Skocz do zawartości

[transport szosy]

marcz24

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, 

Szosa kupiona (zdjęciami pochwalę się lada chwila :) ) ,ale narodził się problem jak transportować samochodem drogocenny rowerek :)

Jak złoże siedzenia to oczywiście wchodzi bez bólu, ale jak jadę z rodziną to już słabo :/

Posiadam bagażnik na hak, ale mam obawy czy delikatna szosa może tak podróżować....

może coś na dach po demontażu przedniego koła...?

proszę Was o opinie i Wasze doświadczenia

ps. szukałem podobnego wątku ale bez dobrego efektu :(

Pozdr, Marcin

Napisano

Jeżdżę często z rowerem szosowym na dachu (mieszkam w wawie, ale często odwiedzam Górny Śląsk oraz Beskid Mały + plus wakacje i ferie w jeszcze innych okolicach). Przewożę rower na zwykłym dachowym prostym bagażniku Thule - nie pamiętam modelu, ale taki za ok 170-180 zeta. Czasem wiozę też rowery reszty członków rodziny - w porywach do czterech. Nigdy nic się nie stało podczas trasportu. Rower alu z węglowym widelcem. Zabezpieczam siodełko na podróż jakąś folią. No i w okresie letnim pełno owadów na kokpicie po dłuższej jeździe. Ale tak czy siak: zwykły porządny i bezpieczny bagażnik dachowy robi robotę:)

pozdr

Napisano

dzięki za szybką odp..

moja szosa cała karbonowa i stąd lekka obawa czy jak złapie klamrą ramę to czasem nie uszkodzę ?

Napisano

Według mojego rozumowania, właśnie przewożenie na dachu może być bardziej szkodliwe dla roweru tzn. prędkość, boczne podmuchy wiatru. Rower " na haku " jest bardziej osłonięty.

Napisano

Niedawno zakupiłem Thule Outride 561.Montaż  roweru bajecznie prosty,nawet na wysokim SUV-ie :thumbsup: .Rower siedzi sztywno i żadne podmuchy wiatru mu nie grożne,ani wychylenia.Ja ze swojej strony polecam ten typ bagażnika.

Napisano

Żebyś widział jak Twój rower chybocze się podczas jazdy  :teehee: Z bagażnikami dachowymi tak już jest.

Co do ram węglowych - nie ściskać niepotrzebnie zbyt mocno, ja zawsze dobieram optymalną "barierę" przy której roweru nie da się wyszarpać rękoma z uchwytu.

Tu masz filmik edukacyjny ;)

Napisano

Również polecam Thule OutRide 561. Rower jest w nim bardzo stabilnie zamocowany. Wg producenta jest to: "Zalecane rozwiązanie do przewozu na dachu rowerów z delikatnymi lub nietypowymi ramami (np. karbonowymi)".

Napisano

Witam, 

Szosa kupiona (zdjęciami pochwalę się lada chwila :) ) ,ale narodził się problem jak transportować samochodem drogocenny rowerek :)

Jak złoże siedzenia to oczywiście wchodzi bez bólu, ale jak jadę z rodziną to już słabo :/

Posiadam bagażnik na hak, ale mam obawy czy delikatna szosa może tak podróżować....

może coś na dach po demontażu przedniego koła...?

proszę Was o opinie i Wasze doświadczenia

ps. szukałem podobnego wątku ale bez dobrego efektu :(

Pozdr, Marcin

OutRide Thula jest okey, ale nie każdy ma miejsce w bagażniku (gdy np wiezie ekipę na maraton i trzy rowery na dachu). Można przewozić także używając ProRide 591, dodatkowo owijając dolną rurę pianką i pamiętać o nie zaciskaniu na maksa uchytu. Przewoziłem tak kolarzówkę autostradami po Europie i jest cała. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...