kuku83 Napisano 19 Sierpnia 2014 Napisano 19 Sierpnia 2014 Cześć Na początku chciałbym Wam krótko opisać o co mi chodzi. Rower mam od 6 mieś. i po kilu tygodniach użytkowania poczułem że mam bicie tylnego koła, mimo że nie jest zbyt wielkie i odczuwalne tylko na równej asfaltowej drodze, to mimo wszystko i tak mi przeszkadza, oddawałem już koło do centrowania, bo myślałem że to wina obręczy, ale tłumaczyli mi że koło jest proste i nie ma co centrować, ja jednak miałem swoją teorię na ten temat, że po prostu mają sezon i nie będą zajmować się drobnostkami, aż do dziś jak postanowiłem zamienić opony z tyłu na przód, z racji tego że już nieźle mi się wytarła, i teraz czuję bicie koła z przodu, więc wina leży po stronie opony, dlatego chciałbym dokupić jedną nową oponę która będzie w miarę współgrała ze Smart Sam. Rozmiar Smart Sam mam: 47-622 (28x1.75)HS367 dodam że poruszam się w 80% po drogach asfaltowych, reszta to ubite drogi polne, żwirowe. W Obecnych Smart Samach podoba mi się to, że bardzo ładnie trzymają się zakrętów nawet przy dużych pochyleniach, i tego też oczekiwałbym od nowej opony, jednakże myślałem o oponie, która będzie miała mniejsze opory toczenia. Poczytałem trochę i pozytywne opinie skłoniłyby mnie do zakupu oponyContinental Travel Contact 28" czy Waszym zdaniem mógłbym ją założyć do Smart Sam, czy może nie wskazane jest zakładanie dwóch innych opon, i czy duża różnica jest między 1.75 a 1.60 ??? Aczkolwiek jedną oponę mam bardzo mało zużytą, więc szkoda byłoby ją wyrzucić.
Sandacz Napisano 19 Sierpnia 2014 Napisano 19 Sierpnia 2014 Nie ma jakichkolwiek przeciwwskazań do zakładania różnych opon - zarówno w kontekście szerokości, jak i rodzaju bieżnika. Ja bym S. Sama dał na przód, a z tyłu wspomnianą Conti. Zyskujesz na sterowności przodu na nieutwardzanych drogach dzięki bardziej agresywnemu Samowi, a na asfaltach mniejsze opory toczenia mocniej obciążonego tyłu dzięki gładkiej górze opony Conti.
kuku83 Napisano 19 Sierpnia 2014 Autor Napisano 19 Sierpnia 2014 Ale czy Waszym zdaniem podana przeze mnie Conti będzie dobrym wyborem, czy może polecicie jakiś inny równie dobry model, który dobrze będzie sprawował się podczas jazdy w terenie który podałem w pierwszym poście, może Schwalbe Land Cruiser lub Marathon Mondial czy Conti Country Plus, a może coś innego polecicie, chyba że mój wybór jest najlepszy i przy nim pozostać ???
Sandacz Napisano 19 Sierpnia 2014 Napisano 19 Sierpnia 2014 Trudno polecać oponę, na której się nie jeździło, ale przy 80% asfaltówek wydaje się dobrym wyborem. W uszosowionym góralu mam z przodu dwucalową, mocno zjechaną oponę terenową, z tyłu półtoracalowego slicka. Przejeżdżam w tej konfiguracji prawie wszystkie rodaje dróg polnych/leśnych. Oczywiście są ograniczenia (błocko czy kopny piach), gdzie łysy i wąski tył poddaje się... Chcę przez to powiedzieć, że Conti z bocznymi klockami będzie zdecydowanie "dzielniejsza" terenowo od mojego slicka :-)
kuku83 Napisano 20 Sierpnia 2014 Autor Napisano 20 Sierpnia 2014 Cześć Kurcze nie wiem jakie wymiary ma moja obręcz oprócz tego że to 28" i założone mam Smart Samy o rozmiarze: 47-622 (28x1.75)HS367. Więc sugerując się rozmiarem Smart Samów możecie mi doradzić jaki rozmiar dobrać pod moją obręcz, i czy wybrać lepiej zwijaną czy może drutową ???
FigoiFago Napisano 20 Sierpnia 2014 Napisano 20 Sierpnia 2014 Ale czy Waszym zdaniem podana przeze mnie Conti będzie dobrym wyborem, czy może polecicie jakiś inny równie dobry model, który dobrze będzie sprawował się podczas jazdy w terenie który podałem w pierwszym poście, może Schwalbe Land Cruiser lub Marathon Mondial czy Conti Country Plus, a może coś innego polecicie, chyba że mój wybór jest najlepszy i przy nim pozostać ??? Przeczytaj ten temat od postu nr 15 http://www.forumrowerowe.org/topic/164204-opony-na-asfalt-schwalbe-marathon-racer-czy-cos-innego/
kuku83 Napisano 20 Sierpnia 2014 Autor Napisano 20 Sierpnia 2014 Ha, przeczytałem nawet cały temat. Może znajdzie się tu osoba, która jest potencjalnym użytkownikiem wspomnianych Conti Travel Contact, i odpowie mi na pytanie czy te opony w rozmiarze 1.60 w rowerze mtb nie będą wyglądać śmiesznie żeby nie powiedzieć kiczowato ??? Wiecie w rowerze mtb przeważnie widzi się opony szersze z odstającymi klockami coś typu moich obecnych Smart Samów, a niestety co do modelu Conti, to nigdy nie widziałem tych opon na żywo więc nie wiem jak się prezentują, czy po prostu nie będą za wąskie do roweru mtb, czy nie będzie śmiesznie wyglądało połączenie Smart Sam z Conti Travel Contact ??? Wracając jeszcze do mojej prośby z poprzedniego postu, to jaki ewentualnie wybrać rozmiar Conti pod moją obręcz, czy można się sugerować podanym wcześniej rozmiarem Smart Samów jaki mam założony na obręczy, i czy wybrać model zwijany czy może drut ??? W ramach podziękowania za pomocne odpowiedzi, to jeśli będziecie w Częstochowie, to dam Wam się przejechać na mojej strzale, oczywiście już z nową oponą Pozdrawiam.
kuku83 Napisano 27 Sierpnia 2014 Autor Napisano 27 Sierpnia 2014 Cześć Muszę się Wam przypomnieć, bo już dziś lub jutro zamawiam te Continentale Travel Contact, niestety ale zmuszony jestem zakupić te opony przez internet, a szkoda bo wolałbym je jednak przed zakupem obejrzeć, oczywiście objeździłem w Cze-wie prawie wszystkie sklepy rowerowe i lipa, a nie wiem czy będzie duża i widoczna różnica między Smart Samem a tą Conti, chodzi mi tu o szerokość 1.75 a 1.60 i czy nie będzie to połączenie wyglądało dość śmiesznie ??? Może macie jeszcze do zaproponowania inne modele opony, które nadadzą się do wspomnianych przeze mnie warunków jazdy, czyli asfalt, szutry, utwardzane ścieżki leśne, piach i błoto raczej omijam. Z góry dziękuję za pomoc.
kuku83 Napisano 29 Sierpnia 2014 Autor Napisano 29 Sierpnia 2014 Niestety nie otrzymałem od Was odpowiedzi (rozumiem, jest ciepło kto będzie w tym czasie siedział na forum) więc skontaktowałem się ze sklepem w którym mam zamiar kupić te Conti Travel, i zaproponowano mi pod moje wymagania Schwalbe Silento Reflex 28x1.75 (47-622) Czy Waszym zdaniem warto się zainteresować tą oponą i z czystym sumieniem możecie ją polecić ???
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.