Skocz do zawartości

[opony] Dobór rozmiaru

kilas88

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć,

Od kilku dni notorycznie przebijają mi się dętki w tylnym kole, średnio co 5 kilometrów. Trochę to podejrzane i wykluczyłem już pecha do szkła, a obstawiam zużytą oponę. Oczywiście przy każdej wymianie dętki sprawdzałem czy w oponie nie zostały szkła/syfy, czy obręcz nie ma rys/nacięć przebijających dętkę od środka, czy dętka ma właściwe ciśnienie, etc.

Rower to Accent Navigator 28'. Obecnie mam opony KENDA K830 700C x 38 i nie jestem pewien jakie dobrać dętki/opony, bo sklepy pokazują wymiary w calach. Myślę nad takim zestawem:

• opony: SCHWALBE Marathon 28 Green Guard Refle; 28x1,5 cala (40-622, 700x38C)
  • dętka: SCHWALBE Standard 27-29 cali; AV17 / 28x1,1-1,75 cala

Czy to dobry zestaw, rozmiarowo pasuje? Na dniach wyjeżdżam w daleką wycieczkę i przez 3 tygodnie planuję śmigać ulicami, więc muszę mieć pewność że to się nie rozleci

Dziękuję za pomoc!

Napisano

@rodszyld69

Dzięki za pomoc, poszło zamówienie. Póki co tylko tylna opona mi szwankuje i zamówiłem 1 na wymianę. Jak się sprawdzi to dokupuję niebawem drugą :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...