Skocz do zawartości

[rower] Canyon Grand Canyon Al 6.9

tomaszJG

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, szukam roweru do 4,5 tysiąca, rower ma być do xc, czasem jakieś zawody, ale podkreślam słowo czasem. Zależy mi na jak najlepszym osprzęcie, wcześniej jeździłem na Scale'u 70 z 2007 roku o rozmiarze ramy 19 cali. Mam 187 wzrostu i nogę długa na 85 cm:)

Według systemu doboru ramy Canyona powinienem wziąć rozmiar M 18,5 cala, według przelicznika dł. nogi x 0,57 itd wychodzi 19 cali, więc wydaje mi się, że będzie to dobry wybór. I tutaj kilka pytań:

Co sądzicie o powyższym rowerku i firmie?

Czy ktoś zamawiał z nich strony rower?

Czy wszystko z płatnościami przebiega jak należy? 

Może macie jakieś ciekawsze rowery do zaproponowania. Nadmienię, że chciałem przesiąść się na full'a, lecz w tej cenie raczej nic sensownego nie znajdę. 

Pozdrawiam:)

Napisano

19' jak najbardziej, firma solidna robiąca dobre rowery, jest pełno tematów na temat kupowanych u nich rowerów, płatnościa wszystko jest OK mozesz nawet zwrócic rower do miesiąca jak Ci nie będzie pasował ale pod warunkiem że nie jest uszkodzony ani brudny co do roweru osprzęt dobry jak na tą cenę poszukaj sobie opinii na temat rowerów Canyon na tym forum

Napisano

No tak, ale czy tez 18,5 cala będzie dobre? Tzn wydaję mi się, że wyregulowałbym to długością mostka  bądź sztycy, gdybym czuł się "ciasno", mam rację? Jeśli mówicie, że z płatnościami jest wszystko ok to chyba zamówię rower jutro. Rozumiem, że zwrot roweru jest pokrywany z mojej kieszeni(nie przewiduje takie opcji oczywiście)? O Canyonie czytałem same pochlebne opinie i nic ciekawszego w tej cenie nie znajde. 

Napisano

Porównując długości poszczególnych rur( L'ka scotta i canyona) to wychodzi, że L'ka canyona jest mniejsza niż Scotta. Ktoś może wypowie się jeszcze na ten temat? Mam już teraz całkowity mętlik w głowie, Chyba wezmę jednak rozmiar L. Może robił ktoś kiedyś taką przesiadkę ze Scotta na Canyona.

Napisano

możesz wybrać L ale musisz wziąc pod uwagę górna rurę jeśli chcesz brac udział w zawodach to dobrze abyś miał większa lukę miedzy górną ramą a klejnotami jak porównuję to Canyon ma większy sloping gornej rury od Scota co może oznaczać że będzie zbyt blisko jajec :P

Napisano

Popytaj wśród użytkowników tych rowerów, a nuż ktoś z Twojej okolicy na takim jeździ i się przymiarkujesz lub znajdź rower o podobnej geo i wsiadź. Akurat Canyona kiedyś miałem i wiem, że jedynie pasuje mi S i kuniec lecz jeśli nie dosiadałeś takiego to trzeba jednak jakoś zwizualizować sobie przyszły zakup.

Napisano

To w takim razie co się nadaje? Nie chce maszyny typowo wyścigowej, zresztą nie stać mnie na taką. W scale'u przekrok był ok tutaj widze 3 cm większy. Co polecasz w takim razie do 4,5 tysiąca?

Napisano

Dzięki za pomoc Panowie. Po przeczytaniu tematu z ostatniej odpowiedzi zdecydowałem się na rozmiar L. Na długość powinien być idealny, zmierzyłem jeszcze raz nogę, tym razem książkę podciągnąłem ciut wyżej tak by był lekki dyskomfort, wcześniej tak nie robiłem, wyszło  87 cm. Nie chce rowery o stricte wyścigowej geometrii, bo to już nie te czasy, choć czasem może jakiś maraton się zaliczy. Wybieram L'ke i ,gdy przyjdzie do mnie koło 10 września na pewno postaram się zdać jakąś relację z przymiarek i jazdy. Szerokich dróg ;)

Napisano

Przyszedł rower zadziwiająco szybko. Mam tylko pytanie, ile pompować tą rebę? Acha, czy od odwrócone działanie klamek hamulcowych jest normalne?

I czy da się zmienić aby te klamki działały ze prawa to tył itd

Napisano

A jakie to hamulce ? Zobacz klamki hamulcowe od spodu powinny być takie same jak od góry. Wystarczy przełożyć prawą na lewo i odwrotnie. Oczywiście bez rozpinania przewodów. Same klamki przełożyć stronami.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...