Skocz do zawartości

[hamulce]v brake deore xt vs shimano m395

Bejker

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć. Tak sobie myślę co będzie lepsze dla osoby ważącej niecałe 60 kg ? Jeżdżę dość często w błocie i obecne v brake tektro z klockami clarksa w zasadzie mi wystarczają. Posiadam mocowania pod oba hamulce i nie wiem co wybrać. Pozostaje też opcja kupienia np. jednego hamulca na przód typu deore (chyba m615) i znowu zbierania na tył . W zasadzie za hydrauliką przemawia fakt że niby nie robi sie widelców pod v brake ale tak samo nie robi się już dużo dobrych widelców pod 26 :).  No i np. kolega ma tektro hdc300 ( w zasadzie 2) i na asfalcie nie potrafią postawić na przednie koło, a żeby zablokować tył trzeba użyć dużo siły a np. moje hamulce jak stoje, stawiają 1 palcem a jak siedze 2. I nie chce kupić takiego syfu jak to.
wiec podsumowując: dobry v brake czy słaby hydraulik. Masa zbytnio mnie nie interesuje.

Nawet najtańsze hamulce hydrauliczne ale dobrej klasy, jak np. Shimano BR-M395 (pod warunkiem, że z klockami metalicznymi) będą z pewnością lepsze niż nawet dobre v-brake'i klasy XT. Miałem właśnie v-ki XT jako ostatnie, a potem zamontowałem hamulce Formula Oro K18 (dosyć stare technologicznie). Różnica olbrzymia na korzyść hydraulików...

Hamulce hydrauliczne z pewnością są droższe w eksploatacji ale nie chodzi tu o pieniądz tylko o skuteczność, lepszą modulację, zapas mocy, działanie w trudnych warunkach pogodowych (chociaż gorzej działają w duży mróz czasem). Musisz się zastanowić na czym Ci bardziej zależy: 

• jeśli ważne są niskie koszty eksploatacji, prostota obsługi, nie jeździsz "sportowo" to zostań przy V-kach, czy to są Acery XT nie ma dużej różnicy;
  • jeśli ważna jest skuteczność, modulacja, zapas mocy, działanie w deszczu, utrzymanie aktualnego poziomu technicznego i lansu (też ważne) to kup hydrauliki.

Chyba sam w końcu będę musial wybrac :) co do lansu to wolalbym sie pochwalić korba slx i kolami mavica niż hydraulika ;)na razie to kupie authory3cc na tyl. Z przodu bym zmienił na hydraulike ale jak jest z przodu to czemu nie z tylu. Ufam ze jest tk jak mówisz ze pomiędzy vkamk za 100 a 200 różnicy nie ma zbyt dużej różnicy czyli nie na sensu zmieniać na inne.

Co do technicznego czyli zmiana amora:idąc tym tropem pod 26 tez niby nie robi sie juz tych z najwyższej półki.

Podsumowując: W vkach nie odczuje różnicy wiec zmieniam na hydraulike ?

Btw. Koszty v brake na caly rok to okolo 40-70 zl. A hydraulika wlasnie ta shimano ?

Edytowane przez Bejker

Jeżdżę dość często w błocie i obecne v brake tektro z klockami clarksa w zasadzie mi wystarczają.

To je zostaw i kup korbę SLX jak planowałeś.

No i np. kolega ma tektro hdc300 ( w zasadzie 2) i na asfalcie nie potrafią postawić na przednie koło, a żeby zablokować tył trzeba użyć dużo siły

Trochę mnie to dziwi ponieważ ważąc ponad 100 i na 29erze w dodatku nie mam problemów z postawieniem na kole ani z zablokowaniem tyłu (nie uważam jednak aby były to super heble, to fakt, ale są przyzwoite). Może jakiś serwisik potrzebny?

Jeśli chodzi o amortyzatory dla kół 26 cali to przecież nadal produkowane/sprzedawane są amory klasy RS Reba, Manitou Marvel i R7 więc jest z czego wybrać.

Osobiście radzę Ci kupić hamulce hydrauliczne. Koszty roczne to wymiana oleju. Zależą od tego czy robisz to sam czy zlecasz w serwisie. Co do klocków to mam te same od dwóch lat w SLX-ach. 

Jeżdżę dość często w błocie

Mam fałki Avid SD7 czyli ze średniej półki sparowane z klockami trzystrefowymi i przy wadze 84 mogę postawić rower na kole. Gdy jest sucho. W błocie siła hamowania spada za to drastycznie, wystarczy jedna niewielka błotna kałuża.

Także Ameryki nie odkryję - jeśli jeździsz dużo po błocie to hydrauliki, słabość vbrake w tych warunkach wychodzi na wierzch.

• Mod Team

W hamulcach olejowych, jak nic nie popsujesz, nie zalejesz klocków i masz farta to nawet 5 lat bez dodatkowego wkładu finansowego można przejeździć. Jest to jednak trudne, bo tarcze często sie ludzie zatłuszczają, przestaje hamować etc ... O hydraulice trzeba wiedzieć dużo więcej niż o Vkach.

W hamulcach na DOT, nie da sie tyle bez zaglądania jeździć a najlepiej by było co roku wymieniać płyn, jednak 400ml (do przedniego wchodzi średnio 8 a do tylnego 15ml) kosztuje 10zł - samochodowy i taki w zupełności wystarcza. Jak ktoś chce lepsze właściwości może kupić specjalny płyn, ponoć lepsze ale tez i droższe. Reszta jak wyżej.