marcz24 Napisano 22 Sierpnia 2014 Napisano 22 Sierpnia 2014 Witam, Szosa kupiona (zdjęciami pochwalę się lada chwila ) ,ale narodził się problem jak transportować samochodem drogocenny rowerek Jak złoże siedzenia to oczywiście wchodzi bez bólu, ale jak jadę z rodziną to już słabo :/ Posiadam bagażnik na hak, ale mam obawy czy delikatna szosa może tak podróżować.... może coś na dach po demontażu przedniego koła...? proszę Was o opinie i Wasze doświadczenia ps. szukałem podobnego wątku ale bez dobrego efektu Pozdr, Marcin
parmenides Napisano 22 Sierpnia 2014 Napisano 22 Sierpnia 2014 Jeżdżę często z rowerem szosowym na dachu (mieszkam w wawie, ale często odwiedzam Górny Śląsk oraz Beskid Mały + plus wakacje i ferie w jeszcze innych okolicach). Przewożę rower na zwykłym dachowym prostym bagażniku Thule - nie pamiętam modelu, ale taki za ok 170-180 zeta. Czasem wiozę też rowery reszty członków rodziny - w porywach do czterech. Nigdy nic się nie stało podczas trasportu. Rower alu z węglowym widelcem. Zabezpieczam siodełko na podróż jakąś folią. No i w okresie letnim pełno owadów na kokpicie po dłuższej jeździe. Ale tak czy siak: zwykły porządny i bezpieczny bagażnik dachowy robi robotę pozdr
marcz24 Napisano 22 Sierpnia 2014 Autor Napisano 22 Sierpnia 2014 dzięki za szybką odp.. moja szosa cała karbonowa i stąd lekka obawa czy jak złapie klamrą ramę to czasem nie uszkodzę ?
Meta Napisano 22 Sierpnia 2014 Napisano 22 Sierpnia 2014 Według mojego rozumowania, właśnie przewożenie na dachu może być bardziej szkodliwe dla roweru tzn. prędkość, boczne podmuchy wiatru. Rower " na haku " jest bardziej osłonięty.
Gregory34 Napisano 23 Sierpnia 2014 Napisano 23 Sierpnia 2014 Niedawno zakupiłem Thule Outride 561.Montaż roweru bajecznie prosty,nawet na wysokim SUV-ie .Rower siedzi sztywno i żadne podmuchy wiatru mu nie grożne,ani wychylenia.Ja ze swojej strony polecam ten typ bagażnika.
c1ach Napisano 23 Sierpnia 2014 Napisano 23 Sierpnia 2014 Żebyś widział jak Twój rower chybocze się podczas jazdy Z bagażnikami dachowymi tak już jest. Co do ram węglowych - nie ściskać niepotrzebnie zbyt mocno, ja zawsze dobieram optymalną "barierę" przy której roweru nie da się wyszarpać rękoma z uchwytu. Tu masz filmik edukacyjny
Darek14 Napisano 24 Sierpnia 2014 Napisano 24 Sierpnia 2014 Również polecam Thule OutRide 561. Rower jest w nim bardzo stabilnie zamocowany. Wg producenta jest to: "Zalecane rozwiązanie do przewozu na dachu rowerów z delikatnymi lub nietypowymi ramami (np. karbonowymi)".
paulsen Napisano 24 Sierpnia 2014 Napisano 24 Sierpnia 2014 Witam, Szosa kupiona (zdjęciami pochwalę się lada chwila ) ,ale narodził się problem jak transportować samochodem drogocenny rowerek Jak złoże siedzenia to oczywiście wchodzi bez bólu, ale jak jadę z rodziną to już słabo :/ Posiadam bagażnik na hak, ale mam obawy czy delikatna szosa może tak podróżować.... może coś na dach po demontażu przedniego koła...? proszę Was o opinie i Wasze doświadczenia ps. szukałem podobnego wątku ale bez dobrego efektu Pozdr, Marcin OutRide Thula jest okey, ale nie każdy ma miejsce w bagażniku (gdy np wiezie ekipę na maraton i trzy rowery na dachu). Można przewozić także używając ProRide 591, dodatkowo owijając dolną rurę pianką i pamiętać o nie zaciskaniu na maksa uchytu. Przewoziłem tak kolarzówkę autostradami po Europie i jest cała.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.