Skocz do zawartości

[licznik/GPS] obwód koła a dane z aplikacji GPS

Wagabunda

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

@up - przeszedłem kilka flagowców i żaden nie pokazuje poprawnie dystansu, często autopauza też zawodzi

A jeździsz dla siebie czy dla kogoś? Kiedy w przyszłości w ziemię będzie leciała asteroida wtedy nikt nie będzie patrzył jaki masz dystans całkowity na endomondo przy wpuszczaniu do schronów przeciwatomowych.

Skoro to dla Ciebie jednak aż tak ważne to ustaw sobie na liczniku tak aby zgrywało się z endomondo i spokój.

To idźmy dalej, po cholerę ten temat? Zamknijmy, wywalmy do śmietnika.

Skoro zaczęliśmy dyskusję, to chyba jednak nie bez powodu. Jeśli masz odmienne zdanie, to po prostu do tego tematu nie zaglądaj i czekaj na info o możliwości zejścia do schronu.

Napisano

Panowie spokojnie, bo tu poszło o średnią a nie dystans (choć pośrednio dystansu też dotyczy):

Tak, zmienia średnią o pół kilometra na godzinę.

Przy średniej warto też pamiętać, że można policzyć z samej jazdy lub całej wycieczki.treningu razem z postojami. Większość liczników zatrzymuje stoper, jak działa Endo nie wiem.

Tak GPS zaniża i chyba za każdym razem było to mówione...

Napisano

Nokię 920 i tam gps startuje od razu i nie gubi sygnału.

Bo tam jest jeszcze Glonass, a poza tym GPS ma wsparcie GSM ;)

Poza tym Endo jest słabe jeśli ktoś lubi dokładne statystyki. Już to w jakimś wątku pisałem. Endo zlicza punkty co 9 lub 10s (trzy punkty co 10s, a czwarty po 9s i zaczyna od nowa). A taki sprts-tracker robi to co 3s. Na prostej drodze różnicy pewnie nie będzie ale na krętej drodze?

Napisano

Koledzy... czy to naprawdę aż tak ważne, że przeciętnego rowerzysty że odchyłka endomondo w stosunku do licznika to 2-3%?
Jak ktos wyżej napisał: "przy wpuszczeniu do chronu nikt na to nie zwróci uwagi".

Owszem - jeśli ktoś jest zapalonym rowerzystą i uwielbia statystyki, dokładne wskazania (pozdro @cervandes :-) )  to prosze bardzo - niech zgłębia temat i pokazuje inhym jak wyjśc z problemu.
Prawda jest taka, że dla wiekszości z nas takie odchyłki nie maja wiekszego wpływu na treningi.

Ja ostatnio jechałem na wyprawę "Tour the Tatry" (3 dni, 400 km) i wskazania licznika w stosunku do GPS (zgrywałem trasę z Navime) różniły się na dystansie 150 km o jakies 2 km czyli niewiele.

I jakoś nie płaczę nad rozlanym mlekiem bo liczy sie przejechana trasa a nie to, że mi statystyka spadnie/wzrośnie o 2%.

No jak ktoś robi 10 tyś km rocznie to może się przejąć 2% różnicą ale ilu z nas tyle robi rocznie?

Napisano

A całkiem spora grupa ;)

Dla mnie jednak to nie problem bo odchyłka faktycznie jest pomijalna i jeżdżę dla siebie a nie dla statystyk.

Osobiście używam Keymaze z którego jestem bardzo zadowolony ale raczej do nawigowania i zapamiętywania fajnych tras niż do ścigania samego siebie ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...