TomekW Napisano 5 Lipca 2006 Udostępnij Napisano 5 Lipca 2006 Mam zamiar złozyc kolo z piastą pod tarcze . Zastanawiam sie nad Deorką ( w sumie tylko to wchodzi w gre z powodów finansowych ) http://www.allegro.pl/item113692308_nowa_p...uper_cena_.html http://www.allegro.pl/item111578087_nowa_p...otw_tarcza.html Czy lepiej kupic piaste z mocowaniem tarczy na 6 srub czy centerlocka ? Jakie są wady i zalety obu rozwiązan ? Wiem tylko ,ze w przypadku CenterL. musialbym kupic w przyszłości hamulec Shimano . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fylyp Napisano 5 Lipca 2006 Udostępnij Napisano 5 Lipca 2006 centerlock jest właśnie niekompatybilny z innymi hamulcami (tradycyjnie shimano robi wszystko po swojemu). W przyszłości musiałbyś kupić hamulec shimano ewentualnie jakiś inny + wymiana tarcz na shimano center lock. CL jest chyba lżejszym rozwiązaniem. Szybciej też sie montuje / demontuje tarcze. Standart 6 otworów jest dużo bardziej rozpowszechniony. Wszyscy producenci hamulców (oprócz shimano właśnie) je stosują. Do CL potrzebny jest specjalny klucz wielowpustowy do zakręcania pierścienia (nie wiem czy dostajesz go z hamulcem) Ja wybrałem 6 otworów. Nie lubie jak firma "zmusza" mnie do swoich produktów poprzez niekompatybilność ich z innymi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Żbik Napisano 5 Lipca 2006 Udostępnij Napisano 5 Lipca 2006 Tak trudno użyć opcji Szukaj?? - http://forumrowerowe.jgc.pl/index.php?show...3&hl=centerlock - http://forumrowerowe.jgc.pl/index.php?show...8&hl=centerlock - http://forumrowerowe.jgc.pl/index.php?showtopic=3438&hl= - http://forumrowerowe.jgc.pl/index.php?showtopic=2769&hl= - http://forumrowerowe.jgc.pl/index.php?showtopic=2074&hl= Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pawciu Napisano 5 Lipca 2006 Udostępnij Napisano 5 Lipca 2006 zdecydowanie 6 srob. Najwiekszy wybor tarcz i hamulcow. A jakby SH wypuscil jakies henialne tarczowki to zawsze przeciez mozesz dokupic tarcze na 6srob i masz klopot z glowy. Na pewno bedziesz mial wieksza wszechstronnows w doborze hamulcow Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrJ Napisano 7 Lipca 2006 Udostępnij Napisano 7 Lipca 2006 Heh, Shimano jak zwykle musi być oryginalne... cholera tylko zamieszanie z tym wprowadzają: Centerlock-6śrub, ISIS-Octalink, system 1:2-1:1... jak ktoś ma jeszcze jakieś przykłady, niech napisze... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fylyp Napisano 7 Lipca 2006 Udostępnij Napisano 7 Lipca 2006 jak ktoś ma jeszcze jakieś przykłady, niech napisze oj mało tego ? oleje mineralne w hamulcach hydraulicznych, klamkomanetki DC, odwrotne sprężyny w przerzutkach, korby ze zintegrowaną osią, przerzutki montowane na osi piasty (saint,hone)... coś by sie tam jeszcze znalazło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mentos Napisano 7 Lipca 2006 Udostępnij Napisano 7 Lipca 2006 oj mało tego ? oleje mineralne w hamulcach hydraulicznych, klamkomanetki DC, odwrotne sprężyny w przerzutkach, korby ze zintegrowaną osią, przerzutki montowane na osi piasty (saint,hone)... coś by sie tam jeszcze znalazło. Oleje mineralne - a Magura ? - jedna z pierwszych firm robiąca hydrauliczne hamulce to wajs? Pozatym co to za zarzut, że ktoś używa nieszkodliwego dla środowiska oleju skoro pracuje to tak samo dobrze jak na szkodliwym DOT :034: To inne firmy lecą se w klipy wg mnie nie naśladując dobrych wzorców. Odwrotne przerzutki i Dual Control - to jest po prostu opcja - zawsze jeździłem na RapidFireach potem na RapidFirech Plus a teraz zaryzykowałem Dual Controle i to jest dla mnie (turystyka,zjazdy bardzo lubię) najbardziej intuicyjne i logiczne rozwiązanie (manetki obrotowe pomimo 2 podejść to dla mnie porażka). Zintegrowana oś - :034: :034: :034: nie rozumiem. Lżejsze, sztywniejsze i trwalsze rozwiązanie które wszyscy naśladują a ty masz o to pretensję ??? Rozumiem, że wolałbyś by nadal obowiązywał standard korb na "kliny" jak za komuny bo po co zmieniać cokolwiek ( o ile wogóle pamiętasz co to jest za rozwiązanie na kliny i jeśli rozumiesz naprawdę co to komuna była - mało prawdopodobne ) chodź nie uważam się za jakiegoś weterana Solidarności Dawno już przeszedłem okres/ falę non-Shimano bike i z perspektywy kilkunastu lat jak bawię się w MTB muszę powiedzieć, że mimo wszystko należą się podziękowania tej firmie od rowerzystów. Nie zapominajcie, że to ta firma wyznacza standardy do których wszyscy się dostosowują - np sprężyna zwykła zamiast agrafki w przerzutce, to dzięki niej masz firmy jak SRAM które gonią tworząc nowe pomysły itp itd. Chodź samo Shimano też adaptuje i udoskonala stare pomysły innych jak V-brakei czy właśnie Hollow Tech II. Ale mieć o to pretensję ?. Mieli oczywiście i wtopy jak Biopace (o ile któś wie o co chodzi). Tylko ta firma jest w stanie wprowadzić i wymusić na producentach ram nowe standardy jak wyczekiwane przezemnie poszerzenie piast by koła pleść centralnie czy poszerzenie i zwiększenie średnicy pakietu w celu łatwiejszej konstrukcji ram typu full. Co do samego centerlocka które to sam mam w jednym rowerku nie widzę ani specjalnych plusów ani minusów - adaptery do piast na Centerlock pod standard 6 śrub ponoć są tylko po co. Novatec a nawet DT czy Mavic piasty pod CenterLocka robi a same tarcze nie są jakieś strasznie drogie czy niedostępne więc nie wiem w czym problem ?. Co do kluczy do CenterLocka w normalnym wymiarze to przecież to ten sam klucz co do kasety więc czymu ktoś pisał że trzeba dokupować klucz specjalny ? Do kasety to chyba każdy ma albo mieć powinien ? pzdrv dodam że nie jestem żadnym przedsawicielem Shimano i bardzo dobrze, że mają konkurencję - trzymają dzięki temu i to nie tylko oni poziom, jakość i innowacyjność Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kiedyś ksywa gary Napisano 7 Lipca 2006 Udostępnij Napisano 7 Lipca 2006 Jedno pytanie: Czy niekombatybilnośc 6 śrub z CLokiem dotyczy współpracy tarczy z zaciskiem gdy: 1-zacisk hamulca przystosowany do tarcz CL chcemy zamontować z tarczą na 6 śrub 2-zacisk hamulca przystosowany do tarcz na 6 śrub chcemy połączyć z tarczą na CL Czy w obu przypadkach niejest to kompatybilne? (zakładam, że tarcza i zacisk to shimano) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Żbik Napisano 7 Lipca 2006 Udostępnij Napisano 7 Lipca 2006 Nie znam się za bardzo na hamulcach tarczowych ale wydaje mi się, że nie ma zależności między zaciskiem, a tarczą jeśli chodzi o firmę... Obojętnie, czy zacisk jest Shimano, a tarcza np Avid... Ważna jest chyba tylko wielkość tarczy... Jeśli się mylę to sorry... Niech się wypowiedzą specjaliści Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mentos Napisano 7 Lipca 2006 Udostępnij Napisano 7 Lipca 2006 Przyjęty międzynarodowy standard reguluje te odległości. Tarcza o tej samej średnicy niezależnie jaki ma system montowania ma zawsze wypaść w tym samym miejscu by pasowała z kolei do ustawienia zacisku na widelcu/ramie. Oczywiście tarcze są różne, okrągłe, falowane i inne patenty i zapewne lepiej zacisk stosować z tarczą tej samej firmy. Na pewno Tarczę Shimano na 6 śrub jeszcze montowaną użyjesz w bieżących zaciskach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schwefel Napisano 7 Lipca 2006 Udostępnij Napisano 7 Lipca 2006 Czy niekombatybilnośc 6 śrub z CLokiem dotyczy współpracy tarczy z zaciskiem gdy: 1-zacisk hamulca przystosowany do tarcz CL chcemy zamontować z tarczą na 6 śrub 2-zacisk hamulca przystosowany do tarcz na 6 śrub chcemy połączyć z tarczą na CL 1. nie ma czegoś takiego jak zacisk robiony pod CL 2. każda tarcza Shimano na 6 śrub czy CL będzie pasowała do zacisku Shimano Nie znam się za bardzo na hamulcach tarczowych ale wydaje mi się, że nie ma zależności między zaciskiem, a tarczą jeśli chodzi o firmę... Obojętnie, czy zacisk jest Shimano, a tarcza np Avid... Ważna jest chyba tylko wielkość tarczy... Jeśli się mylę to sorry... Niech się wypowiedzą specjaliści A właśnie, że jest zależność między tarczą a zaciskiem. Nie pamiętam dokładnie co to za firma ale wydaje mi się że Hayes robi grubsze tarcze nie pasujące do zacisków Shimano. Na 100% pasują tarcze Magury, Hope'a, Avida. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fylyp Napisano 8 Lipca 2006 Udostępnij Napisano 8 Lipca 2006 DO MENTOS'a Heh, Shimano jak zwykle musi być oryginalne... cholera tylko zamieszanie z tym wprowadzają: Centerlock-6śrub, ISIS-Octalink, system 1:2-1:1... jak ktoś ma jeszcze jakieś przykłady, niech napisze... nie chodziło mi o jakąś krytyke shimano, (nie jestem ich jakimś wielkim wrogiem) tylko o wypisanie nowych standardów które wprowadzają. O olejach w magurze nie wiedziałem. Wiem jak wygląda mocowanie na kliny (męczyłem się kiedyś z takim ) a komuny nie pamiętam Ja wole kożystać z popularnych, sprawdzonych rozwiązań.Są one jak już napisałem sprawdzone i dużo bardziej kompatybilne. A jeśli jakieś nowatorskie rozwiązanie się sprawdzi - to czemu nie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gibon Napisano 9 Lipca 2006 Udostępnij Napisano 9 Lipca 2006 Standart 6 otworów jest dużo bardziej rozpowszechniony. Wszyscy producenci hamulców (oprócz shimano właśnie) je stosują. zgadzam się. Też wybrał bym 6 śrub. Większy wybór tarcz. Przy CL tylko tarcze shimano wchodzą w gre. Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mentos Napisano 10 Lipca 2006 Udostępnij Napisano 10 Lipca 2006 DO MENTOS'a nie chodziło mi o jakąś krytyke shimano, (nie jestem ich jakimś wielkim wrogiem) nooo krytyka to im się jak najbardziej należy, święci nie są a dzięki temu się rozwijają, coś poprawiają itp Z tą komuną to nie masz chyba co żałować ale wierz mi filmy Bareji z Twojej perspektywy wyglądają pewnie jak jakieś przerysowania straszne a wcale takie nie są. Ja byłem co najwyżej w tych czasach dzieckiem i później nastolatkiem i wówczasmi to tak niedoskwierało, tak że teraz to z uśmiechem wspominam (poza chodzeniem o 7 rano do papierniczego by kupić 10 rolek papieru toaletowego twardego jak gazeta a zakładanego jak naboje w westernie albo stanie w 3 godzinnej kolejce po mięso na kartki) pzdrv Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrJ Napisano 10 Lipca 2006 Udostępnij Napisano 10 Lipca 2006 A niektórzy tęsknią za komuną... HEH Co do Shimano napisalem, żeby inni podali różnice w standardach właśnie po to, żeby zobaczyć, jak producenci utrudniają nam życie - nie będę się spierał, które rozwiązania są lepsze czy gorsze (choć uważam, że 1:1 stoi wyżej ewolucyjnie niż 1:1, a do tarczy zakładanej na jakieś ząbki nie miałbym zaufania - co śruba, to śruba), ale jest faktem, że coraz więcej części jest robione "pod konkretne ustawienie konkretnego producenta" - i jak chcesz zmienić, to nagle okazuje się, że nie np. sama tarcza, ale i piasta do wymiany... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomekW Napisano 10 Lipca 2006 Autor Udostępnij Napisano 10 Lipca 2006 Zdecydowalem sie na piaste Sh 535 centerlock , szprychy MACH i obrecz DM18 . Na przod , przy mojej jezdzie powinno wystarczec Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mentos Napisano 10 Lipca 2006 Udostępnij Napisano 10 Lipca 2006 A niektórzy tęsknią za komuną... HEH dawaj którzy to , pewnie Kaczory bo mieliby z kim wojować a tak wirtualnych wymyślają przeciwników, , co do Deorki 535 czyli tegoroczny model to jak obglądałem obie to chyba jak i inne części to jest LX (poza bebenkiem w tylnej). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kiedyś ksywa gary Napisano 12 Lipca 2006 Udostępnij Napisano 12 Lipca 2006 1. nie ma czegoś takiego jak zacisk robiony pod CL 2. każda tarcza Shimano na 6 śrub czy CL będzie pasowała do zacisku Shimano A właśnie, że jest zależność między tarczą a zaciskiem. Nie pamiętam dokładnie co to za firma ale wydaje mi się że Hayes robi grubsze tarcze nie pasujące do zacisków Shimano. Na 100% pasują tarcze Magury, Hope'a, Avida. Czyli jeśli mam zamontowane np deore m525 współpracujący z fabryczną tarczą (rt61) na 6 śrub to jeśli zechcę zmienić tylko tarczę(zacisk zostaje) na taką z CL (oczywiście również piastę będę musiał) to to będzie działać z tym zaciskiem m525 ??. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mentos Napisano 13 Lipca 2006 Udostępnij Napisano 13 Lipca 2006 będzie bo niby dlaczego sposób montażu ma wpływać na umiejscowienie tarczy ? Zaciskowi wszystko jedno byle była tej samej grubości i w tym samym miejscu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.