matis1906 Napisano 21 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2014 Witam serdecznie ! Jako że powoli zbliżamy się do jesiennej części sezonu , ceny poszczególnych części spadają a to przy składaniu roweru ma dla mnie pierwszorzędne znaczenie. Otóż już przed sezonem złożyłem sobie w głowie projekt roweru , prawdopodobnie 650b z napędem 1x10 i masie łącznej ok 8500gram lub niżej. Docelowy napęd 1x10 ze względu na ceny z kosmosu zestawów 1x11 będzie modyfikacją 2x10 co zostało już przeze mnie sprawdzone i przełożenie najpewniej w granicach 39-przód oraz 40-11-tył. I teraz dochodzimy do sedna sprawy , otóż cały projekt chciałbym utrzymać w podobnym charakterze co tu : http://fcdn.mtbr.com/attachments/drivetrain-shifters-derailleurs-cranks/770169d1360450700-xx1-specs-cannondale-f29-ultimate-2013-s1600_img_7852.jpg Przede wszystkim rama musi mieć główkę na pełnej długości o średnicy 1.5cala i pasującą pod Lefty'ego wysokość czyli 134mm jak jest w moim Flashu obecnie.. Chciałbym poprosić osoby które mają trochę wiedzy na temat ram z chin o podpowiedź , jak szukać tych konkretnych ram i na co zwracać uwagę. Czy w kwocie 1500/1700zł jest opcja na znalezienie rama+opłaty ? Czy miał ktoś styczność z kołami od chińczyków z carbonowymi obręczami ? Z góry serdeczne dzięki ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michauuu Napisano 21 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2014 rama nie musi mieć główki 1.5 cala. wystarczy zwykła tapered i do tego rura sterowa np. Project 321 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lesieque Napisano 22 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2014 no no sam miałem składać 29er w wadze koło 8,5kg i wszystko to przerabiałem o czym pisałeś. Chociaż ostatecznie kupiłem 11kg kloca. No ale. Z ramą do 1700zł myślę, że będzie problem, bo jeżeli zgodnie z założeniami projektu ma być lekko to rama za 200$ odpada, bo to kloc ważący po 1400-1500g, a do tego z geometrią czołgu. Tak jak pisał przedmówca są specjalne sterówki dla osób chcących zamontować lefciaka w normalnej główce. Wiem, że swego czasu ayjay (z forum l- sprzedawał cały amor do 29 i dodawał full carbon sterówkę tapered za 500zł. Czy dalej sterówka i amor jest aktualny to nie wiem, bo przestałem się tym interesować.Co do obręczy to czytając i pytając się bardziej doświadczonych wszyscy poradzili mi abym kupował obręcze hookless. Są to obręcze szersze niż standardowe, ale nie mają "haczyków" na końcach obręczy w które wskakuje rant opony. Opona dociskana jest do obręczy przez ciśnienie i wulkanizuje się także nie ma obawy o nie trzymanie powietrza w takim systemie. Dodatkowo obręcz z racji, że jest szersza przy usunięciu haczyków jest mega lekka, bo obręcze pod 29er to była waga w granicach 340g sztuka czyli mniej niż zachwalane ztry cresty przy dużo większej szerokości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
matis1906 Napisano 24 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2014 (edytowane) Przeglądam chińczyków , ceny ram oscylują w granicach 400-600$ z wysyłką, na razie nie znalazłem ramy która by miała na pełnej wysokości 1.1/2cala. Fakt można zamontować Lefciaka i z tapered i z 1.1/8 . Jeśli będzie w sprzedaży rama z główką 1.1/2 to wybiorę taką właśnie. Najtrudniej będzie chyba z Leftym , mało ofert u nas a za granicą ceny jakieś z kosmosu. Rozmiar koła jakie będę chciał złożyć to 27.5" , niner raczej odpada. Lefty będzie ( jeśli nie znajdę nic innego ) carbonowym do kół 26" gdzie swobodnie można zaadoptować koło. Edytowane 24 Sierpnia 2014 przez matis1906 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lesieque Napisano 2 Września 2014 Udostępnij Napisano 2 Września 2014 i jak idzie budowa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
matis1906 Napisano 6 Września 2014 Autor Udostępnij Napisano 6 Września 2014 Czekam na interesantów na mojego obecnego bike'a . Temat zatem na razie stoi . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi