Skocz do zawartości

[koła] szosowe - jak dobic powietrza?

kr1s1983

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

witam

mam taki problem posiadam oponki 700-23 w mojej szosie i po nabiciu na maxa powietrza pompka reczna(opona twarda praktycznie nie odksztalca sie pod palcem) w czasie jazdy czuje jakbym mial go zamalo bo czasem na dziurach mi dobija nbo i nie tocza sie kola tak jak powinny.Czy jest mozliwosc pompowania presty za pomoca jakiejs rpzejsciowki za pomoca kompresora na stacjach benz?jezeli tak to jaka i gdzie kupic?ewentulanie jaka pompke polecacie

Napisano

Raczej lipa z tymi przejściówkami, bo miałem taką i już przy 3barach powietrze uciekało na łaczeniu z wentylem. Wkurzyłem się, kupiłem dętki z samochodowym i już więcej nie wrócę do presty.

Napisano

mam ale nie chce mi sie pompować , moimi i syna rowerumi pojade na stacjie i dam do 8 oponek 4 bary . a oponki od żony to musze recznie i to mnie boli.....(znaczy sie ręce)

Napisano

Pompowałem z taką przejściówką kompresorem do 7,5BAR tył i 7,0BAR przód ,powietrze nie uciekało. Napeno wyjdzie to taniej niż mieniać obie ,dobre dętki. :(

• Mod Team
Napisano

A ja zaproponuje dobrą pompke, najlepiej stacjonarna z tzw smathead'em główką do presta i samochodowego wentylka :) A pompka przyda sie także do materacy,piłek czy innych bajerów do wodnych zabaw :) minusem tylko może być cena choc i ta ostatnio spada.

Kupiłem taka http://www.bikeman.pl/product_info.php/products_id/218 jednak wymieniłem na mocniejsza http://www.bikeman.pl/product_info.php/products_id/518 i jestem zadowolony z niej do dziś. A wspomnianą końcówke/przejściówke mam jako breloczek przy kluczach:)

dsc002487fk.th.jpg

• 2 tygodnie później...
Napisano

Trochę naiwne pytanie. Jak się pompuję koła jeżeli wentyl jest typu presta? Rower z takim zaworkiem mam od niedawna, teraz trzeba by podpompować koła a tu nic - nie wiem jak tak żeby coś wchodziło.

Kupiłem u siebie przejściówkę, taśmę teflonową miałem więc jedynie ją uszczelniłem, pompuję używając pompkik samochodowej. Trzeba jakoś trochę odkręcić trochę ten zaworek czy co?

Napisano

Odkręcasz nakrętke na tym bolcu, czyli zaworek i wciskasz go... wtedy powietrze dopiero może zejść, albo można napompować....

Przejściówke mam, troche inną, też ją nosze jako breloczek przy kluczach i pompuje kompresorem.

Nieraz ucieka powietrze ale to głównie zależy od końcówki kompresora na stacji.

Gość BikerFG
Napisano

ja uzywam przejsciowki takiej:

przejsciowkaxd1.th.jpg

kosztowala jakies 5 zl, nie potrzebuje jej niczym owijac i pompuje badziewna pompka samochodowa, ktora wysiada przy ponad 6 atmosferach i zaczyna stekac, teraz wlasnie rozgladam sie za stacjonarna pomka rowerowa z manometrem.

jestem przekonany do przejsciowek, z tego wzgledu, ze juz nie raz spotkalem sie z uszkodzeniem wentyla presta podczas wlasnie pompowania (bez przejsciowki).

Napisano

BikerFG, mam taką samą, tyle że moja pompka ma max 9 atmosfer i radzi sobie całkiem przyzwoicie, a owinąłem ją taśmą, bo na forum pojawiły się takie opinie więc od razu się zabezbieczyłęm, nie byłem jedynie pewien samej czynności pompowania a nie chciałem zepsuć zaworka.

Dzięki za pomoc!

Napisano

ja też mam taką...

jedynym problemem dla mnie jest, to że nie moge sprawdzić manometrem jakie ciśnienie mam w oponach i dlatego przewierce niedługo większe otwory w obręczach na wentyl samochodowy

a może ma ktoś z Was na to jakiś na sprawdzenie ciśnienia??

Gość BikerFG
Napisano

ja też mam taką...

jedynym problemem dla mnie jest, to że nie moge sprawdzić manometrem jakie ciśnienie mam w oponach i dlatego przewierce niedługo większe otwory w obręczach na wentyl samochodowy

a może ma ktoś z Was na to jakiś na sprawdzenie ciśnienia??

mozesz kupic sam manometr - "groszowa" sprawa, poszukaj w motoryzacyjnych najlepiej.

Napisano

mam 2 manometry w domu, niestety żadnym nie moge tego zrobić

poprostu jak wkręce tą przejściówke i przyłoże manometr, nie moge wcisnąć zaworka, żeby odczytać ciśnienie.... mam nadzieje, że zrozumiecie o co chodzi....

Musze chyba jakoś przerobić końcówke manometru.

Gość BikerFG
Napisano

mam 2 manometry w domu, niestety żadnym nie moge tego zrobić

poprostu jak wkręce tą przejściówke i przyłoże manometr, nie moge wcisnąć zaworka, żeby odczytać ciśnienie.... mam nadzieje, że zrozumiecie o co chodzi....

Musze chyba jakoś przerobić końcówke manometru.

w sumie masz racje z tym osobnym manometrem... nawet nie pomyslalem.

to rozwiazaniem chyba jest tylko pomka z manometrem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...