Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Różne rowery, różne przebudowy/budowy i zostały mi koła 29 i wideł Minute do 29'era 80'ka. Chcę żonie w niewielkich pieniądzach złożyć na tym nowy rower. Pojeździła na mojej Salsie i koniecznie chce się przesiąść z 26 na 29. Osprzęt też mam bo będzie do przełożenia z 26 calowej Kony Explosiff, która pójdzie sobie do sprzedania. Jazdy tylko miejskie + rekreacyjne szuterki w koło Krakowa i żadnych gór bo nie umie, nie chce i się nie nadaje. Oponki jakieś 1.7-1.9 bardziej slikcki niż terenowe. Geometria zdecydowanie spokojna. Widła takiego do nasuwającej się z automatu ramy krosowej nie wsadzę więc rama musi być MTB. Chce też jak najlżej, więc stalówki odpadają. Zostało mi więc szukanie ramy alu.

No i szukam i szukam i nic nie mogę znaleźć. Wszystko jest pod 100mm. Wsadzałem kiedyś do Kony Unit 2-9 która jest pod 80'kę Towera 100'kę i to była porażka. Mniemam że wsadzenie w drugą stronę też będzie bez sensu. Znajdę coś w ogóle?

Napisano

Widła takiego do nasuwającej się z automatu ramy krosowej nie wsadzę
Właściwie czemu nie wsadzisz? Są crossy z widelcem 75 mm (sam na takim jeżdżę), a te 5 mm różnicy wysokości krzywdy nikomu nie zrobi.
Napisano

Są crossy z widelcem 75 mm (sam na takim jeżdżę), a te 5 mm różnicy wysokości krzywdy nikomu nie zrobi.

Nie o skok tu chodzi przede wszystkim lecz o odległość od osi do korony. Przykładowo amor firmy X o skoku 100mm ma wysokość 52cm a inny firmy Y przy skoku 80 ma identyczną wysokość. Problemu nie ma. Ale jeśli wysokości od osi do korony się różnią to zaczynają się schody. I to o te milimetry chodzi, nie o różnicę w skoku. Nie wspominając już o takich pikusiach jak offset widelca i, co za tym idzie, jego trail.

Napisano (edytowane)

treking odpada - wideł mam pod MTB geometry nie treking, pozatym względy estetyczne. licha konstrukcja, ograniczona szerokość ogumienia (szerokie na piaszczyste nadmorskie tripy nie wlezie),

axle 2 crown jakieś 490,

ale co ciekawe jednak cuś jest i to "damka" pod 80kę:

http://www.specialized.com/ch/en/bikes/womens-mountain/jett/jett-pro

tylko kurcze mogę się założyć że będzie problem z samą ramą ;-(

Edytowane przez Mentos
Napisano

Pytanie na ile żona jest wrażliwa na niuanse takie jak geometria, szczególnie te jej aspekty które mają znaczenie dla ninera przy jeździe w terenie. Bo jeśli piszesz o warunkach wymienionych w pierwszym poście to odpuściłbym sobie "krytyczne wytyczne rowerowego zboczeńca" :).

Napisano

a tego amora nie da się przestawić na 100mm?

na marginesie-jeżeli kompletna amatorka jazdy na rowerze wyczuję takie niuanse w geometrii to szacun.

Napisano

Nieważne,czy wyczuje,czy nie.

O ile podniesienie 2cm krzywdy nikomu nigdy nie zrobi,o tyle opuszczenie 2cm może kiedyś zdecydować,czy dziewczyna poleci przez kierę,czy zostanie w siodle.

I nie trzeba do tego jakiś specjalnie stromych zjazdów.

Napisano (edytowane)

pisałem że nie będzie jeździć w terenie w takim rozumieniu tego słowa jak myślicie, więc wszelkie ramy o sportowej geometrii odpadają, ten Spec po prostu nie jest za długi nie jest za wysoki, ciężki jak stalówka pewnie też nie i wydaje się idealny tylko obawiam się, że nie do kupienia jako rama nawet jako używka nic w historiach nie ma ;-)

nic, szukam czegoś podobnego

przestawienie mańka jest nieopłacalne bo wszystkie bebechy trza wymieniać

Edytowane przez Mentos
Napisano

Dla mnie juz jest cena ok, a z tego co widze, to chyba pan sie tym zajmuje, wiec 2200 z wysylka i bralbym. Jak faktycznie sprezyny pod kobiete, to widel totalnie bezobslugowy, chyba, ze lubisz grzebac.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...