mistelpk Napisano 19 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 19 Listopada 2014 Tutaj mam wymiary mojego MTB ze strony producenta. Jak by mogło w czymś to np pomóc. Rozmiar L FS Rozmiar ramy 21 ["] ST Długość rury podsiodłowej 533 [mm]TT Efektywna długość górnej rury 609 [mm]HT Długość główki ramy 135 [mm]SA Kąt rury podsiodłowej 73.5 [°]HA Kąt główki ramy 71 [°]CS Długość tylnych widełek 425 [mm]WB Baza kół 1094 [mm] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bliitz Napisano 19 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 19 Listopada 2014 Moje wymiary to: Wzrost: 180 cm Waga: 75 kg Wewnętrzna długość nogi: 85 cm Długość tułowia: 69 cm Szrokość ramion: 46 cm Długość ramienia: 59 cm Starałem się wymierzyć wszystko w miare najdokładniej jak mogłem. Wprowadzałem też różne wartości plus minus 1 cm żeby sprawdzić jaki rozmiar roweru mi pokaże i też wyskakuje M. Ja mam długość nogi około 84.5 i wybrałem M Endurace CF i bardzo dobrze zrobiłem, bo rura pod siodłowa między M a L to 2cm róznicy. Przy pozycji gdzie pięta na pedale i noga wyprostowana mam sztyce prawie maksymalnie opuszczoną, zostały 3 kreski czyli jakies 3 mm, Gdybym wybrał L to żeby optymalnie dosięgać do pedałów musiałbym sztyce opuścić poniżej minimalnej wysokości. Przejechałem już ponad 400km i według mnie pozycja jest bardzo dobra, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darek14 Napisano 20 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 20 Listopada 2014 Co to znaczy, że masz sztycę "maksymalnie opuszczoną"? Siodełko masz opuszczone do samej rury podsiodłowej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mistelpk Napisano 20 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 20 Listopada 2014 Ja mam długość nogi około 84.5 i wybrałem M Endurace CF i bardzo dobrze zrobiłem, bo rura pod siodłowa między M a L to 2cm róznicy. Przy pozycji gdzie pięta na pedale i noga wyprostowana mam sztyce prawie maksymalnie opuszczoną, zostały 3 kreski czyli jakies 3 mm, Gdybym wybrał L to żeby optymalnie dosięgać do pedałów musiałbym sztyce opuścić poniżej minimalnej wysokości. Przejechałem już ponad 400km i według mnie pozycja jest bardzo dobra, Dzięki za konkretną odpowiedź. Zaryzykuję i zakupie rozmiar M. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bliitz Napisano 20 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 20 Listopada 2014 Co to znaczy, że masz sztycę "maksymalnie opuszczoną"? Siodełko masz opuszczone do samej rury podsiodłowej? Tzn. że znacznik na sztycy minimalnego opuszczenia jest już prawie w rurze pod siodłowej, zostało jak pisałem 3 kreski, 3 mm i wpuszczenie sztycy w rurę przekroczy minimalną dopuszczalną wartość Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamilo202 Napisano 22 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 22 Listopada 2014 mistelpk, mam taki sam wzrost i dł nogi jak Ty. Kupiłem Roadlite AL 6.0 SL w rozmiarze M i jest idealnie. L-ka na pewno byłaby za duża. Bierz M. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nemiasty Napisano 27 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2015 Witam, przepraszam, że odkopuję temat ale stoję właśnie przed zakupem pierwszej szosy. Po przejrzeniu różnych testów i propozycji w przedziale cenowym 4000 - 4500pln wybór padł na Canyon Endurace AL 6.0. Mierzyłem się przy pomocy PPS Canyona (rama L) oraz samemu na Competitive Cyclist. Przy tej drugiej opcji porównując do geometrii ramy wychodziło by mi bardziej, że XL. Ile w tym racji? Sam nie wiem.... dlatego ja z pytaniem do Was. Jaki wymiar ramy byłby odpowiedni dla mnie. Moje wymiary na podstawie Competitive Cyclist Actual inseam 89 cm Trunk 70 cm Forearm 36.5 cm Arm 70 cm Thigh 63.5 cm Lower leg 58 cm Sternal notch 156 cm Total height 192 cm Wyniki: Fit style The Competitive Fit top tube length:57.4 - 57.8 cm seat tube range CC: 56.4 - 56.8 cm seat tube range CT:58.1 - 58.6 cm stem length:12.2 - 12.8 cm BB saddle position: 77.7 - 79.7 cm saddle handlebar: 57.3 - 57.9 cm saddle setback: 6 - 6.4 cm seatpost type: not setback Wg kalkulatora Canyon: Wzrost: 192cm Waga: 82kg Długość nogi (wewnętrzna): 89cm Długość tłowia: 67cm Szerokość ramion: 44cm Długość ramienia: 70cm Wynik: L (58) Wystarczy dodać centymetr do długości nogi i automatycznie robi się rama XL (60). Jakieś propozycje? Dzięki za wszelkie odpowiedzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 27 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2015 Tego najstarsi górale nie wiedzą. czy masz rozeznanie jakie ramy preferujesz - pozycja bardziej wyprostwana czy sportowa ? przed zakupem roweru przeczytaj artykuł (porównanie rowerów szosowych) w ostatnim - 5 numerze magazynu Bike. I radzę przymierzyć się do kilku szos o różnej geometrii. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darek14 Napisano 28 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2015 Porąbany jest ten kalkulator Canyona i tyle. Jeśli wg Competitive długość górnej rury wychodzi minimum 574 mm to jakim cudem -a tak wychodzi wg kalkulatora Canyona- 554 mm miałoby pasować. Ja mam 182 cm, rower Endurance z długością górnej rury 560 mm i jest w porządku więc słabo widzę człowieka o wzroście 192 cm jeżdżącego na rowerze z górną rurą mierzącą 554 mm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nemiasty Napisano 28 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2015 Od razu się wszystko rozjaśniło... teraz jestem bardziej przekonany, że rama XL jest bardziej dopasowana dla mojej budowy ciała. Dziękuję za wpisy Panowie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daminho Napisano 28 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2015 Witam, również przymierzam się do zakupu tego roweru tylko mam ból głowy z wymiarami i liczę na jakieś wskazówki bo zbyt dużej wiedzy w zakresie rowerów szosowych nie mam.Z kalkulatora Canyon wyszedł mi rozmiar (XS) - 50Wzrost: 168 cmWaga: 61 kgNoga od wewnątrz: 78 cmTułów: 60 cmSzerokość ramion 42 cmDługość ręki : 63 cmPomiar z Fit calculator:Actual Inseam: 78 cmTrunk 60 cmForearm 35 cmArm 63 cmThigh 54 cmLower Leg 51 cmSternal Notch 143 cmTotal Height 168 cmZ wprowadzonych danych wyszły takie wymiary dla The Eddy Fit:Top Tube Length 54.3 - 54.7Seat Tube Range CC 51.7-52.2Seat Tube Range CT 53.3 - 53.8Steam Length 9.7 - 10.3BB Saddle Position 71,1-73.1Saddle Handlebar 52-52.6Saddle Setback 3.8 -4.2 A dla The French Fit :Top Tube Length 55.5 - 55.9Seat Tube Range CC 53.4-53.9Seat Tube Range CT 55- 55.5Steam Length 9.9 - 10.5BB Saddle Position 69.4-71.4Saddle Handlebar 53.7-54.3Saddle Setback 3.3 - 3.7Z Fit calculator bardziej wychodzi na rozmiar S (53). Tylko czy przy moim niewielkim wzroście 168 cm ta rama nie będzie za duża? Jeśli chodzi o styl jazdy to do tej pory jeździłem na Unibike mtb często robiłem ponad 80-120 kilometrowe jazdy w terenie pagórkowatym z licznymi podjazdami które sprawiają mi najwięcej frajdy, szczególnie zależy mi na komforcie na wzniesieniach.W Canyonie w rozmiarze XS zastanawiam się nad kilkoma rzeczami:1. Szerkośc kierownycy tylko 380 mm ( dość wąsko jak na podjazdy)2. Długość korb - 1653. Długość mostka - 80 Czy można patrzyć w ten sposób ,że jest to model endurance i można brać rozmiar większy niż podaje kalkulator Canyona czy przy wzrośćie 168 cm S będzie niekomfortowa i nie warto patrzyć na te wymiary wyżej co podałem??Pozdrawiam i proszę o jakieś wskazówki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lawi Napisano 28 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2015 Mam już dwa rowery do Canyona i mogę Ci powiedzieć, że jak dla mnie ich kalkulator jest ok. Przy zakupie MTB kierowałem się wyłącznie ich kalkulatorem i rama jest idealna. Jeśli chodzi o szosę wybrałem ramę o rozmiar większa jaką zaproponował mi kalkulator (sugerowałem się wymiarami mojej poprzedniej szosy) i wydaje mi się jednak minimalnie za duża. Jak dla mnie ich kalkulator jest ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ResolvedDrake Napisano 5 Września 2015 Udostępnij Napisano 5 Września 2015 Pozwolę sobie na odświeżenie tematu. Otóż na przyszły sezon planuję kupić szosówkę, konkretnie Endurade AL 5.0. Liczyłem w kalkulatorze wyszło XS, zapytałem też Canyona i poradzili mi rozmiar o jeden większy, czyli S. Mam zatem mały problem, nie chciałbym zamówić złego rozmiaru, a potem bawić się w odsyłanie i wymianę roweru. Moje wymiary: wzrost 167cm, dł. nogi 77cm, dł. ramiona 52cm, tułów 58cm, szer. ramion 41cm. Ktoś, kto kupił rower Canyona może podpowiedzieć, czy wziąć taki rozmiar, jak nakazuje kalkulator, czy może wybrać rozmiar o 1 wyższy jak polecono? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maxwel Napisano 10 Września 2015 Udostępnij Napisano 10 Września 2015 Ja mam również pytanie do posiadaczy roweru z tematu czyli aluminiowego Endurance. Czy naprawdę miejsce przy zaciskach hamulców jest tak małe, że nie ma tam szansy wsadzić opony szerszej niż 25 którą Canyon daje? Oglądałem zdjęcia na ich stronie i wygląda to faktycznie na ciasne, dzwoniłem do Canyona i tam też powiedzieli, że nie włoży się szerszej opony. Trochę to dziwne zważywszy na dzisiejsze trendy, kiedy nawet w typowo wyścigowych rowerach na jakich jeżdzą profesjonaliści, używa się opon 25 a tutaj w wygodnym endurance nie da się wsadzić 28. Z tego co się orientowałem to w rowerach innych marek 28 bez problemu wchodzi a często nawet 32. Może ktoś kto ma/miał taki rower potwierdzić? Lub może nawet jakieś zdjęcie by wrzucił Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
erzurum Napisano 10 Września 2015 Udostępnij Napisano 10 Września 2015 Podaj jakąś szosówkę (nie przełaj ) gdzie wejdzie 28 a tym bardziej 32? Do Rose z 2016 ma wejść 28 ale to chyba jeden z nielicznych przykładów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darek14 Napisano 10 Września 2015 Udostępnij Napisano 10 Września 2015 Felt Z, Scott Solace, Trek Domane, BMC Grandfondo, Merida Ride i -jakby poszukać-jeszcze więcej by się znalazło... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
erzurum Napisano 10 Września 2015 Udostępnij Napisano 10 Września 2015 32?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darek14 Napisano 10 Września 2015 Udostępnij Napisano 10 Września 2015 28 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maxwel Napisano 11 Września 2015 Udostępnij Napisano 11 Września 2015 Podaj jakąś szosówkę (nie przełaj ) gdzie wejdzie 28 a tym bardziej 32? Do Rose z 2016 ma wejść 28 ale to chyba jeden z nielicznych przykładów. Darek14 już podał przykłady, do tego z popularnych marek można dorzucić Gianta z linią Defy, tam 28 wchodzi też bez problemu, możliwe że i szersze także. 32 wchodzi na pewno do Btwina, jeden kolega tutaj na forum ma i wrzucał zdjęcia w temacie z naszymi rowerami. Dlatego intryguje mnie ten Canyon czy faktycznie jest tam tak ciasno jak na rower typu Endurance. Bo rower mi się podoba, cenowo też jest dobrze tylko chciałbym ciut szersze opony, bo mniej więcej 20% moich tras to są szutry, żwir etc. i przydałoby się trochę więcej komfortu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
erzurum Napisano 11 Września 2015 Udostępnij Napisano 11 Września 2015 Możliwe, że 28 wejdzie do kilku modeli, 32 już raczej nie, na szutry polecam jednak przełaj. Sam jak ostatnio na szosie wjechałem w szutry to długo nie pociągnąłem. Jakiś kilometr i pana. Więc albo szoda, opony 28 dla komfortu i drogi asfaltowe albo przełaj, szersze kapcie i jeździsz gdzie chcesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darek14 Napisano 11 Września 2015 Udostępnij Napisano 11 Września 2015 Nie "możliwe, że 28 wejdzie" tylko na pewno wejdzie i nie do "kilku modeli" tylko do większej liczby. "Kilka" to zostało wymienionych spod palca.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
firefoks Napisano 11 Września 2015 Udostępnij Napisano 11 Września 2015 A czy to nie jest tak,że opona oponie nie równa? Ostatnio zmieniłem 23 mm na 25 mm i jakież było moje zdziwienie gdy 25 mm luźniej przeszło między klockami hamulca niż 23 mm. Opony były innych firm, więc pewnie tu pies pogrzebany... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 11 Września 2015 Udostępnij Napisano 11 Września 2015 Do Domane Treka mieszczą się opony 28c. Prawie zmieściły się zimowe kolcowane Schwalbe w najwęższej wersji, chyba to 32 mm. Haczyła nie sama opona a kolce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maxwel Napisano 11 Września 2015 Udostępnij Napisano 11 Września 2015 Możliwe, że 28 wejdzie do kilku modeli, 32 już raczej nie, na szutry polecam jednak przełaj. Sam jak ostatnio na szosie wjechałem w szutry to długo nie pociągnąłem. Jakiś kilometr i pana. Więc albo szoda, opony 28 dla komfortu i drogi asfaltowe albo przełaj, szersze kapcie i jeździsz gdzie chcesz. Przełaj odpada bo jest droższy, ma inną geometrię, jest mniejszy wybór a co najważniejsze szutry zdarzają się od czasu do czasu żeby przejechać kawałek, zdecydowana większość to jazda po szosie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darek14 Napisano 12 Września 2015 Udostępnij Napisano 12 Września 2015 No to pozostaje szosa z możliwością założenia opon 28 mm i jakieś mocniejsze opony typu Challenge Paris - Roubaix. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.