Skocz do zawartości

[amortyzator]brudny, chiński amortyzator - jak wyczyścić?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Mam jakiś przedni amortyzator, zapewne chiński beż nazwy i w nim nie mam uszczelki. Wydaję mi się że w środku jest bardzo dużo syfu. Amor niby działa ( ugina się ) ale cały czas mam wrażenie że tam jest pełno syfu. Dodatkowo kiedyś go jeszcze przesmarowełem. Czy jest jakaś możliwość wyczyszczenia go bez ściągania i rozkładania?

Napisano · Ukryte przez Fenthin, 19 Sierpnia 2014 - Brak powodu
Ukryte przez Fenthin, 19 Sierpnia 2014 - Brak powodu

(Zabłąkany post - proszę o usunięcie)

Napisano

Bez rozebrania niewiele zdziałasz. Ale nie bój się rozkręcenia. Zapewne nie jest to zbyt skomplikowana konstrukcja i da się złożyć z powrotem. Możesz sobie pomóc robiąc zdjęcia aparatem w trakcie rozkładania. Wyczyść z pomocą jakiegoś odtłuszczacza, nasmaruj znowu to co było smarowane. Możesz się pokusić o wlanie odrobiny oleju żeby łagodniej pracował. 

Napisano

Jeśli to jakiś prosty uginacz to powinno się dać go rozebrać przez rozkręcenie dwóch śrub pod dolnymi goleniami - wtedy ściągasz je nawet bez wyciągania amora z roweru, czyścisz górne i dolne, ewentualnie smarujesz i zakładasz. 

Opcja bez demontażu to Brunox - można nieco obficiej potraktować górne golenie ale ciągle będzie to półśrodek który niczego nie wyczyści. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...