki z przejazdu nagrywane jakąś kamerą np.gopro?

W ogólności nie, gdyż filmy z terenu, szczególnie ostrzejszego zjazdu zabijają wibracje, których się nie da ustabilizować nawet cyfrowo. W szczególności jak jest jakiś ciekawszy odcinek to można, ale krótki. Nikt nie będzie zainteresowany oglądaniem 75km jazdy, bo to potrwa - nawet przyspieszone.

czy zamieszczać kilka wariantów jednej trasy??

To mogłoby być ok.

Napisano

a zna ktoś jakiś inną stronę niż http://www.geocontext.org do analizy profilu wysokościowego wraz z mapką(googlemaps) z przebiegu trasy, ale z możliwością właśnie kilku wariantów trasy na jednej mapie. ten geocontext wydaje mi się dość niedokładny, 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...