Skocz do zawartości

Jakie narzędzia do rozkręcenia roweru na części?

Hell4Ge

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam :)

Mam u siebie w garażu sporo różnych kluczy do tych czy innych operacji (regulacja hamulców etc.), lecz jak do tej pory brak mi specyficznych narzędzi do, np. zdjęcia kaset, rozczepienia i złączenia łańcucha, ściągacza do ramienia korby etc.

Co jest waszym zdaniem takim niezbędnym ekwipunkiem do konserwacji roweru? Chciałem ostatnio wyczyścić łańcuch (gdzieś na forum przeczytałem o benzynie ekstrakcyjnej i zawieszeniu w niej łańcucha na żyłce), lecz tak jak mówiłem - brak mi narzędzi by zdjąć łańcuch. Czyszczenie kasety? Też nie mam jak jej zdjąć

Prosił bym forumowiczów o jakieś linki do takowych narzędzi ponieważ sam nie wiem, czy każdy klucz do wolnobiegu to "jeden pies", i czy każdy klucz do łańcucha jest uniwersalny :(

Mój rowerek (Kands):

WIDELEC SR SUNTOUR NVX  blokowany

NAPĘD PRZEŁOŻENIA 24

PRZERZUTKA P/T Shimano ALIVIO FD-412/RD-M430

MANETKA P/T ShimanoST-M410

KORBY Shimano FCM 311 z ramionami o długości 175mm

KASETA Shimano ALIVIO CS-HG41 8rzędowa

KOŁA PIASTA P/T Shimano kasetowe na łożyskach uszczelniane, montowane na szybko-zamykacze

Niestety nie wiem jaki mam łańcuch, podpowiedzieć tu chyba może tylko kaseta + fakt 24 biegów :(

Mam serwis na mieście, ale od kiedy został wyremontowany ich ceny poszły wysoko w górę - robota co zajmuje 20 minut pomijając 140% ceny komponentów to dodatkowo 30zł za robociznę.
Wymiana korby Suntora (kosztuje u nich 95zł, modelu nie pamiętam ale to najtańszy suntor częsty w macrocesh'ach) z robocizną wyniosi wg. nich 180zł razem... podziękowałem

Kompletuję zestaw pierwszej pomocy :P
Szperam właśnie za sklepem internetowym który miał by to wszystko w 1 przesyłce :D

Napisano

Do serwisu tego konkretnego roweru potrzebne są:

- klucze imbusowe 4, 5 i 8 mm (śruby wszelkiego rodzaju plus śruby mocujące ramiona korb.

- klucz do demontażu kasety, bat ewentualnie szmata do przytrzymania kasety

- klucz do nypli, łyżka do opon

- klucz do demontażu wkładu suportu, ściągacz do korb

- klucz płaski 15 mm do demontażu pedałów

- klucze do konusów piast (zależnie od piasty 13, 14, 15, 16, 17 mm) klucz oczkowy do przytrzymywania nakrętek zewnętrznych

- kluczyk do trzymania wewnętrznych "nakrętek" do śrub mocujących tarcze korby.

- imbus 10 mm do demontażu bębenka

- klucz do demontażu nakrętki/konusa w bębenku

- skuwacz do łańcucha

To zestaw narzędzi do tego roweru.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...