Skocz do zawartości

Rama przełajowa a trekkingowa

Erathorn

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.
W najbliższym czasie w końcu zabiorę się za kompletowanie części do roweru przełajowego. Tylko jak to właściwie z tymi rowerami przełajowymi jest? Bo spoglądając na geometrię gotowych rowerów przełajowych jest dość duży rozrzut w rozstawie kół i na ile udało mi się wydedukować i dowiedzieć z innych źródeł, te amatorskie mają większy rozstaw w celu wygody, a te wyczynowe, zawodnicze mniejszy w celu poprawy aerodynamiki. Tylko cały czas myślałem, że mimo wszystko rower przełajowy i tak będzie krótszy od trekkingowego. Ale porównując geometrię ramy z roweru Giant Revolt 2014 z ramą Force trekking 28" jedyne różnice jakie zauważyłem, to długość główki ramy i po 7-8 milimetrów na górnej rurce oraz w rozstawie kół. Czym więc tak naprawdę różnią się te dwa typy ram? Czy istnieje jakiś przedział, że do tego miejsca są przełaje, a dalej już treki? Czy jednak tak długo, jak jest wygodnie i komfortowo, nic nie stoi na przeszkodzie aby budować przełajówkę na trekkingowej ramie a różnica jest dopiero w amortyzowanym(lub nie) widelcu?

Pytam głównie dlatego, że jedyne dostępna na polskim rynku i mieszczące się w moim budżecie ramy Accent CX-One oraz Lecco CX Pro 700C (albo jedyne, jakie udało mi się znaleźć) nie spełniają moich wymogów co do otworów montażowych.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...