Skocz do zawartości

[licznik] Niedrogi licznik z wytrzymałym kablem i podstawką

MikeSkywalker

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Sprawa jest taka - szukam licznika do mieszczucha/zimówki. 

Na funkcjach mi nie zależy, byle był w miarę dokładny i zliczał kilometry. 

Najbardziej zależy mi na wytrzymałem podstawce (takiej żeby się nie wyrabiała dość szybko) i kablu - może być nieco grubszy.

Dotychczas korzystam/łem z dwóch liczników: Sigmy 1009 i Speedmastera 5000. 

Podstawki generalnie mają podobne ale w Speedmasterze otulina kabla urwała się pod podstawką tak że trzymał się on jedynie na przewodach. Nie wiem czy jakoś wpłynęło to na wytrzymałość bo chwilę po tym zgubiłem licznik :)

Czy są jakieś inne tanie modele warte zakupu z podstawkami solidniejszymi od tych Sigmy? 

Napisano

Ja posiadam od roku Sigmę BC1200 i jest to solidny licznik. Kabel miękki i nie przeciera się, z dość dużym skokiem sie wpina / wypina. Jeździłem po różnym terenie i nie było możliwości aby pod wpływem drgań się licznik wypiął z podstawki. Ogólnie polecam.

Napisano

Do Sigmy nawet najmniejszych zastrzeżeń nie mam, od kilkunastu lat używam w każdym rowerze. A jak kupisz jakiś wynalazek typu B-Twin to może i solidnie wygląda, ale czy w środku przewód jest tak dobrej jakości i się w końcu nie złamie...?

Nie zaryzykowałbym z eksperymentami, bo nie dość, że Sigma nie zawodzi, to na dodatek nawet jeśli będziesz miał dzwona czy w spadniesz z urwiska i kabel urwiesz, to do Sigmy podstawkę nową kupisz za śmieszne pieniądze - a do czegokolwiek innego już tak łatwo nie będzie.

Napisano

Kiedyś Sigma miała serię Targa, bardziej wytrzymałe (przynajmniej w teorii), z grubaśnym kablem. Nie wiem czy jeszcze mają coś takiego w ofercie. Mam taki i działa od x lat, raz tylko baterie zmieniałem.

Moge polecić.

• 3 miesiące temu...
Napisano

A spotkał się ktoś z licznikami Bontrager? Z tego co widzę mają dość gruby kabel, są wpinane w podstawkę - chyba to coś czego szukam. W Polsce nie są tanie bo koło stówki trzeba dać ale może uda się znaleźć taniej.

Napisano

Nie wiem czy jest sens kombinować, mam kilka rowerów i dwa liczniki Sigmy w tym z jednego korzystam na dwóch różnych rowerach - dokupiłem tylko podstawkę za 25zł (licznik sam rozpoznaje rower dzięki innemu ułożeniu pinów na stopce). Po pierwsze wygoda, wpinasz i jedziesz - po drugie jeden licznik na 2 rowery i w razie czego nawet jeśli coś urwiesz to za 25zł dokupisz bez problemu samą stopkę (nowy zestaw z kabelkiem i czujnikiem). 

Jeden z liczników mam już 9 lat a drugi 3 - oba działają od nowości, oba przeżyły deszcze, wyprawy, mrozy, śnieg, piach, upadki na beton itd. działają do dzisiaj - jedynie wymiana baterii. 

Napisano

Ja akurat wyznaję zasadę 1 licznik - 1 rower, ale to inna bajka.

Do Sigm mam już uraz - o ile Speedmastera nie zgubiłem nigdy to BC1009 wypadł mi nie raz, z biegiem czasu jak podstawka się wyrabia jest tylko gorzej - wystarczy trącić licznik albo o coś zawadzić i szukaj wiatru w polu. Pół biedy jak wypadnie w terenie ale na asfalcie po którymś wypadnięciu rozpadła się na tyle że nie szło naprawić.

Można jak niektórzy kombinować ze sznureczkami itd. ale nie mam do tego cierpliwości, zwłaszcza jak okazuje się że są bardziej przemyślane konstrukcje niż Twist Lock.

Napisano

Powiem Ci, że z tym gubieniem Sigmy to mnie zaskoczyłeś - po tylu latach używania w różnym terenie, łącznie z rąbanką na fullu przy zjazdach nigdy przez 9 lat nie zgubiłem licznika Sigmy... ;) Żaden z moich znajomych też nie miał podobnego przypadku. O wyrobieniu się nóżki też nie było mowy, licznik wpinam przy rozpoczęciu jazdy i zapominam - wypinam po skończeniu jazdy i tak przez cały czas ;) 

Napisano

Może na jakieś podróbki trafiliście? Mi wypadł przez 4 lata tylko raz, wczoraj (zmęczony po pracy nie wpiąłem dobrze - i po powrocie do domu wiedziałem, że źle wpiąłem  - taka podświadomość). A mam sigmę 1609

Co prawda nie jeżdżę codziennie, nie skaczę, nie biorę udziału w wyścigach a moja średnia nie ma 40km/h przy prostej drodze. Jednak wystarczająco przejechałem żeby stwierdzić, że Sigma jest ok. 

Napisano

To chyba jakiś innych Sigm używacie bo na forum wiele osób szukało sposobu na wyrobione podstawki tych liczników.

Wiesz co, ja myślę że to kwestia używania danego sprzętu - niektórzy są w stanie wszystko zepsuć, wyrobić i połamać ;) Moja stara 9 letnia Sigma BC 1200 i obecna 1609 działają od nowości tak samo a może po prostu faktycznie macie jakieś "chińskie" nóżki ;)

Napisano

No cóż - należę do osób które wręcz przesadnie dbają o sprzęt także byłem przekonany że "wytarcie się" licznika i podstawki było normalne i trochę jestem w kropce - sporo opinii mówi że jest inaczej a sporo potwierdza moje obawy. Statystyki nie ma sensu liczyć :)

Może faktycznie pomyślę nad jakimś dodatkowym zabezpieczeniem - oklejenie podstawki pomaga na tyle żeby licznik nie wypadał na wybojach ale przypadkowe trącenie ręką, mocniejsze wciśnięcie przycisku czy zawadzenie kończy się jego katapultowaniem. 

Napisano

Nie chciałem zakładać nowego tematu bo sprawa dotyczy licznika sigmy 1200.  Nigdy nie upadł ani nie było z nim większego problemu a pewnego dnia po prostu przestał działać tzn. nie pokazuję prędkości. Resetowałem, wymieniałem baterie, zmieniałem pozycje magnesu i nadal nic. Może ktoś miał podobny problem albo ma pomysł co zawodzi? 

Napisano

brak styku na kablu/ naderwany kabelek? Nic innego nie przychodzi mi do głowy. Spróbuj ten licznik włożyć do innej stopki jakiegoś kolegi/koleżanki czy kogoś znajomego albo nawet pójdź do sklepu rowerowego może tam Ci ktoś udostępni (przynajmniej wykluczysz lub upewnisz się jeśli chodzi o sam licznik z awarii). 

Napisano

właśnie nie wiem czy coś z kablem bo gdy przyłożę magnes to licznik zareaguję i zamiast godziny pojawi się całe menu tylko że nie pokazuję prędkości.

Napisano

Sprawdź czy licznik jest sprawny na innej stopce u kogoś - jak jest sprawny kup nową stopkę za ok. 25zł i problem z głowy bo będziesz się męczył długo z szukaniem usterki zamiast jeździć ze sprawnym licznikiem ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...