NAGINATOR Napisano 24 Sierpnia 2014 Napisano 24 Sierpnia 2014 Witam. Planuję wymianę nowego amora w autorze basic 2007 r. rozm ramy 21, koła 26(oryginalnie byl rst capa 76 mm). Czy założenie amora o skoku 100 mm bardzo nadużyje geometrię roweru czy śmiało będę mógł śmigać. Jazda to głównie las i bezdroża, moja waga 100 kg. A i jeszcze pozostaje rozmiar główki ramy- w starym amorze rura sterowa ma rozm 1 cal a wydaję mi się że główka ramy ma średnicę 1 1/8 cala. Czy to możliwe, bo jak zdjąłem stery to amor od razu wypadł a z ramy?
beskid Napisano 24 Sierpnia 2014 Napisano 24 Sierpnia 2014 Problemem nie jest geometria tylko co do niego chcesz włożyć. Albo masz rurę sterową pod 1" a to bardzo prawdopodobne albo 1 1/8". Obydwu mieć nie możesz.
NAGINATOR Napisano 24 Sierpnia 2014 Autor Napisano 24 Sierpnia 2014 Myślałem o sr suntour xcr ale jak zmierzyłem starego amora rst to ma średnicę 25 z hakiem i chyba plan spalony na panewkach
beskid Napisano 24 Sierpnia 2014 Napisano 24 Sierpnia 2014 Zmień ramę i wybór od razu się zwiększy. Niestety czasem tak trzeba.
NAGINATOR Napisano 24 Sierpnia 2014 Autor Napisano 24 Sierpnia 2014 To już chyba wolę trochę poczekać i sprawić sobie nowego bajka
beskid Napisano 24 Sierpnia 2014 Napisano 24 Sierpnia 2014 Jeśli pozostała część osprzętu czy inne graty nie są warte "przekładki" to jedyna słuszna droga.
atizylak Napisano 27 Sierpnia 2014 Napisano 27 Sierpnia 2014 Ja mam authora basica 2007r od nowości i on ma średnicę główki ramy 1 i1/8cala. Zamiast tej capy przerabiałem już nowego xcra 100mm, różnica w zmianie geometrii marginalna, tzn po przesiadce jechałem od razu maraton i nic się nie musiałem przystosowywać do jazdy od nowa. Po roku złapał luzy to go sprzedałem. Teraz mam spinnera sw 7 i też luzy złapał, ale nie takie jak xcr. Różnica między tym rst capą a xcrem i sw7 ogromna na korzyść tych 2 ostatnich.
wojtasin Napisano 28 Sierpnia 2014 Napisano 28 Sierpnia 2014 Miałem takie kowadło. Potwierdzam, co mówi kolega wyżej: ta rama ma główkę przeznaczoną do sterówki 1 i 1/8. Z wyższym amortyzatorem lepiej się prowadziła.
PeGie Napisano 28 Sierpnia 2014 Napisano 28 Sierpnia 2014 @NAGINATOR - tak jak koledzy wspomnieli wyżej, szukaj amortyzatora na 1,1/8". Taki wymiar podany jest na stronie Authora dla twojego modelu. Pytanie o budżet na ten amortyzator. Możesz wymienić go na XCR'a, albo na coś lepszego powietrznego.
NAGINATOR Napisano 29 Sierpnia 2014 Autor Napisano 29 Sierpnia 2014 Dzieki..... Po dokładnym zmierzeniu jest główka ramy na 1 1/8 cala . Teraz tak podliczam wszystko i nie wiem czy pakowact w niego kasę czy poczekać z rok i zapodać nowe jakieś sprzęciwo. Do wymiany: amor łącznie ze sterami mostkiem i kierownicą i cały napęd
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.