marcin21164 Napisano 19 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2014 Witam posiadam rower Northec Halcyon DB (tak wiem nie najlepszy) i chciałbym zmienic w nim hamulce. Myślałem na najtańszymi hydraulikami shimano mianowicie: Shimano Acera BR M395 + BL M395 Czy te hamulce mają dobrą siłę hamowania ? Bo aktualne shimano mechaniczne nie hamują praktycznie w ogóle z czego przedni sie sam blokuje. Wymieniałem klocki oraz linki pancerze. Jakie najtańsze hamulce do wyżej wymienionego roweru były by dobre ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rodszyld69 Napisano 19 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2014 najlepszy to on nie jest nie wiem jaki masz budżet tu możesz znalęźc hample w dobrej cenie http://kastor-bike.pl/c/916/tarczowe-zestawy-hamulce-czesci.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcin21164 Napisano 20 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2014 Budżet hmm 200zł za dwa hamulce ? Rzecz polega na tym że mam z przodu hamulec firmy promax. Gdy próbuję nim zahamować to sie blokuje i rower przecyla sie do przodu (jeśli jadę). Jest jakaś szansa aby go naprawić ? Zmieniałem linkę i pancerz problem nadal wystepuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bejker Napisano 20 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2014 co tu chcesz naprawiać ? każdy hamulec powinien bez problemu stawiać na koło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gof Napisano 20 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2014 Mam 395 w dwoch rowerach. Najlepszy moze nie jest ale spokojnie daje rade, nigdy nie czulem potrzeby zeby je wymieniac na cos lepszego. Modulacja bardzo dobra, bez problemu blokuje tylne kolo jednym palcem, dwoma spokojnie moglbym sie wyrzucic przez kierownice. Zostawiaja w tyle cokolwiek ciagniete linka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rodszyld69 Napisano 20 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2014 czyli hamuje ale nie odbija z powrotem bo się blokuje sprawdź zaciski może da się je rozebrac w sumie promaxy to bardzo tanie hamulce więc działąć wiecznie nie będą albo wymiana na siemano 395 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcin21164 Napisano 20 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2014 (edytowane) Dokładnie hamulec nie odbija. Mają dwa lata więc wymienić by sie przydało. http://ctbike.pl/shimano-acera-br-m395-bl-m395-komplet-hamulcow-tarczowych.html takie wystarczą do rekreacyjnej jazdy ? To teraz zostało mi tylko kupno manetek do przerzutek. 3x7 muszą być myślałem nad takimi: Shimano Altus SL-M310 Rapidfire 3x7 jest coś może lepszego w tej cenie ? Edytowane 20 Sierpnia 2014 przez marcin21164 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rodszyld69 Napisano 20 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2014 jeszcze manetki acera ale pewnie droższe, bedą hample dadza radę do jazdy rekreacyjnej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcin21164 Napisano 20 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2014 Warto dokładać pieniądze do takiego roweru ? Może lepiej kupić jakiś nowy za 1500-2000zł ? Co do hamulców, jak wjadę na jakąś leśną trasę to hamulce nawet w błocie będą dobrze hamowały ? Bo te obecne wtedy wogóle nie hamują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rodszyld69 Napisano 20 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2014 czasami nie ma się na nowy rower a cykloza w sercu szaleje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcin21164 Napisano 20 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2014 To dobre te hamulce będą czy nie xD ? Bo się zastanawiam czy zamawiać je Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gof Napisano 20 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2014 Bedzie pan zadowolony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rodszyld69 Napisano 20 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2014 To dobre te hamulce będą czy nie xD ? będa dobre Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcin21164 Napisano 20 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2014 Jak z ich montażem ? Bo w mojej okolicy w serwisie chca 60zł na montaz jednego hamulca... to normalna cena za montaż hydraulików ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siimon Napisano 20 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2014 Jeżeli masz klamkomanetki to może pomyśl nad BB5/BB7 plus nowe tarcze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rodszyld69 Napisano 20 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2014 Bo w mojej okolicy w serwisie chca 60zł na montaz jednego hamulca... to normalna cena za montaż hydraulików ? to zależy od serwisu jest wolny rynek ale 60 zł to jest normalna cena chyba że sam sobie zamontujesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcin21164 Napisano 20 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2014 Jeżeli masz klamkomanetki to może pomyśl nad BB5/BB7 plus nowe tarcze. Myślałem na tymi hamulcami, lecz myślę że hydrauliki będą lepszym wyborem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheGie Napisano 20 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2014 Możesz ewentualnie sam zamontować a do serwisu podjechać jedynie skrócić przewody. Odnośnie zmiany hamulców, może rozważ wymianę jedynie na przodzie na hydraulika, a tylny przeczyść. Tylnym hamulcem i tak się mniej hamuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcin21164 Napisano 20 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2014 Hmm.. przód jest do wymiany rozebrałem go i sprężyna jest pęknięta i cała zardzewiała. Co do tyłu to tam jest najtańszy shimano na linke (tarczówka). Więc on też by poszedł do wymiany. Co lepiej kupić: Komplet Avid BB5 czy BR M395+ BL M395 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheGie Napisano 20 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2014 Ja bym wybrał M395 i ewentualnie jak się zużyją klocki to kupno pół metalicznych lub metalicznych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcin21164 Napisano 20 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2014 Ale wtedy musiałbym tarczę zmienić. Bo te się do metalicznych nie nadają. Przemyślę jeszcze tą decyzję, bo byc może kupię poprostu nowy lepszy rower na raty 0% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rodszyld69 Napisano 20 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2014 dobry pomysł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zyziu29 Napisano 23 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2014 Każda tarcza do metalików się nada. To że się nie nada to tylko marketingowy bełkot żeby kupować droższe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 23 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2014 Jak z ich montażem ? Bo w mojej okolicy w serwisie chca 60zł na montaz jednego hamulca... to normalna cena za montaż hydraulików ? Montaż hamulca hydraulicznego tarczowego jest prostszy niż mechanicznego. Dowiedz się czy w cenie 60 zł masz dopasowanie długości przewodów do roweru czy nie. 60 zł to moim zdaniem bardzo dobra cena, u mnie chcą 200 zł za sztukę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheGie Napisano 25 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2014 tobo , nie przyrównuj Skandynawii do Polonii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi