kristofer123456 Napisano 19 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2014 Witam.Przymierzam się w niedalekiej przyszłości do zakupu kolarzówki, ale nie wiem jaki rozmiar ramy wybrać.Mam 189 cm wzrostu i długość nogi 94cm.Zastanawiam się na ramą 60cm, ale nie do końca jestem pewien, proszę o pomoc Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamar59 Napisano 19 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2014 Tak 60 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kristofer123456 Napisano 19 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2014 Tak też myślałem, dzięki za szybką odpowiedz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mucher Napisano 21 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2014 No właśnie - ale jak to jest z tą rozmiarówką - czy tak naprawdę ETT nie jest głównym wyznacznikiem rozmiaru? Patrząc na takiego np Haibike Challenge SL - w rozmiarze 58 ma TT 58,5 cm, więcej niż np. Cube GTC Agree w rozmiarze 62 - (no dobra, patrząc na stack/reach 58 Haibike -> 60 Cube). W sumie fajny dość tool udostępnia Retul - ma on bazę rowerów z ostatnich kilku lat z danymi o geometrii - można też "nałożyć" na siebie rozmiary - fajnie widać jak rowery różnią się między sobą. A podpinając się do tematu - jest sens pchać się w Haibike Challenge SL rozmiar 58 z 190 cm wzrostu / przekrok jakieś 91-92? Czy może okazać się za mały Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paulsen Napisano 22 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2014 Witam. Przymierzam się w niedalekiej przyszłości do zakupu kolarzówki, ale nie wiem jaki rozmiar ramy wybrać. Mam 189 cm wzrostu i długość nogi 94cm. Zastanawiam się na ramą 60cm, ale nie do końca jestem pewien, proszę o pomoc Pozdrawiam. Generalnie na to pytanie powinien odpowiedzieć sprzedawca roweru. Wzrost nie jest jedyną wielkością, bo bardzo ważny jest przekrok (inseam) lub jak kto woli długość wewnętrznej strony nogi. W zależności od geometrii roweru i jego przeznaczenia (jazda wyczynowa, rekreacyjna) oraz rozmiarówek ram producenta wielkości ram i odpowiadające im rozmiary ciała też bywają różne. Nie jest dobrze kupić za duży rower, ale źle tez wziąć o dwa rozmiary za mały (gdy rama mierzona jest w cm). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.