Skocz do zawartości

[licznik/GPS] obwód koła a dane z aplikacji GPS

Wagabunda

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Kupiłem licznik Sigma 16.12. Dla koła o rozmiarze 28x1,6 obwód koła wg tabeli wynosi 2230 mm. Niestety po wprowadzeniu tego obwodu do licznika zawyżał on wskazania dystansu w stosunku do aplikacji Endomondo. Zmniejszałem doświadczalnie obwód koła tak aby wskazania były porównywalne i dopiero teraz przy wprowadzonym obwodzie koła 2215 mm wskazania są podobne. Dlatego mam pytanie: co jest dokładniejsze licznik czy GPS? Obwód koła może się zmieniać np w przypadku zmian ciśnienia powietrza, natomiast GPS oblicza dystans uwzględniają dane o wysokości (istotne w przypadku jazdy po wzniesieniach), co też może wprowadzać błąd do obliczeń. Której wartości się trzymać, bo różnica obwodu koła wynosząca 15 mm do już dość dużo.

Napisano

Dokładnie. Mi po tych pomiarach wyszedł obwód 2165 mm (koła 28"). Na 20 km mam max 300 m różnicy wskazań. Pewnie można to zrobić jeszcze dokładniej, ale mi te 1,5% nie przeszkadza.

Napisano

Dokładność GPS jest "systemowo" (a także w kontekście warunków odbioru - teren, pogoda) dużo gorsza od dokładności wskazań dobrze ustawiongo licznika. Podjazdy/zjazdy mają marginalne znaczenie dla dokładności pomiaru dystansu przez GPS. Dane z tabelek dobre są dla "cioci Kloci", więc skorzystaj z rady przedpiśców...

Napisano

15mm przy 2230mm to dużo? całe 0.67% czyli 670m na dystansie 100km :) aż tak istotne? :P

gps próbkuje co jakiś czas a nie non stop, wystarczy parę podjazdów/zakrętów i już wynik będzie inny.

zmierz obwod koła siedząc na rowerze i taki wprowadź do licznika i się nie przejmuj dokladnością.

dla porównania zobacz jaki margines błędu mają liczniki w samochodach.......

Napisano

GPS nie jest tak dokładny jak licznik i zawsze zaniża, odczytując lokalizację co jakiś interwał czasowy i łącząc "kropki". Ja z endo korzystam, ale po treningu zawsze przepisuję czas i dystans przebyty wg wskazań licznika.

Napisano

IMO bardziej się liczy sama dokładność wyznaczenia położenia niż częstotliwość próbkowania. Na otwartej przestrzeni dystans z licznika i gps były prawie identyczne. Jak większość trasy po lesie, to gps potrafił zgubić kilka km na dystansach pod 100km.

Napisano

Ja ustawiałem licznik wg Garmina, ale wybrałem odcinek w miarę prostego asfaltu, bez drzew, tak by sygnał GPS był mocny. Wskazania porównywałem po przejechaniu kilku kilometrów. I tak kilka razy, aż do osiągnięcia w miarę porównywalnych wyników.

Ale trzeba mieć świadomość, że pomiar GPS też jest obarczony błędami. Garmin co jakiś czas wypuszcza nowy firmmware do mojego Oregona 450 i nawet zmiana softu powoduje, że zliczanie dystansu na tym samym odcinku może się różnić.

• 1 miesiąc temu...
Napisano

Licznik ma dużą dokładność, a GPS to zależy - są GPS z różnym próbkowaniem i niektóre próbkują (czy tam zczytują) położenie stosunkowo rzadko - co kilka-kilkanaście sekund. Jadąc zygzakiem GPS zobaczy tylko pkt A i B i wysnaczy odległość pomiędzy nimi. To mało dokładne. Są też GPS które próbkują położenie np. 10 razy na sekundę (10Hz) - te są już dokładniejsze - takie stosuje się np. w sportach motorowych.

Napisano

Nie.

Masz przyjąć zmierzony obwód opony, a jak to zrobisz to masz kilka możliwości - najprościej zmierzyć dokładnie średnicę koła z oponą i pomnożyć przez 3,1415 ( można odjąć od zmierzonej średnicy około 1mm na ugięcie opony).

Druga możliwość to przetoczyć koło pełne kilka razy, zmierzyć dystans i podzielić przez te "kilka'.

Napisano

A wiesz o ile ugięcie to mocne rzędu np. 5 mm co jest dużo zmniejsza obwód?

Odpowiem, ze jak będzie mi się chciało to policzę dokładnie, ale generalnie jest to tylko różnica między cięciwą wycinka okręgu i długością tego wycinka rzędu ułamka procenta dla długości całego obwodu koła, a więc i ułamka procenta dla długości/dystansu mierzonego tym kołem.

Tak czy inaczej jest to o kilka rzędów dokładniejsze niż jakikolwiek popularny GPS  z A-GPS z Glonass dodatkowo itd.

Napisano

-Dokładność modułu GPS

-Dokładność aplikacji (tutaj Endomondo nie błyszczy)

-Gps nie wyłapuje drobnych odchyłek trasy a ty jadąc na rowerze nie jedziesz idealnie po lini prostej.

-Dane z tabelek można sobie wsadzić w buty.

Napisano

Ja zauważyłem, że jak wpiszę tabelkowy obwód koła 2133 przy 23c to wychodzi średnia o pół kilometra większa niż wskazuje na to gps. I to nie jeden raz.

A sądzisz, że GPS pokazuje dokładniej? Mi przeważnie zaniżał (zwłaszcza dystans/średnią zliczaną na bieżąco).

Każde urządzenie pomiarowe ma błędy i nie wyeliminujesz tego.

Chcesz wiedzieć jaki wpływ ma mniejsze ciśnienie w oponach, to przejedź się kilka razy na tej samej trasie (najlepiej asfalt) i porównaj przy identycznym obwodzie wpisanym w licznik.

A ty?

Zamiast 30 pokazało mi 30,5.

No normalnie tragedia, że idzie się powiesić na lince od hamulca... :rolleyes:

Jak Ci to przeszkadza, to przelicz sobie o ile musisz zmienić obwód koła w liczniku, albo odpuść, bo zapewne i tak nie dysponujesz sprzętem, który umożliwi dostatecznie dokładny pomiar i kalibrację licznika.

Napisano

Tak, ja narzekam bo nie brakuje 300 - 400m a 2-3km. Robię 52-53km co drugi dzień, licznik ustawiony precyzyjnie. Od 3 lat używam endo, telefonów miałem kilka i każdy pokazywał niecałe 50km przejechane, bliżej 48 niż 49km. Brak więc około 7% trasy a nie 2-3%.

Napisano

A jeździsz dla siebie czy dla kogoś? Kiedy w przyszłości w ziemię będzie leciała asteroida wtedy nikt nie będzie patrzył jaki masz dystans całkowity na endomondo przy wpuszczaniu do schronów przeciwatomowych.

Skoro to dla Ciebie jednak aż tak ważne to ustaw sobie na liczniku tak aby zgrywało się z endomondo i spokój.

• Mod Team
Napisano

Ja powiem z doświadczenia, ze telefony z GPS działają o tak sobie, telefony hiend  z GPS działają bardzo fajnie. Miałem nokię c5-03 używałem endomondo, włączała sie późno, czasami gubiła sygnał. Obecnie mam dzięki uprzejmości kolegi Maniaka od niego Nokię 920 i tam gps startuje od razu i nie gubi sygnału.

nie parowałem endomondo z licznikiem, może zrobię to dziś. w każdym razie jeżeli chcesz meiś statystyki satelitarne to albo porządne urządzenie GPS, któro jest niestety drogie, albo kupno telefonu w którym gps naprawdę działa.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...